Slovenija

Referendum o malem delu 10. aprila?

Ljubljana, 16. 02. 2011 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za delo državnemu zboru predlaga, naj referendum o zakonu o malem delu razpiše za 10. april. O tem predlogu bo v četrtek glasoval še DZ, ki bo odločal tudi o razpisu referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva.

DZ tokrat ne bo odločal o posvetovalnem referendumu o gradnji šestega bloka Teš.
DZ tokrat ne bo odločal o posvetovalnem referendumu o gradnji šestega bloka Teš. FOTO: Miro Majcen

Večina poslancev ni prisluhnila pobudam, da bi referendum prestavili na poznejši čas, ko bi ga lahko izvedli skupaj z morebitnimi preostalimi referendumi.

Referendum o zakonu o malem delu bo državni zbor razpisal na četrtkovi seji, odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide pa je danes za odločanje poslancev pripravil predlog odloka, ki vsebuje tudi datum izvedbe referenduma.

Podpredsednik odbora Ljubo Germič (LDS) je članom odbora predlagal, naj DZ referendum razpiše za 10. april, roki za njegovo izvedbo pa bi začeli teči 1. marca.

Vodja Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, ki je koordiniral zbiranje podpisov, Marko Funkl je poslancem predlagal, naj referendum prestavi na poznejši čas, da bi se lahko izvedel skupaj z morebitnim referendumom o pokojninski reformi.

Takšnemu predlogu so pritrdili tudi poslanci SDS, ki so za dan referenduma predlagali 8. maj. Kot je pojasnila Alenka Jeraj, je realno pričakovati, da bo referendumov več, pri čemer je omenila pokojninsko reformo, zakon o arhivih in gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

V SDS tako menijo, da bi bil en sam referendumski dan zaradi varčevanja smiseln. Tudi Gvido Kres (SLS) je opozoril, da se obeta pet referendumov, za njihovo izvedbo pa bi porabili 20 milijonov evrov.

Po drugi strani pa so se s predlaganim datumom strinjali v koaliciji pa tudi v vladi. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je opozorila, da odlašanje z referendumov zaradi priprav na izvedbo zakona ni primerno.

Po mnenju Mirka Brulca (SD) pa ne bi bilo dobro združevati referendumov, saj gre za zahtevno materijo in je treba volivcem pred odločanjem pojasniti, o čem sploh odločajo. Tudi Vito Rožej (Zares) je prepričan, da je referendumski dan morda smiseln za posvetovalne referendume, medtem ko za zakonodajne referendume to ni funkcionalna in pametna rešitev.

Ob glasovanju je tako večina članov odbora podprla predlog, da se referendum izvede 10. aprila. O takšnem predlogu bo v četrtek glasoval še DZ, ki bo odločal tudi o razpisu referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva. Tega referenduma v četrtek po vsej verjetnosti ne bodo razpisali, saj je koalicija napovedala ustavno presojo referendumske zahteve.

Na četrtkovi seji pa poslanci ne bodo odločali o usodi posvetovalnega referenduma o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Predlog za posvetovalni referendum so v torek vložili poslanci Zares, SNS in nepovezani poslanci, ki so želeli, da bi se predlog uvrstil na izredno sejo. A je predsednik Gantar pojasnil, da točka ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev na sejo, saj ne gre za zahtevo, temveč predlog, ki ga v skladu s poslovnikom uvrstijo na naslednjo redno sejo.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 02. 2011 13.04
To bo ponovno veličastna zmaga za Janeza Janšo, ene 5 odstotkov udeležencev in od teh jih bo več kot polovica ZA!
61810
17. 02. 2011 12.59
v SDS MENIJO, DA JE VASK REFERENDUM SMISELEN. KAJ PA REFERENDUM O ZAPRTJU TRGOVIN. JANŠOVA OPOZICIJA JE PREDLAGALA TA REFERENDUM, DOBILI SO GA 80% KO PA JE PRIŠEL NA OBLAST JE DAL TRGOVINE SPET ODPRETI V NEDELJO. ALI SE MORDA MOTIM. TRGOVINE SO SKORAJ VSE ODPRTE. KAKO JE TO MOGOČE. tAKO BO PA S TEMI REFERENDUMI, KO BO ČEZ DVE LETI PRIŠEL NA OBLAST, BODO VSE REFORME SPREJETE, STAVIM 100%.
jokal
17. 02. 2011 11.52
50000 podpisov za referendum (100000 za iniciativo) se v 7 milijonski švici hitro zbere. zato je teh zadev še in še.
jokal
17. 02. 2011 11.48
v švici so v povprečju vsake 3 mesce neki referendumi ali iniciative. včasih o dobesedno ničelnih zadevah.
jokal
17. 02. 2011 11.31
ZA MALO DELO! resni študent, ki študira ne more delat več kot 14 ur na teden. ostali so vpisani zaradi statusa. delodajalci izkoriščajo poceni delovno silo. študent bo delal delo namenjeno diplomantu za 4 ali 5 €. s tem konkurenčno niža plače diplomantom. štuidij v sloveniji je za đabe, in naj tudi tako ostane. ampak je skrajni čas, da se tiste, ki ne mislijo resno študirati v najkrajšem času izloči iz fakultet. moj predlog; prvi vpis za pol leta, nato podaljšanje. tudi v tujini je tak. neverjetno, v sloveniji lahko dela študent izpit DESET krat, v tujini le trikrat. v avstriji prihaja zakon, da se bo izpite iz prvega letnika lahko delalo je še ENKRAT. če ga ne narediš, adijo faks. naloga bo v tem, da se tiste drži stran od študija, ki ne mislijo študirati. ne pa da se nekdo 5 let šverca z raznimi prepisi in ponavljanji po faksih in viskokih šolah. študij (status) naj bo za sposobne in znanja / diplome želne.
rko
17. 02. 2011 09.56
PROTI ! Gladko! Kje ste bili vsa ostala leta ko so se dejansko lahko študentje, današnji zaposlenci švercal do 30 leta preko napotnice, KJE STE BLI TAKRAT? Že zdaj je omejen status do 26ga leta pa bi še to malo radi odvzeli študentom? Sramota ena posrana. Seveda, kaj bi pa ovce z srednješolsko izobrazbo in titovo prisego vedle?
Samo.Jst
17. 02. 2011 09.24
@BobbyMcGee: ...tvoja obljubljena dežela - Avstrija, je praktično na dosegu roke... zakaj si še vedno tukaj? Če je vse tako perfektno tam, zakaj ne spakiraš kufre in se preseliš na Dunaj... saj, oboji smo v EU, tako da nekih posebnih dovoljenj ne potrebuješ...
SuperVeloce
17. 02. 2011 03.26
@BobbyMcGee, predlagaš sistem "Kogar starši so premožni, naj študira, ostali ne", namesto da bi predlagal "kdor misli resno, naj študira, ostali naj grejo." ?? Šolnine so napačno sito. Družina z več kot enim otrokom, le par let narazen, lahko na kaj takega kar pozabi.
Javoje
16. 02. 2011 20.29
A ste že slišali za kak referendum v Avstriji v zadnjih 10 letih? Za nobenega? V avstrijskih trgovinah - ste videli na blagajni kakšnega "študenta"? Se spomnite kakšnega kamenjanja avstrijskega parlamenta (a niso par let nazaj v Avsriji z uvedbo šolnin prepodili večne študente s fakultet?) Ste slišali, da je menda v Avstriji na črno ne moreš (dolgo) delati - ker imajo zakone na tem področju in jih izvajajo. Imajo v Avstriji dodatno zdravstveno zavarovanje? Se vam tam lahko zgodi kot zadnjih 15 let pri nas, da vas isti zdravnik dopoldan sprejme v javi ambulanti in vas popoldan sprejme v svoji (ker je njegova vrsta v javni dolga eno letoa li več)? Čudna država ta Avstrija ... mi pač nočemo imeti takega red, kot ga tam imajo. Zato tak odpor proti vsem reformam - samo da bo to, kar zdaj imamo, ostalo nespremenjeno.
makajjezvami
16. 02. 2011 19.49
Ja če bo v prvi polovici leta več kot en referendumski dan potem pa imamo res varčno vlado. Očitno z referendumi nekdo preveč služi ali pa želijo le nizko udeležbo.
unja1.m
16. 02. 2011 19.33
lahk bi bil 30. februarja,na nedeljo
MK02
16. 02. 2011 19.17
proti malem delu...
skodelica kave
16. 02. 2011 19.04
PROTIIIIIIIII
nesposobnež
16. 02. 2011 18.52
Dragi Slovenci, va kakšni državi živimo??? Neglede na to, ali bomo proti ali za, iz tega se da razbrati, da smo ostali ljudje tisti, ki ne veljamo nič Aktualna vlada nas zanemarja in nes daje v koš manjvrednih. Državljani republike Slovenije nismo neumni! In ne morete nas poriniti ob stran... Neverjetno je to, da vlada želi vsak referendum posebej, da se bo lahko izgovarjala ne to, da smo preveč zapravili za te referendume. In ljudje bomo tisti, ki bomo "krivi" za to... Lahko vas je sram, draga vlada... na način referendumov boste zapravljali, poštenim ljudem pa krajšali pravice... REFERENDUM JE LEGITIMNA PRAVICA DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE... kaj vam to ni jasnoooooo????????
nesposobnež
16. 02. 2011 18.43
NAREDIMO REKLAMO IN PROSLAVIMO ZMAGO. Ne dovolimo voditeljem, da se izživljajo nad nami
nazaret
16. 02. 2011 18.12
Mislim da obstaja tudi zakon, da mora biti v 30 dneh, torej se naj držijo zakona. Zgleda pa da lahko delajo kakor jim paše, vsi na stolčkih, nobeden ni izjema...
odbogaposlan
16. 02. 2011 17.58
tooomuch16.02.2011, 16:214 Mislim, da bi se s tem zakonom o malem delu res lahko povečalo število redno zaposlenih, ker dejansko delodajalci izkoriščajo študentsko delo na račun zmanjševanja stroškov in neplačevanja prispevkov. Ogromno dijakov/študentov se vpisujejo le z namenom podaljševanja statusa in ne z namenom po dejanskem študiju in pridobivanju izobrazbe, s tem pa zasedajo delo tistim, ki nujno potrebujejo zaposlitev. Že sedaj je povprečje redno zaposlenih-študenti- 1:3. Ne razumem pa, kaj naj bi imeli pri tem skupnega tudi penzionisti?? DELODAJALci izkoriščajo vse!¨ delavce, banke, pa še koga!
odbogaposlan
16. 02. 2011 17.57
no sedaj se vidi kako so naši poslanci potratni, škoda, da niso dali datum za ta referendum 1. maj! (ali morda 1. april!, sej so ga oni potrdili!)
major1
16. 02. 2011 17.23
Pa bodo služili člani volilnih komisij in volilnih odborov - malo delo.
tooomuch
16. 02. 2011 16.21
Mislim, da bi se s tem zakonom o malem delu res lahko povečalo število redno zaposlenih, ker dejansko delodajalci izkoriščajo študentsko delo na račun zmanjševanja stroškov in neplačevanja prispevkov. Ogromno dijakov/študentov se vpisujejo le z namenom podaljševanja statusa in ne z namenom po dejanskem študiju in pridobivanju izobrazbe, s tem pa zasedajo delo tistim, ki nujno potrebujejo zaposlitev. Že sedaj je povprečje redno zaposlenih-študenti- 1:3. Ne razumem pa, kaj naj bi imeli pri tem skupnega tudi penzionisti??