Slovenija

Ustavno sodišče pritrdilo sodnikom

Ljubljana, 17. 12. 2008 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Primož Jambrek/STA
Komentarji
42

Ustavno sodišče je razglasilo, da sodniške plače niso ustrezno umeščene v plačni sistem. Odločbo so pozdravile skoraj vse stranke. Kritična sta bila le Jelinčič in Virant. Šturm se ni odzval.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Tako je ustavno sodišče pritrdilo sodnikom, ki so vložili zahtevo za oceno ustavnosti omenjenega zakona. Sodniki so namreč menili, da njihove plače niso primerljive s poslanskimi, kar bi morale biti. Ustavno sodišče pa je tako ugotovilo, da so razlike v plačnih razredih med najnižje uvrščeno funkcijo okrajnega sodnika in najnižje uvrščeno funkcijo poslanca oziroma ministra, kot so določene v izpodbijani zakonski ureditvi, z vidika enakovrednosti vseh treh vej oblasti nesprejemljive.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Prav tako je z vidika načela delitve oblasti nedopustno, da je plačni razred funkcije vrhovnega sodnika izenačen s plačnim razredom funkcije najnižje uvrščenega poslanca. Izpodbijanih plačnih razmerij ni mogoče utemeljiti niti s sklicevanjem vlade na element vodenja, pojasnjujejo na ustavnem sodišču. Temu se, tudi ko gre za razmerja med funkcijami ministrov in sodnikov, ne sme pripisovati prevelikega pomena. Upoštevati je namreč treba, da gre za funkcionarje različnih vej oblasti z različnimi, a enako pomembnimi pristojnostmi v sistemu delitve oblasti.

Ustavno sodišče je tudi ocenilo, da se sodniške plače ne smejo nižati. Ker je bil sodnikom ukinjen plačni dodatek za nezdružljivost sodniške funkcije z opravljanjem drugih funkcij oziroma dejavnosti, je to treba nadomestiti, so še zapisali na ustavnem sodišču. Bodisi z novim dodatkom ali pa z upoštevanjem v osnovni plači.

Roblek: Od vlade pričakujemo konkreten predlog

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant
Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant FOTO: POP TV

Predsednica Sodniškega društva Slovenije Janja Roblek je povedala, da so sodniki z odločbo ustavnega sodišča zadovoljni. Zlasti pozdravljajo, da je sodišče znova odločilo, da morajo biti plače sodnikov primerljive poslanskim, "saj gre tu za enakovrednost vej oblasti, ki se mora videti tudi v finančnem statusu". Sodniki tudi pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, da se daje prevelika teža vodstvenim funkcijam. "Naša temeljna funkcija je namreč sojenje,“ je povedala Roblekova.

Glede stavke pa je Roblekova povedala, da je za zdaj še ne nameravajo prekiniti. Od vlade pričakujejo konkretno ponudbo o konkretni umestitvi v plačne razrede.

MP: Odločba ustavnega sodišča nas ne preseneča

Za ministrstvo za pravosodje odločba ustavnega sodišča o plačah sodnikov ne predstavlja presenečenja, so sporočili. Pravijo, da so tudi sami od nastopa mandata Aleša Zalarja opozarjali na neskladja pri plačah. "Za to vlado ni vprašanje, ali uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ampak je vprašanje, kako to storiti,“ pravijo na ministrstvu. Pri tem opozarjajo na občutljivost problematike, saj bo lahko imela vsaka "sprememba plačnega sistema za sodnike resne posledice za celoten javni sektor“.

Predsednica Sodniškega društva Slovenije Janja Roblek
Predsednica Sodniškega društva Slovenije Janja Roblek FOTO: POP TV

Ministrstvo za pravosodje si bo zato najprej vzelo čas za temeljito analizo te ustavne odločbe. Temu bo sledil posvet z ministrstvom za javno upravo in priprava osnutka ustreznih normativnih sprememb na podlagi izhodišč, ki jih bo določila vlada. Postopek uskladitve predpisov z ustavo bomo izpeljali tako, da bo državni zbor lahko odpravil ugotovljeno neskladje z ustavo v roku, ki ga je določilo ustavno sodišče, še pravijo na ministrstvu za pravosodje.

V LDS pozivajo k prekinitvi stavke

V LDS menijo, da glede na obrazložitev Ustavnega sodišča sodnikov ni treba izločiti iz celotnega plačnega sistema v javnem sektorju. "Tudi, če bodo sodniške plače v bodoče urejene izključno v Zakonu o sodniški službi, pričakujemo, da bodo v celoti upoštevani razponi plačnih razredov, dodatki in drugi elementi plače tako kot to velja za funkcionarje v Vladi in v Državnem zboru,“ pravijo v LDS.

Zaradi odločbe ustavnega sodišča, ki po mnenju LDS v celoti podpira predlog vlade, stavkovnemu odboru sodnikov predlagajo, da preuči možnost prekinitve stavke.

Virant: Neprimerno je, da ustavno sodišče odloča o plačnih razmerjih

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti
Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant še vedno meni, da vprašanje konkretne uvrstitve plač sodnikov, poslancev in ministrov v plačne razrede ni pravno vprašanje in da je neprimerno, da o teh razmerjih odloča ustavno sodišče. Dodal je, da bo morala sedaj vlada pripraviti spremembe zakone, ki bodo ponovno dvignile osnovne plače sodnikov.

Virant je povedal, da je ustavno sodišče sedaj že drugič ocenilo, da so plačna razmerja nepravilna oziroma neprimerna. "Ni pa povedalo, kakšne bi morale biti sodniške plače, da bi bile te skladne z ustavo," je poudaril in opozoril, da to pomeni, da se ping-pong med DZ in ustavnim sodiščem lahko nadaljuje. Ob tem je poudaril, da je slabo, da se ustavno sodišče spušča v konkretne plačne uvrstitve oziroma v konkretna plačna razmerja.

Potrč: Sodbo ustavnega sodišča moramo uresničiti

V bistvenih točkah je ustavno sodišče pritrdilo zahtevam sodnikov, pravi poslanec SD Miran Potrč. To je nov dokaz, kako nespametna je bila glede tega vprašanja politika prejšnje vlade, ki ni pristala na sodelovanje in usklajevanja in ki je tudi s plačnim sistemom želela podrejati tretjo vejo oblasti. In to je hkrati nova naloga in opozorilo sedanji vladi, ki bo morala v šestih mesecih uresničiti še eno zahtevno odločbo ustavnega sodišča, je poudaril.

"Ni naš namen, da ocenjujemo sodbo. Sodbo ustavnega sodišča moramo uresničiti. Upamo, da bo enako ravnala tudi opozicija," je še povedal Potrč.

Odločitev sodišča podpirajo tudi v PS Zares in v SLS

Tudi v Zares so takšno odločitev sodišča pričakovali, saj so tudi sami opozarjali na neustavnost plačnega sistema, so sporočili. V Zares pričakujejo, da se bo z odločbo ustavnega sodišča odprl večji pogajalski prostor med izvršno oblastjo in sodstvom, da bi se našle rešitve, ki bi zadovoljile obe strani.

V SLS pa pravijo, da sodnikov ni mogoče trpati v enak koš z ostalimi javnimi uslužbenci. Sodna veja oblasti je temelj demokracije v državi in mora biti v vseh pogledih, tudi plačnem, ločena od zakonodajne in izvršilne veje oblasti.

Jelinčič: Ustavni sodniki ravnali po načelu 'vrana vrani ne izkljuje oči'

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa pravi, da je ustavno sodišče ravnalo po načelu "vrana vrani ne izkljuje oči", s takšno "cehovsko narejeno presojo" pa se ni strinjal le sodnik Miroslav Mozetič. Jelinčič opozarja, da lahko to podre celotni plačni sistem. Meni tudi, da je ustavno sodišče "spet enkrat preseglo svoje kompetence". Ob tem opozarja, da se mora ustavno sodišče zavedati, da ni najvišji organ v državi, ampak je to državni zbor. Samo državni zbor ima pravico spreminjati ustavo in jo tudi prilagajati trenutnemu stanju, je dodal.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vincester
19. 12. 2008 00.16
Gliha v kup štriha.Tretja veja oblasti naj bi prva postala. Treba je spoštovati sklep Ustavnih sodnikov.To podpirajo vsi sodniki,pravniki in advokati. Le kaj bo ostalo delavcem? Horuk v krizne čase.
MojcaCoh
18. 12. 2008 15.07
Kadija Tuži..Kadija Sudi...Kozlovska sodba..?? Sedaj bodo pa ti predstavniki tega Garjavega pravosodnega sistema sami sebi delili denar in sami sebi prirejali sodbe..na koncu se pa izgovarjali na Ustavo, zakone in pravosodni sistem katerega ti paraziti tvorijo sami..?? Sramota.. In kot sem napisala je Slovenija kriminalna Država izključno po zaslugi kriminalnega z strani LDS a podkupljenega garjavega pravososdnega sistema..in seveda Novinarjev ki brišejo komentarje ki jih pišejo Državljani Slovenije.. Mojca.
Anton Ahac 1
18. 12. 2008 13.04
Bravo Zmago Vrana vrani ...
mega349856
18. 12. 2008 09.02
Pa kje so to videli v Evropi da bi sodniki imeli enake plače, kot poslanci!!!!!!!! V vsaki demokratični državi vlada ljudstvo, preko poslancev. In s tem imajo poslanci višje plače, kot vsi ostali, da se ve, kdo je na vrhu. Sodniki bi pa zdaj imeli radi enake plače poslancem - ni šans in se jim sploh ne sme dovoliti!!!!!!
Buena Vita
18. 12. 2008 01.03
ha,ha,ha svoboda govora nam je že kratena, bravo zalar bravo kresalova kdaj lahko pričakujemo aretacije,tiho ne bomo kar nas žulji,to bomo govorili
RADO62
18. 12. 2008 00.02
Ja seveda... sami sebi so pritrdili.... ti rdeči krjavlji, ki niso delali še en samcat dan v življenju... Sedaj pa naj jih Zalar pomiri, k je bil tako brihten in jih celo pozval k stavki.... heh
Kakšne plače?S pendreki jim naložiti po hrbtu in še to si komajda zaslužijo z njihovim delom saj so sami podkupljenci in že tako zaslužijo preveč.
djimi
17. 12. 2008 20.45
ubogi cirrilizem saj je čisto siv rabi mal kodrlajsaste barve, da si bo mštace pofarbu, To so taki reveži k samu prazno slamo mlatjo kolk se mora kadit. Zatu pa je taka mgla.
kriss714@amis.net
17. 12. 2008 20.28
Četica ustavnih sodnikov meni, da so njihovi kolegi sodniki plačani premalo. Dva milijona Slovencev meni, da so plačani preveč.
Buena Vita
17. 12. 2008 20.03
VIRANT NO DOVOLIL LENUHOM POVIŠANJA, SPLOH PA IMAMO 500 SODNIKOV PREVEČ,KER NOBENA DR ŽAVA NIMA TOLIKO SODNIKOV NA PREBIVALSTVO KOT SLOVENIJA PA ZAOSTANKOV TUDI NE IN UNIČENIH LJUDI ZARADI ZAVLAČEVANJ TUDI NE KDAJ BOMO SLOVENCI DOBILI SODSTVO KI BO VREDNO BESEDE
Buena Vita
17. 12. 2008 20.00
KOLIKO MILIJONOV BO SENICA POKASIRAL Z PREBRISANIMI BODO DACARJI PREVERILI, FIGO,KER BODO KOVERTE LETELE KOT KONDORJI,OD ŽRTVE DO ŽRTVE
Buena Vita
17. 12. 2008 19.56
NO,NO RIBIČIČ IN ZALAR STA Z ROKO V ROKI LENUHOM PRISKRBELA RAJ NA ZEMLJI ČE PA KDO MISLI DA BODO SODNIKI DELALI,TA JE BUTELJ,KER SODNIKI NE BODO DELALI,KER TEGA NISO SPOSOBNI,NIMAJO NE PRAKSE NE ZNANJA NE VOLJE
Tonček Balonček
17. 12. 2008 19.30
Izenačevanej sodnikov s poslanvci je sramota za sodnike! Naj se poslanci izenačujejo, vendar se ne morejo, saj jih je večina poden!
djimi
17. 12. 2008 18.48
kaj je zajler zarjeveli boste še obogatel pol bo mogu pa rdeči KOS ovadbe pisat
s.g.
17. 12. 2008 18.23
sodniki majo premal dnara folk k pa dela pa v tovarni pa bogataši zato pa sodniki dobijo s stavko kar hočejo.več dnara bl je folk pokvarjen
kriss714@amis.net
17. 12. 2008 17.47
Vrana vrani ne izkljuje oči.
djimi
17. 12. 2008 17.24
krave če so lačne se gredo past sodniki pa čakajo kdo jim bo prnesu pa jim v žakelj stresu ubogi reveži a so vsi invalidi odvisni od drugih
djimi
17. 12. 2008 17.14
tolikšna fabrka škoda brez raufnka hoj hoj hoj hoj
Franc Petrov?i?
17. 12. 2008 16.48
Ja Zmago,ustavno sodišče je pa ja nestrankarsko in neo dvisno.Spet ga serješ. Malo heca ne škodi.
fantodfare
17. 12. 2008 16.46
he,he. Pravna država slovenska, he,he. pol se pa državljani zbudijo v moro, he,he