Slovenija

Ustavno sodišče o zavarovalniškem zakonu

Ljubljana, 25. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ustavnem sodišču so opravili javno obravnavo v postopku za oceno ustavnosti zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Pobudo za presojo zakona je med drugimi sprožilo več delničarjev Zavarovalnice Triglav. Končno odločitev o usodi zakona bodo ustavni sodniki sprejeli na prihodnji seji.

Pravni zastopniki pobudnikov ustavne presoje zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic so na javni obravnavi ustavne sodnike prepričevali, da zakon lastnike delniškega kapitala postavlja v podrejen položaj. Ko je bila naša največja zavarovalnica v finančnih težavah, ji država ni hotela pomagati, zdaj pa si želi v njen zagotoviti kar se da velik delež, je opozoril odvetnik Stojan Zdolšek. Pooblaščenci finančnega ministrstva pa so po drugi strani vztrajali, da so pobudniki ustavne presoje že vse od ustanovitve Zavarovalnice Triglav kot delniške družbe vedeli, da je v njej še ostal nenominirani kapital, ki mu bo potrebno lastniški delež še določiti.

Zakon je bil sprejet z namenom, da se dokončno uredi lastniška struktura v zavarovalnicah, v katerih je 11 let po preoblikovanju v delniške družbe še ostal nenominirani oz. družbeni kapital. Še naprej ostaja najbolj sporna določitev razmerja med zasebnim in nenominiranim kapitalom.

Več delničarjev Triglava je nezadovoljnih z uzakonjenim razmerjem med zasebnim in družbenim kapitalom
Več delničarjev Triglava je nezadovoljnih z uzakonjenim razmerjem med zasebnim in družbenim kapitalom FOTO: POP TV

Ustavni sodniki so pobude za začetek presoje ustavnosti in zakonitosti zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic sprejeli že 4. julija. Tedaj so tudi odločili, da se do končne odločitve zadrži izvrševanje določb 11. člena zakona - ta med drugim določa način in postopek določitve nenominiranega kapitala - in da se zavarovalnice ne morejo dokapitalizirati brez soglasja vlade. Končno odločitev glede usode zakona pa bodo sprejeli po današnji javni obravnavi.

Sprejeti zakon moti tudi sindikat finančnih organizacij

Prvo pobudo za presojo ustavnosti zakona so na ustavnem sodišču prejeli še pred njegovo uveljavitvijo - zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic je bil sprejet 7. maja, v veljavo pa je stopil 29. maja -, vložil pa jo je Sindikat finančnih organizacij Slovenije, v katerega je vključena večina zaposlenih v slovenskih zavarovalnicah. Sindikat deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov. Vsi ostali pobudniki z izjemo Sindikata finančnih organizacij Slovenije so delničarji oziroma zavarovanci Zavarovalnice Triglav. Sindikat predlaga, naj pri lastninjenju sodelujejo tudi zaposleni.

Prvi zavarovalniški zakon je ustavno sodišče razveljavilo

Ustavno sodišče je prejšnji zakon že razveljavilo
Ustavno sodišče je prejšnji zakon že razveljavilo FOTO: Dare Čekeliš

Ustavni sodniki se morajo tokrat že drugič poglobiti v zakon, ki ureja lastninsko preoblikovanje družbenega kapitala v zavarovalnicah. Že maja 2000 so najprej začasno zadržali izvrševanje izpodbijanih določb zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz februarja 2000, 11 mesecev kasneje pa zakon v celoti razveljavili. Vladi so tedaj naložili, da mora v zakon poleg pravic ustanoviteljev zavarovalnic vgraditi tudi pričakovane pravice zavarovancev, ki so v obdobju t.i. vzajemnosti vplačevali premije.

Zahtevo ustavnega sodišča novi zakon v celoti izpolnjuje. Določa tako metodo za ugotovitev razmerja med lastniškim in družbenim kapitalom v zavarovalnicah kot tudi način razdelitve slednjega med lastniške upravičence. Vendar pa pobudniki ustavne presoje novega zakona trdijo, da neenakovredno obravnava zasebni in nenominirani kapital v Zavarovalnici Triglav. S tem, ko zakon kot izhodiščni dan za razmejitev deležev družbenega in zasebnega kapitala določa 1. januar 1999, poskuša določiti delež nenominiranega kapitala v prevelikem obsegu, so v obrazložitvah ustavne pobude zapisali delničarji.