Slovenija

Utrinki dobrodelne tekme: morje lučk, navihani otroci in 'tisti' trenutek

Ljubljana, 16. 09. 2023 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Še dolgo ne bomo pozabili dobrodelne tekme nogometnih legend, simbolike, čustev in nenazadnje zgodb. Tistih, ki so v avgustovski "apokalipsi" izgubili vse, za kar so garali vse življenje. In kateri so tisti največji utrinki, ki se nam bodo za vedno vtisnili v spomin? Lučke, minuta molka in, seveda, veliki Ibra! Pa tudi glasno bučanje občinstva in veliko srce Slovenije.

Veliko srce Slovenije in rekorden znesek

Kaj bi bilo lahko pomembneje od tistega največjega srca Slovenije? No, najbrž nič. Konec tekme in razglašen rezultat na zelenici v Stožicah ni prinesel tudi konca napetosti. Pričakovanje se je celo še stopnjevalo, ko so minevale zadnje minute do razglasitve končnega zbranega zneska za žrtve poplav.

Radijski voditelj Denis Avdić pa, čeprav ob razkritju zneska morda res ni skočil v naročje predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, prav tako ni skuštral frizure voditeljice Petre Kerčmar, se je odločil, da bo s počasnim razglašanjem številk, seveda od zadaj naprej, poskrbel za še večjo napetost. To bi lahko proti koncu celo rezali z nožem.

In koliko smo torej naposled zbrali? Znesek zdaj zagotovo pozna že celotna Slovenija, prav tako tudi marsikdo v tujini. Poslana SMS-sporočila, kliki na QR-kodo, kupljene karte (niti ena ni bila podarjena) in sredstva donatorjev so naposled dobrodelni števec zavrteli do rekordnega zneska. S skupnimi močmi smo zbrali kar 3.512.031,34 evra.

'Da bo Črna takšna kot nekoč' in okras na transparentu

In če smo že pri velikem srcu. Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je svojo značilno majico "Srce za Črno" sčasoma zamenjala za takšno z napisom "Da bo Črna taka kot nekoč". Z njo je prispela tudi na dobrodelno tekmo v Stožice, s seboj pa je nosila transparent s sporočilom: "Hvala iz srca za pomoč. Srce za Črno, Slovenijo." Dan po tekmi legend pa ta nosi še en dodatek. Na njem se namreč zdaj bohoti tudi prav poseben avtogram nogometne zvezde Zlatana Ibrahimovića.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Hvaležni smo vsem prostovoljcem, ki so prišli v Črno. Hvaležni za vsake roke in vsak stroj. Za vso dobrodelnost, ki je prisotna tudi tukaj," pa je županja še pred tekmo povedala pred Stožicami. Tam se je zahvalila tudi vsem nogometašem, ki so se odzvali povabilu Čeferina in prišli v Slovenijo. "S tem so izkazali spoštovanje do nas, občin, ki smo bile v tej ujmi zelo oškodovane in poplavljene. Pokazali so srčnost, ki se izkazuje tudi danes. Poklon vsem, ki organizirajo kar koli, kar nam lahko pomaga."

Odziv ljudi, ki so zapolnili celotne Stožice, je ni presenetil. "Že takoj po poplavah je v naš kraj vsak dan prihajalo 500 prostovoljcev. Vem, da smo Slovenci srčni ljudje. Tudi mladina je pokazala veliko naklonjenost do vseh, ki trpijo. Pokazali so, da jim je treba samo zaupati, oni pa bodo naredili vse in pomagali vsem, ki pomoč potrebujejo," je dejala.

Danes je stanje v Črni na Koroškem sicer drugačno, kot je bilo 4. avgusta, a pred njimi je še veliko dela. Lesjakova je povedala, da še vedno potrebujejo težko mehanizacijo, na vlado pa apelira, naj poskrbi, da bodo imeli končno tudi njihovi zaselki signal in dostop do interneta.

Poškodovanega dečka odnesel na zelenico in ga ves čas držal v naročju

Z množico se je pozneje pomaknila na tribune in čakala na začetek spektakla. Na zelenico so stopile dolgo pričakovane legende, med njimi Luis Figo, Gianluigi Buffon, Mario Mandžukić, Andrej Ševčenko, Paolo Maldini, Zvonimir Boban, Javier Zanetti, Eric Abidal, Predrag Mijatović, Vladimir Šmicer, Nemanja Vidić, David James, Giorgos Karagounis, Mikael Silvestre in številni drugi.

A še bolj ganljivo je bilo, da so nogometaše na stadion pospremili otroci iz mengeškega vrtca. Prav tisti, ki so jim v času poplav na pomoč priskočili pogumni gasilci in jih prek narasle vode ponesli na varno. Ker pa je imel eden od dečkov poškodovano nogo, ga je nekdanji angleški nogometaš David Benjamin James do sredine stadiona ponesel kar v naročju ter ga vse do začetka tekme tam tudi držal.

Ostali otroci so namreč tradicionalno stali pred nogometaši. A tudi to je pripeljalo do ljubkih trenutkov, ki so na obraz marsikoga priklicali širok nasmeh. Otroci so veselo mahali ob nogometnih legendah, še posebej pa je s svojim veseljem nasmejala poskočna trojica malčkov.

Eksplozija navdušenja v Stožicah, prišel je Ibrakadabra

In nato je prišel najglasnejši trenutek večera. Stožice so eksplodirale! Prišel je namreč kdo drug kot sam Zlatan Ibrahimović – skriti gost in presenečenje večera.

In kaj je priljubljeni nogometaš povedal med tekmo? No, tudi to, da takšne reakcije množice ni pričakoval. "Bil sem vesel in ponosen. To je prvič, da sem na zelenico stopil po svoji upokojitvi in počutil sem se resnično sprejetega," je povedal.

Ob tem je poudaril, da je njegov namen v Stožicah predvsem to, da po tako tragičnem dogodku, ki se je avgusta zgodil v Sloveniji, ljudem prinese nekaj ljubezni in veselja. "Tu sem zato, da vas podprem," je dejal nogometaš, ki ima tudi sam za seboj težko zgodbo. Ljudem je dejal, da morajo biti močni in se boriti za to, kar želijo, prav tako pa, da morajo v takšnih trenutkih stopiti skupaj. "Ljudje bodo pomagali," je zagotovil ter se za konec zahvalil v domačem jeziku: "Hvala puno!"

Mehiški val, nato minuta molka. Za gasilce, vojake, reševalce v Stožicah zasvetile lučke

In kaj vse smo lahko poleg nogometnega spektakla in nogometnih zvezd še lahko videli v Stožicah?

Zagotovo tudi navdušene navijače. Ti so po tribunah večkrat razširili tradicionalni mehiški val, med tekmo pa so v zrak dvignili svoje telefone, na njih so kot simbolna zahvala gasilcem, vojakom, reševalcem zasvetile tisočere lučke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V določenem trenutku pa je veselo bučanje v Stožicah tudi potihnilo. Z minuto molka so se namreč spomnili vseh žrtev poplav.

Dobrodelna himna in Črnjanka Adrijana Kamnik

Se še spomnite naše tekmovalke v oddaji Znan obraz ima svoj glas? Dobrodelno himno je na stadionu Stožic pred polnimi tribunami zapela Adrijana Kamnik, ki tudi sama prihaja iz Črne na Koroškem.

Še pred nastopom je povedala, da je izjemno hvaležna, da je bila lahko vsaj na takšen način del tega velikega dogodka. "V srce mi seže, ker sem bila tudi sama na tistih območjih, ki so bila prizadeta," je povedala.

Priznala je, da bodo med nastopom zagotovo prisotna čustva. "Če se spominjam prizorov, ki smo jih doživeli. Bila sem tudi koordinatorka prostovoljcev v Črni in iz prve roke sem videla, kaj se nam je zgodilo," je še dejala in dodala: "Včasih smo Slovenci malce razdvojeni, a ne, ko gre za šport in ko gre za dobrodelnost. Zdaj smo eno, srce bije za Slovenijo."

Med polčasom so na dobrodelni tekmi nastopila tudi nekatera največja slovenska glasbena imena. Hamo in Peter Dekleva iz Hamo & Tribute2Love sta zapela pesem Prva vrsta s pomenljivim sporočilom: "Ker če daš, nekdo ima." King Foo so na nogometnem spektaklu zapeli pesem Stepping Forward, ki prav tako nosi pomembno sporočilo – treba je naprej, ne glede na to, kakšne stvari se zgodijo. 

S pesmijo Hudič je nastopil Zoran Predin, Bojan Cvjetičanin iz skupine Jocker Out pa s pesmijo Novi val.

Celoten dogodek ganil tudi Srečka Šestana

V Stožicah so bile med gledalci tudi številne reševalne službe, ki so v času poplav pomagale med intervencijami. Prav posebno vlogo pa sta imela poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in gasilec Sandi Zajc, ki je v času poplav iz vrtca reševal ujete otroke, medtem pa prejel klic, da je ujma dom uničila tudi njemu. Pred začetkom tekme sta skupaj s predsednikom Uefe stopila na zelenico ter se rokovala z nogometaši.

Šestan je pozneje naši novinarki, ko je omenila, da so ga tudi naše kamere med tekmo videle vidno ganjenega, povedal, da je bil celoten dogodek tudi zanj zelo čustven. "Še toliko bolj poseben pa je za tiste, ki jim bomo lahko s tem dogodkom pomagali," je povedal.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hirajgo
16. 09. 2023 19.18
+0
Ni mi jasno, kaj so ti otroci takrat delali v vrtcu? V Komendi smo bili že ob 5h pod vodo, Mengeš je bil naslednji. In ti starši peljejo otroke v vrtec? Otroci se mi smilijo.
Teofil
16. 09. 2023 17.32
+2
Ne razumem zakaj minuta molka mza gasilce saj kot je znano med gasilci ni bilo žrtev
Betuul
16. 09. 2023 17.49
+1
Za dva pogreba v tem času eden za 🌞☔️In drug za ga🦆ga🦆! Zelo žalostno
zajfa
16. 09. 2023 17.29
-3
Pogovarja se z Zlatanom v angleščini, pa to ne morš verjet. Pa to mu je domač teren, lahko bi z lahkoto v srbo- hrvaščini, to pozna 99% Slovenije.
Betuul
16. 09. 2023 16.37
-2
A je un otrok iz unga vrtca ; ki je pokazal jezik celi slo in svetu tudi vmes! Češ; Mi bomo dobil vam pa 😛lahk pokažem😛.Mojim otrokom namreč ni jezik nikoli ven visel
Dejan Sedej
16. 09. 2023 16.21
+4
Sem upal, da bo znesek precej večji.
Anion6anion
16. 09. 2023 16.17
+1
Čeferin, Legenda!