Slovenija

Uživanje slovenskega svinjskega mesa je varno

Ljubljana, 06. 05. 2009 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uživanje slovenskega svinjskega mesa je varno, poudarjajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici. Menijo, da termin prašičja gripa zavaja potrošnike. V Sloveniji virusa nove gripe ni.

Uživanje slovenskega svinjskega mesa je varno.
Uživanje slovenskega svinjskega mesa je varno. FOTO: Reuters

Uživanje svinjskega mesa in izdelkov mesa slovenskega porekla je varno, poudarjajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Kot dodajajo, prireja in predelava mesa v Sloveniji potekata pod strogimi sanitarno-veterinarskimi pogoji in nadzorom veterinarske inšpekcije.

Pobudnica prenehanja uporabe zavajajočega imena je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki zaradi zaščite prašičjereje bolezen imenuje gripa A H1N1. Nova gripa se potrjeno prenaša le iz človeka na človeka. Do sedaj ni potrjenih dokazov, da bi za tem tipom virusa zbolel prašič ali katera druga žival, poudarjajo na zbornici.

Kot so v KGZS še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, termin prašičja gripa zavaja potrošnike in po nepotrebnem širi strah do uživanja svinjskega mesa in izdelkov. Zato pozivajo rejce, klavno-predelovalno industrijo, strokovne in državne ustanove ter medije, naj zaradi nepotrebnega ustvarjanja negativnega vpliva na potrošnjo svinjskega mesa in izdelkov pri poimenovanju bolezni uporabljajo termin nova gripa, kot ga predlaga Evropska komisija.

Na Inštitutu za varovanje zdravja budno spremljajo pojav novega virusa gripe, v Sloveniji pa za zdaj virusa (še) ni.  V Mehiki je virus povzročil za 2,3 milijarde dolarjev škode. Da bi omilila posledice, bo vlada s posebno tržno kampanjo poskušala privabiti turiste.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnWayne
06. 05. 2009 16.00
seveda je varno! sej tud če ma prašič gripo.. to veleopevano, izmišljeno.. je meso 100% užitno, brez pomisleka. Virus se po kratkotrajni toplotni obdelavi uniči.. ker je tako šibek, bolj šibek kot virus navadne gripe.. Pa spet neka škoda.. 2,3 miljarde dolarjev.. na drugi strani pa 4 miljarde evrov dobička (!) s tamiflujem v 1 tednu! 1 tednu, da! in kje je tukaj škoda? na prebivalcih jasno..