Slovenija

Dobili smo najmlajšo slovensko evroposlanko, kdo vse ji bo delal družbo?

Ljubljana, 10. 06. 2024 07.14 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Slovenci so na evropskih volitvah v Bruselj poslali devet poslancev. Največ, štiri, bo prispevala stranka SDS. S preferenčnim glasom se je z zadnjega mesta na listi v Evropski parlament uvrstila tudi 28-letna Zala Tomašič. V poslanske klopi odhajajo še Branko Grims, Milan Zver, Romana Tomc, Vladimir Prebilič, Irena Joveva, Marjan Šarec, Matjaž Nemec in Matej Tonin.

Zala Tomašič (EPP/SDS)

Članica podmladka SDS Zala Tomašič je nov obraz v politiki. V Evropski parlament je bila s preferenčnimi glasovi izvoljena z zadnjega mesta na listi, z 28 leti pa je postala doslej najmlajša evropska poslanka iz Slovenije. V Evropskem parlamentu se bo borila, da bodo vrednote vsakdana Bog, družina in domovina, napoveduje.

Tomašičeva, rojena 29. septembra 1995, je otroštvo preživljala v Škofji Loki. Po zaključeni škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu je izobraževanje nadaljevala v ZDA, kjer je diplomirala iz politologije in ekonomije. Na King's College v Londonu je zatem opravila še magistrski študij mednarodnih odnosov. Njeno dosedanjo karierno pot je v veliki meri zaznamovalo politično delovanje. V ZDA si je prve izkušnje nabirala z delom v ameriškem senatu v pisarni senatorja Grassleya, zatem pa tudi v Bruslju pri Evropski komisiji. V času zadnjega slovenskega predsedovanja Svetu EU je kot diplomatka na stalnem predstavništvu Slovenije EU spremljala delo Evropskega parlamenta. Po zadnjih parlamentarnih volitvah se je kot predstavnica za stike z javnostmi zaposlila v poslanski skupini SDS. Aktivna je tudi v strankinem podmladku, kjer med drugim zaseda funkcijo mednarodne sekretarke. Kot voditeljica je delala tudi na televiziji Nova24TV, ki jo sicer vodi njen oče Boris Tomašič. Kot je napovedala ob kandidaturi, se bo borila, da bodo v Sloveniji Slovenci na prvem mestu, da bodo vrednote vsakdana Bog, družina in domovina ter za življenje v svetu, kjer obstajata samo dva spola. Javno so jo podprli tudi v ljudski iniciativi Glas upokojencev in Inštitutu 1. oktober bivšega poslanca SDS Pavla Ruparja.   

Branko Grims (EPP/SDS) – z ostrimi stališči iz nacionalnega v Evropski parlament 

V štabu SDS
V štabu SDS FOTO: Aljoša Kravanja

 

Dolgoletni poslanec SDS Branko Grims je bil glede na delne neuradne izide evropskih volitev v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi s petega mesta na kandidatni listi. Pričakovati je, da bo vidni član SDS tudi na evropskem parketu ostal glasen zagovornik ostrih, za mnoge skrajnih stališč, zlasti kar se tiče migracij. Rodil se je 26. avgusta 1962 v Kranju, leta 1987 je diplomiral na oddelku za geologijo Naravoslovne fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2003 je magistriral na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Bil je član prve demokratično izvoljene Skupščine RS. Od 1990 do 1994 je bil član občinskega izvršnega sveta in skupščine Mestne občine Kranj, nato od leta 1993 do 1995 glavni tajnik SDS, od leta 1997 do 2002 pa tudi član državnega sveta. Od leta 2002 do 2004 je bil strokovni sodelavec poslanske skupine SDS, leta 2004 pa prvič izvoljen za poslanca. V aktualnem mandatu je podpredsednik parlamentarne ustavne komisije. V dolgoletnem poslanskem stažu je bil Grims znan po ostrih stališčih do nekaterih vprašanj, predvsem kar se tiče migracij. Kot je zapisal v svoji predstavitvi pred evropskimi volitvami, potrebujemo Evropo, ki bo ščitila svoje meje, ter Evropo, ki bo zaustavila množične migracije, "ki vodijo v uničenje krščanskih korenin Evrope in v veliko zamenjavo". Prepričan je tudi, da v Evropi vlada "kulturni marksizem". Pred kratkim je izdal knjigo z naslovom Zmaga dobrega – vodnik za boj proti kulturnemu marksizmu.

Milan Zver (EPP/SDS) – slovenski veteran v Evropskem parlamentu

V štabu SDS
V štabu SDS FOTO: Aljoša Kravanja

 

Veteran v Evropskem parlamentu Milan Zver je bil na tokratnih evropskih volitvah kot doslej edini iz Slovenije izvoljen že za četrti mandat, tokrat kot drugi na listi SDS. V ospredju njegovega delovanja v Strasbourgu in Bruslju je izobraževanje. Rodil se je 25. maja 1962 v Ljubljani. Študiral je na Fakulteti za družbene vede, kjer je tudi doktoriral s področja obče politologije. Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je bil na listi SDS izvoljen za poslanca, nato pa postal minister za šolstvo v vladi Janeza Janše. Leta 2012 je s podporo strank SDS in NSi kandidiral na predsedniških volitvah, a se ni uvrstil v drugi krog. Evropski poslanec je od leta 2009. V zadnjih dveh mandatih je bil član odbora za kulturo in izobraževanje. Od leta 2015 je bil stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+ ter glavni pogajalec za povečanje sredstev za ta program. V zadnjem mandatu je bil eden od dveh vodij neformalne parlamentarne skupine Prijatelji svobodnega Irana. Zaradi kritik nasilja v Iranu je Teheran leta 2022 proti njemu ter še osmim institucijam in 11 posameznikom v EU uvedel sankcije. Zadnja leta je oster kritik podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove. Maja je na sodišče EU vložil tožbo proti Evropski komisiji v zvezi z njenim lanskim obiskom v Sloveniji, ker želi dokazati, da je tedaj zlorabila svoja pooblastila. Tudi v volilni kampanji je bil Zver kritičen do vodilnih politikov v EU in je poudarjal, da Evropa potrebuje premik v desno.

Romana Tomc (EPP/SDS) – evropska poslanka že tretji zaporedni mandat   

Romana Tomc v štabu SDS pred razglasitvijo rezultatov evropskih volitev.
Romana Tomc v štabu SDS pred razglasitvijo rezultatov evropskih volitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Romana Tomc, za katero bo to tretji zaporedni mandat evropske poslanke, je bila v Evropski parlament izvoljena kot nosilka liste SDS. V dosedanji desetletni karieri v Evropskem parlamentu se je dolgoletna vidna članica SDS osredotočala na gospodarske in socialne zadeve. Rodila se je 2. novembra 1965 v Ljubljani. Na ljubljanski Ekonomski fakulteti je diplomirala iz ekonomskih odnosov s tujino. Velik del poklicne poti je bila zaposlena na Gospodarski zbornici Slovenije. Leta 2008 je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, leta 2011 pa je bila na listi SDS izvoljena za poslanko DZ in je bila tudi podpredsednica DZ. Leta 2017 je kandidirala za predsednico republike in se uvrstila na tretje mesto. V Evropski parlament je bila prvič izvoljena leta 2014, nato pa še leta 2019. V drugem mandatu je bila vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke (EPP) in podpredsednica odbora za zaposlovanje in socialo. Leta 2020 je za svoje delo na področju sociale prejela nagrado bruseljske revije The Parliament Magazine MEP Awards. Na predlog EPP je bila Tomčeva tudi članica misije Evropskega parlamenta, ki je leta 2021 preverjala raven demokracije v Sloveniji. V volilni kampanji je poudarjala, da se zavzema za Evropo, ki bo branila temeljne vrednote in načela, ki smo jih prevzeli od prednikov – človekovo dostojanstvo, demokracijo, enakost, svobodo, pravno državo ter se zavzemala za vero in tradicijo.

Irena Joveva (Renew/Svoboda) – v Evropski parlament že drugič kot nosilka liste 

Robert Golob z Ireno Jovevo in Marjanom Šarcem
Robert Golob z Ireno Jovevo in Marjanom Šarcem FOTO: Damjan Žibert

Nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva je bila tokrat drugič izvoljena v Evropski parlament, pred petimi leti sicer kot nosilka Liste Marjana Šarca (LMŠ). Nekdanja novinarka si je kot evroposlanka prizadevala za svobodo medijev in transparentno delovanje politike. V tokratni volilni kampanji je izpostavljala tudi boj proti sovražnemu govoru. V Ljubljani živeča Jeseničanka Joveva se je rodila 26. februarja 1989 v Kranju. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, leta 2017 pa z nalogo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja zaključila še magistrski študij. Novinarsko pot je začela v notranjepolitičnem uredništvu STA, v tem času, leta 2014, pa za svoje delo prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitantko leta. Zatem je delala kot notranjepolitična novinarka na POP TV. Leta 2019 je bila prvič izvoljena v Evropski parlament kot vodilna kandidatka LMŠ. Slednja se je leta 2022, potem ko se na volitvah ni uspela prebiti v državni zbor, pripojila Gibanju Svoboda, tako da je Joveva delo nadaljevala kot evroposlanka te stranke. V Evropskem parlamentu je bila članica odbora za kulturo in izobraževanje, bila pa je tudi podpredsednica pododbora za javno zdravje. Kot evropska poslanka si je med drugim prizadevala za svobodo medijev in transparentno delovanje politike. Med mandatom je leta 2021 postala mama. Kot cilja v novem mandatu je izpostavila plačana pripravništva in enakopravnost slovenščine v digitalnem svetu.

Marjan Šarec (Renew/Svoboda) – nekdanji igralec s slovenskega na evropski politični oder 

Novoizvoljeni evropski poslanec Marjan Šarec je na politični oder pred dobrim desetletjem stopil z igralskega. Zasedal je vrsto položajev, sprva je bil kamniški župan, nato pa tudi poslanec DZ, minister in premier. V Evropski parlament odhaja z mesta ministra za obrambo. Kot šesti na kandidati listi Svobode je bil izvoljen s preferenčnimi glasovi. Šarec se je rodil 2. decembra 1977. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani igralec, več let je tudi deloval kot igralec, imitator in novinar. Ustvaril je več likov in imitiral številne znane osebnosti, tudi politike. Leta 2010 je bil izvoljen za župana Kamnika, leta 2017 pa kandidiral za predsednika republike in se presenetljivo uvrstil v drugi krog, kjer pa ga je premagal Borut Pahor. S svojo LMŠ je leta 2018 nastopil na državnozborskih volitvah in kot drugouvrščeni po neuspelem poskusu relativne zmagovalke SDS sestavil manjšinsko vlado s SD, SMC, SAB in DeSUS ter zunajkoalicijsko partnerico Levico. Ob skrhanih odnosih v koaliciji je leta 2020 odstopil kot premier, kar pa v nasprotju z njegovimi pričakovanji ni pripeljalo do predčasnih volitev, zato je odšel v poslansko klop. Po volitvah 2022, ko ni prišla v parlament, se je LMŠ združila z zmagovalnim Gibanjem Svoboda, Šarec pa je postal minister za obrambo. Šarec med drugim izpostavlja pomen nacionalne varnosti, prizadeva si tudi za promocijo vojaškega poklica in izboljšanje delovanja sistema civilne zaščite.

Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna) – z bogatimi izkušnjami lokalne politike na bruseljski parket 

Vladimir Prebilič iz stranke Vesna
Vladimir Prebilič iz stranke Vesna FOTO: Aljoša Kravanja

Dolgoletni kočevski župan Vladimir Prebilič je mandat evropskega poslanca osvojil kot nosilec liste zelene stranke Vesna. Doktor obramboslovnih znanosti obljublja, da bo v Evropskem parlamentu zagovarjal mirovniško vlogo EU ter se zavzemal za sodelovanje med evropskimi institucijami in lokalno politiko. Prebilič se je rodil 21. maja 1974. Na ljubljanski fakulteti za družbene vede je doktoriral na področju obramboslovja, danes tam predava kot izredni profesor. Med letoma 2007 in 2011 je bil tudi predstojnik katedre za obramboslovje. Na političnem parketu ni novinec. Sprva je bil aktiven v SD, a je leta 2009, preden se je podal na lokalne volitve, iz stranke izstopil. Leta 2010 je bil prvič izvoljen za župana Kočevja, to funkcijo pa trenutno nepoklicno opravlja že četrti mandat. Prav tako mu ni povsem tuje delovanje na mednarodnem področju. Med drugim je vodja slovenske delegacije pri kongresu lokalnih in regionalnih skupnosti pri Svetu Evrope in predsednik skupine socialistov v kongresu Sveta Evrope. Bil je tudi poročevalec Sveta Evrope na področju napredka demokracije. Politično sodelovanje z Vesno je Prebilič pred dvema letoma začel ob kandidaturi za predsednika republike, moči pa so znova združili na tokratnih evropskih volitvah. Med drugim obljublja, da si bo kot evropski poslanec prizadeval za povezovanje evropskih institucij z lokalnimi skupnostmi in oblastmi, tako pri političnem odločanju kot tudi na področju učinkovitega črpanja evropskih sredstev.

Matjaž Nemec (S&D/SD) – v Evropskem parlamentu za vrednote antifašizma

Matjaž Nemec na evropskih volitvah 2024
Matjaž Nemec na evropskih volitvah 2024 FOTO: Aljoša Kravanja

Matjaž Nemec, nosilec liste SD na evropskih volitvah, je v Evropskem parlamentu od leta 2022, ko je nadomestil dotedanjo evropsko poslanko Tanjo Fajon. Podpredsednik SD je kot evroposlanec pogosto opozarjal na vrednote antifašizma. Rodil se je 10. aprila 1980 v Šempetru pri Novi Gorici. Na Mednarodni poslovni šoli v Ljubljani je leta 2013 diplomiral iz mednarodnega poslovanja, štiri leta kasneje pa opravil še magisterij iz mednarodnega poslovanja in trajnostnega razvoja. Politično kariero je Nemec začel leta 2006 kot svetnik občine Miren-Kostanjevica. Med letoma 2014 in 2022 je bil poslanec, bil je tudi podpredsednik državnega zbora. Od leta 2022 je evropski poslanec, potem ko je strankarska kolegica Fajon postala zunanja ministrica v vladi Roberta Goloba in se vrnila v Ljubljano. Na evropskih volitvah leta 2019 je bil namreč Nemec tretji po številu glasov na listi SD, za Fajon in Milanom Brglezom. V Evropskem parlamentu je bil član odbora za zunanje zadeve in vodja parlamentarne delegacije za odnose z Magrebom. Kot svoje poslanstvo in odgovornost na položaju evroposlanca izpostavlja prenašanje izzivov državljanov Slovenije v evropske institucije ter pozivanje k njihovemu reševanju. Med dosežki prvega mandata pa izpostavlja sodelovanje pri zakonodaji o digitalizaciji evropskih vizumov, širitvi schengna na Hrvaško in odpravi vizumov za kosovske Srbe. V volilni kampanji je obljubil, da si bo prizadeval za socialno, zeleno, inovativno in varno Evropo.

Matej Tonin (EPP/NSi) – prvak NSi z domačega še na bruseljski politični parket 

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Bobo

 Prvak NSi in na tokratnih evropskih volitvah nosilec liste Matej Tonin je po letih delovanja v domači politiki z izvolitvijo dobil priložnost, da se preizkusi še na evropskem političnem parketu. V kampanji je izpostavljal boj za ohranjanje evropskega načina življenja, razumen zeleni prehod in strožji pristop do ilegalnih migracij. Tonin, rojen 31. julija 1983, je politično pot začel z vključitvijo v občinski odbor NSi Kamnik in podmladek stranke NSi. Magister politologije je leta 2010 postal podpredsednik NSi. Od leta 2011 je bil na vseh volitvah izvoljen v DZ, kjer je dva mandata tudi vodil poslansko skupino. Na čelo NSi je prišel 31. januarja 2018 po odstopu Ljudmile Novak. Stranko je doslej popeljal na dvojne parlamentarne volitve, zadanega cilja desetih poslancev pa ni dosegel. Kljub temu uživa zadostno podporo članstva, leta 2022 so ga že tretjič na čelo stranke izvolili brez protikandidata. Z njim je NSi leta 2020 vstopila v tretjo vlado Janeza Janše, v kateri je sam prevzel vodenje obrambnega resorja. Prvak NSi ne skriva visokih političnih ambicij, glede nadaljnjega vodenja stranke po odhodu v Bruselj pa je dejal, da o tem v stranki "vedno odloča članstvo". Že ob predstavitvi liste pa je zavrnil očitke, da je njegova kandidatura na vrhu liste posledica stagnacije v domači politiki. Zatrdil je, da želijo v NSi resno povezati slovensko nacionalno in evropsko politiko, EU pa dati nov zagon, zlasti na področjih, kjer ji je v preteklosti spodletelo.

KOMENTARJI (904)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FailNation
17. 06. 2024 11.00
Pomoje nočnih avantur ne bo mankalo 🤣
Janez23
11. 06. 2024 11.10
+10
Mladi desni politiki, kot je Zala, so zadnja možnost za obstoj Slovenije. Sedanje vladanje skrajne levice je državo popolnoma razsulo. Tolpe ustrahujejo celo državo. Otroci še v šolo ne upajo, saj so pretepeni sredi pouka v učilnici. Če pridejo v šolo štirje (4) učenci od 136, je jasno, da mora leva vlada takoj odstopiti.
Maki3322
11. 06. 2024 11.16
-9
RASULO JO JE SDS V 30 LETIH, SAJ NISO NAREDILI NIČ OD NIČ. VRNE NAJ DENAR OD OROŽJA, PATRIJE ZAŠČITNIH MASK IN OD PRODAJE DOBRIH FIRM, BANK.
PoorMillionaire
11. 06. 2024 12.04
+2
Slovenska podjetja so razprodajale leve vlade, predvsem Alenka Bratušek... ne govori bedarij.
lajfjelep
11. 06. 2024 14.33
+0
Leve vlade so vladale 25 let. SDS pa le 8 v 33letih samostojne Slovenije. Kaj je bližje 30 letom? Pojma nimaš, kaj govoriš. Kar je v sloveniji slabo, so zajebali levaki, ne pa SDS ;) sam povem.
lajfjelep
11. 06. 2024 14.33
+0
Leve vlade so vladale 25 let. SDS je vladal točno 8 let v celih 33 letih samostojne Slovenije. Kar je v sloveniji slabo, so zajebali levaki, ne pa SDS ;) sam povem.
lajfjelep
11. 06. 2024 14.35
-1
SDS je vladal točno 8 let v celih 33 letih samostojne slovenije. Kar je v sloveniji slabo, so zajebali levaki, ki so vladali 25 let. ne pa SDS ;) sam povem.
Kollerik
12. 06. 2024 10.55
Poor, tvoji so tudi prodajali, samo da si ti spran v glavo, saj ti tega tam na noraTV niso povedali in ti tudi nikoli ne bodo. Ovčke oprane
Kollerik
12. 06. 2024 10.57
To lahko ti poveš svoji stari mami in še ona te bo brcnila v r....! Zajebeš lahko v enem dnevu več, kot drugi gradijo v desetih letih. Ravno ta vaš abramboslovec je dober dokaz za to. Da ne govirm o RKC, kraji gozdov, 850 milijonski izgubi zvon ena zvon dva, pa maribosrki nadškofiji itd.
FoxnarCa
11. 06. 2024 10.57
-6
Ve SE kdo jih je volil, TAKŠni so izvoljeni dobil boš ponujeno: daj zakriti listek Za Hr Bt no ali volilno. Lahko tudi TELO...Važno je mimo...* Simbioza
a.kralj1994
11. 06. 2024 10.41
-9
hahahahahahahahaha...največji nasprotniki novih obrazov (janšisti) v politiki, izvolili nov obraz...hahahahahahahahahahaha....
zoran pušenjak
11. 06. 2024 09.15
+14
Joveva ne seže Zali niti do gležnjev
prašek
11. 06. 2024 09.44
-10
kmkm
11. 06. 2024 11.05
-10
presmrkava je še in njo bodo starci, ker je brez izkušenj povozili tako, da še nekdo, ki je od naših prilezel v eu parlament!
apodgra
11. 06. 2024 08.52
-5
Če, bi bil jaz v vlogi Rojsa , bi to presenečenje , neizvolitev v evropski parlament spretno izkoristil za svoj nepovraten odhod iz stranke SDS. Da ti neizkušena , popolnoma nepoznana osebe zapre vrata v evropski parlament , je sramota , ki jo takšni poznani , izkušeni politik, nebi smel pomesti pod preprogo. To je sporočilo, da v politiki in več mest za njega , razne v strank SDS, To, da je bila ta mlado dekle sploh postavljen na kandidatno listi SDS , v trdnem prepričanju, vsaj tako in tako ne bo izvoljena , zahvala stranke SDS svojemu zvestemu trobilu Nove 24 ur ,uredniku programa očetu Tomašiču. Slaba taktika !!!
apodgra
11. 06. 2024 08.27
-2
Vidite , kaj pomeni imeti močna vpliv poznanih staršev, oziroma očeta . Ne preprostih staršev , temveč človeka , ki ga pozna cela Slovenija . Ne po dobrih delih in pomoč potrebnim , temveč po njegovi zlobi, hudobiji , hujskaštvu in klicu k uporu , tudi z orožjem . Zaščitna maskota zla in hudobije Nove 24 ur . Njegova zvesta publika vidi v njem rešitelja Slovencev in velikega dobrotnika ,ki se bori samo za pravičnost in poštenost , bla, bla, bla. Svoj cilje je dosegel in svojo hčerko , neizkušeno , spravil v evropski parlament . Ta mlada neizkušena novo pečena evropska poslanka , bo sam grela in gulila evropski sedež, žuljjev na riti ne do dobila , bo pa nagrajena z visoko plačo. Kaj pa bo imela Slovenija od tega , popolnoma nič . Bo pa stranka SDS imela eno nedolžno ovčico več, močnejšo ekipo proti Sloveniji. Pred očmi imam obdobje med drugo svetovno vojno, ko so bili na eni strani ljudje ( večina ) proti okupatorju in na drugi strani priliznjenci okupatorju ( beri domobranci) . Danes sta druga stran dobiva vse več SDS zagovornikov in jo prikazujejo , kot žrtev komunistov. SDS piše novo zgodovino s pomočjo dr. Možina na javni RTV hiši.
Jon Bacek
10. 06. 2024 21.40
+8
Čestitke, kljub temu, daji nisem dal glas.
FoxnarCa
10. 06. 2024 21.09
-6
V razdeljak ko ljubim
osservatore
10. 06. 2024 21.08
-4
Tamlada je baje Tiktok znanstvenica.
Magic-G-spot
10. 06. 2024 21.03
+11
Ata je res malo odpiljen, mladenka pa ni slaba.
tech
10. 06. 2024 20.04
-9
Hvala za take članke, grem lažje na wc.
robica03
10. 06. 2024 18.58
-6
kokoš prve klase
prašek
10. 06. 2024 18.36
-6
Kdo vam laže ??? Zala !!!
Kollerik
10. 06. 2024 18.41
-6
Itak. Japka ne pade daleč od drevesa. Edino pri njej, kar bo dobro ob vsem bodočem trpljenju ušes, bo počitek za oči.
ROMELS
10. 06. 2024 19.52
+15
Kollerik
12. 06. 2024 10.59
Romels bo tudi poslal svojega froca v Bruselj (veze in poznanstva, press)
ROMELS
10. 06. 2024 18.14
+10
Škoda je, da ni bil izvoljen gregorčič namesto joveve ali šarca.
kmkm
11. 06. 2024 11.06
-9
Kollerik
12. 06. 2024 10.59
slovenc59
10. 06. 2024 17.54
-1
Ta gospodična ima več izobrazbe ko cela sds......Pameti pa tudi......Pa še lepa je......
slovenc59
10. 06. 2024 17.33
+2
Vsi verjamemo, da je gospodična nadvse uporabna in sposobna...Bomo videli, kolikokrat se bo javila v Bruslju....
kmkm
11. 06. 2024 11.08
-8
Stane Adami?
10. 06. 2024 17.27
+4
Še jenekaj upanja, da gredo brezdelni levičarji na smetišče zgodovine.
OvcjiPastir
10. 06. 2024 17.42
-8
Skrajne desnuhe smo že leta 2022 odvrgli, pa jih še kar pobiramo iz smetnjaka.
kmkm
11. 06. 2024 11.08
-9
desni so itak vsi v hlevu zaposleni pod vodstvom pastirja!
Trapon
10. 06. 2024 17.13
+13
Visoki!!! Jaz sem svoje nepremičnine zgradil sam brez socialističnih nagrad za nedelo. Pa še to: imam dve neprimičnini in obe sta plod trdega in postenega dela....in ne socialistični dar. Ok
Jožajoža
10. 06. 2024 17.08
-2
za čistilko bo dobra v evropskem parlamentu.joj, kake osebke so si izvolili janšisti