Slovenija

V. d. direktorja Podgoršek: Dejavnost trboveljske bolnišnice ni ogrožena

Trbovlje, 15. 10. 2024 13.42 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ni potrebe, da bi Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje, ki ima težave s poslovanjem in kadrovskim primanjkljajem, zaprli, je po srečanju z vodstvom bolnišnice zatrdil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. Tudi v. d. direktorja Marjan Podgoršek priznava težave, vendar meni, da dejavnost bolnišnice ni ogrožena.

Kordež je v izjavi za medije izrazil pričakovanje, da bo vodstvo bolnišnice, ki posluje z izgubo, k sanaciji poslovanja pristopilo z vso resnostjo. Določene ukrepe za izboljšanje poslovanja so že sprejeli, zato se na tem področju obetajo izboljšave, je ocenil.

Za Kordeža je zelo pomembno, da se najprej vzpostavi ustrezna komunikacija vodstva bolnišnice, tako s predstavniki lokalnih skupnosti v Zasavju kot tudi z ministrstvom za zdravje, kar doslej ni bilo praksa.

Marjan Podgoršek
Marjan Podgoršek FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali bo bolnišnica dobila novo kuhinjo, je odgovoril, da je bilo že izdano pooblastilo za izvedbo projekta, ki je ocenjen na nekaj manj kot dva milijona evrov. Zanj je to tudi še eden izmed pokazateljev, da ministrstvo ne namerava zapreti bolnišnice.

Ocenil je, da je bolnišnica v resnih finančnih težavah, realizacija programov bolnišnice pa je zelo dobra. Prav zaradi dobre izvedbe teh programov Kordež vidi lepo prihodnost za to bolnišnico.

"Bolnišnica se sooča s težavami, tako v poslovanju kot tudi s kadrovskimi težavami, vendar iz vidika predlogov in konkretnih rešitev, ki so bile predstavljene, mislim, da smo lahko pozitivni in verjamem, da se bo do samega poslovanja pristopalo z vso resnostjo in rešitvami," je dejal Kordež.

V. d. direktorja trboveljske bolnišnice Marjan Podgoršek, ki je vodenje prevzel nedavno, je dejal, da razmere v tej zdravstveni ustanovi ob njegovem prevzemu niso bile najboljše, saj ima bolnišnica trenutno 2,5 milijona evrov izgube. To po njegovih besedah pomeni, da bi lahko letos imela bolnišnica med 3 in 3,5 milijona evrov izgube.

Po njegovih besedah je zelo slaba tudi likvidnost bolnišnice, ker zdaj plačujejo račune, ki so zapadli že aprila. Zatrdil je, da je takoj po prevzemu vodenja začel izvajati sanacijske ukrepe. "Najprej je treba odpraviti nepotrebne oziroma prekomerne stroške, lotiti se bo treba tudi nadzora procesa porabe denarja in izboljšati učinkovitost dela," je dejal.

Prav tako je v načrtu optimizacija organizacije delovanja bolnišnice, nameravajo tudi izboljšati način obračunavanja njihovih storitev. Ocenil je, da dosedanji nadzor nad procesi dela v bolnišnici ni bil dober.

Podgoršek meni, da dejavnost bolnišnice ni ogrožena, čeprav je bolnišnica trenutno kadrovsko podhranjena. Pričakuje, da bi lahko trboveljska bolnišnica čez leto dni poslovala s pozitivno ničlo.

Tudi v. d. strokovne direktorice bolnišnice Tadeja Jelenko je izpostavila, da so soočajo s kadrovsko stisko in spomnila, da so avgusta začasno za teden dni zaradi pomanjkanja kadra zaprli pediatrični in porodni oddelek, ki pa danes delujeta dobro.

"Stremimo k temu, da izpolnjujemo programe, in da optimiziramo procese za čim bolj uspešno delo. Iščemo nov kader, saj je obstoječi preobremenjen," je dejala Jelenko. Napovedala je, da se jim bo maja prihodnje leto pridružila zdravnica iz Severne Makedonije, v zaključnih pogovorih pa so s še enim pediatrom.

V bolnišnici razmišljajo tudi o nakupu aparata za magnetno resonanco. Uvedli so že onkološki program, ustanovili enoto za žilne pristope in uvedli žilno kirurgijo. Po mnenju Jelenko ti programi trboveljsko bolnišnico odpirajo za paciente po celi Sloveniji.

Trboveljski župan Zoran Poznič je poudaril, da si Zasavci želijo, da bi trboveljska bolnišnica obstala, vendar je treba sanirati tisto, kar je narobe. Prav tako je treba obstoječe programe nadgraditi z novimi, meni Poznič.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan Kostanjšek
15. 10. 2024 15.50
…razen, če je.
roten
15. 10. 2024 15.50
Noben politik še ni odgovarjal za nesposobnost ali za intrige ki jih izvaja dokler niso finančno ogroženi ni hriba do Kitajske vse ravno
rogla
15. 10. 2024 15.03
+2
Vedno(!) za vse težave mora(!) odgovarjati vodstvo! Vodstvo je plačano za brezhibno delovanje zavoda. Če se izkaže, da je vodilni(-a) nesposoben(-a) mora vrniti plače za nesposbno delo!
Ivan Kostanjšek
15. 10. 2024 15.52
…vodstvo mora delati po zakonih, brihta. Kdo piše zakone? In če ni zdravnikov, kaj naj?
St. Gallen
15. 10. 2024 14.55
-1
v cem je finta, da ste volili koalicijo
zoran pušenjak
15. 10. 2024 14.54
-1
Po novem letu pa več ne boš smel k zdravniku
Maribor?an 1
15. 10. 2024 14.44
Od osamosvojitve same laži. Ceste so se nehale delat 30 let nazaj popravlja se ne. Za koga plačujemo cestnine davke zdravstvo gre v maloro
mali.mato
15. 10. 2024 14.39
+1
Tale golobnjak bo totalno razsul zdravstvo.
wsharky
15. 10. 2024 14.27
+1
a ni podgoršek vidni član SD stranke?
Bagzii
15. 10. 2024 14.22
+0
Za marsikatero preiskavo, ko iščem čakalne dobe je tam najkrajša...sicer pa na dolgi rok bo ljudem treba povedat, da bodo te blagajne postale nevzdržne staranje prebivalstva-večje potrebe ljudi, večji strošek in da danes plačujemo zdravstveno zavarovnje (Levica naplahtala ljudi, da so mislili da se bo plačevalo samo obvezno-niso pa povedali da bodo enostavno celoten znesek prenesli in bo z vsem upravljala država-no pa odleti VSAK MINISTER ki se zgolj približa osjemu gnezdu korupcije v zdravstvu-sam verjamem da zavarovalnice so pač v veliki meri preprečevale korupcijo, danes ko je vse državna malha, koga briga, bo pač nov davek, prispevek.,... zdravstvo pa je v taki kondiciji, da smo ob takih čakalnih dobah (ki se bodo zgolj in samo še višale) prisiljeni obiskat in koristit zasebno storitev, ob odhodih osebja zgolj prek meje v Avstrijo pa tudi selitev-imamo avtoceste, novejši avtomobili so praktično vsi udobni. (Torej medicinska sestra v Aut ima po 4različnih izmenah 3 dni prosto, 3,4 ure pa ni taka reč torej se bo 2x mesečno ali pa vsakič vrnila v Slo. Pri nas pa namesto še kakšne medicinske šole in dalje medicinski poklici omejitve takšne, da nima smisla (če te lahko športna, 1 test pri matematiki pa morda težje razumevanje Angleških pravil-ni rečeno da je oseba slaba pri Ang onesposobi pri željeni karieri pač tako bo, delo pa pri zasebnikih, tujina,...
zoran pušenjak
15. 10. 2024 14.10
+6
Prostovoljno zavarovanje so dali pod obvezno in je naenkrat zdravstvo v kolapsu. Zelo sumljivo in koruptivno
Lepinja
15. 10. 2024 14.09
+7
V zdravstvu je pomembno le to da redno plačujemo obvezno zavarovanje.
Topstar
15. 10. 2024 14.05
+0
"neee zapirat k rab sluzbo pa denar pa še nbeko obnovo planira kmalu..vse bo vredu sam pustite nas da obratujemo....hvala"