Slovenija

V Adrii brez odpovedi letov

Ljubljana, 21. 04. 2010 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Adria Airways bo opravila vse napovedane lete. Vremenske razmere naj bi postopoma prispevale k manjši vsebnosti delcev pepela nad Slovenijo, saj se vulkan na Islandiji umirja.

Slovenija se glede na v ponedeljek dogovorjeno ureditev varnih con letenja na ravni EU še vedno nahaja v drugi coni, torej zunaj območij, kjer je zaradi velike koncentracije vulkanskega prahu prepovedan letalski promet, so povedali na ministrstvu za promet. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways danes ni objavil morebitnih odpovedi letov.

Vulkan na Islandiji
Vulkan na Islandiji FOTO: Reuters

Družba bo tako letela na povezavah Ljubljane in Maribora s Carigradom, Frankfurtom, Moskvo, Zürichom, Brusljem in Amsterdamom, na povezavah Maribora s Tirano, Skopjem, Prištino, Parizom, Londonom in Podgorico ter na povezavi Frankfurt–Dunaj, je zapisano na spletni strani družbe.

Manjša vrednost delcev pepela

Agencija RS za okolje (Arso) sicer napoveduje, da se bo Slovenija danes sprva še nahajala na robu območja s povečano koncentracijo vulkanskega pepela v spodnji plasti troposfere, to je od tal do približno šestih kilometrov. V tej plasti so območje severnega Sredozemlja v minulih 24 urah znova dosegle zračne mase s severne strani Alp, ki vsebujejo več prašnih delcev.

Vetrovne in vremenske razmere bodo danes postopoma prispevale k manjši vsebnosti delcev pepela nad Slovenijo, državo naj bi zajele tudi padavine v obliki ploh, kar bo pripomoglo k zmanjševanju koncentracije delcev, so zapisali na spletni strani Arso.

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Damjan Žibert

V Adrii so zadovoljni, da bo promet znova stekel. Predsednik uprave Tadej Tufek je povedal, da je imela družba zaradi odpovedi letov do danes za od 1,3 do 1,4 milijona evrov izpada prihodka. "Vsi prevozniki se v času recesije mučimo s poslovanjem, tako da takšna naravna škoda še bolj negativno vpliva na poslovanje," je dejal Tufek in dodal, da bodo državo zaprosili, da bi dobili škodo v določenem delu povrnjeno. Odpovedanih je bilo 140 povratnih poletov," je povedal Tomaž Škofic.

Valičič: Pomoč Adrii Airways

Minister za promet Patrick Vlačič je naklonjen temu, da se Adrii Airways, ki je zaradi vulkanskega pepela – ta je ohromil letalski promet v Evropi – utrpela več kot milijonsko škodo, pomaga, če bo ta zaprosil za državno pomoč. "Pobuda za pomoč mora priti s strani Adrie," je poudaril Vlačič.

Kot je ob robu obiska vlade na Gorenjskem pojasnil Vlačič, bo, če in ko bo prišla pobuda za pomoč s strani Adrie Airways, kot minister vladi predlagal, da se ji pomaga. Ravno tako kot se pomaga kmetijstvu, kadar ga prizadene toča ali suša, je bila tokrat Adria prizemljena zaradi višje sile, je še dejal Vlačič.

Evropski zračni prostor se odpira. Vulkan je povzročil veliko škodo.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2Gloria0
21. 04. 2010 16.13
Pa kaj koga briga ADRIA?? Kot da je edini letalski prevoznik Adria,hahahahaha. Vsekakor ima Adria najdražje letalske vozovnice glede na to kakšna so letala. Sramota in podn od podna. Za to ceno bi lahko bila letala bistveno udobnejša. Adijo Adria.... je veliko drugih boljših ter udobnejših letal. ;))
Donatela01
21. 04. 2010 13.24
Kdo pa je to Valičič?
olimpija55
21. 04. 2010 13.22
toooooo olee olee