Slovenija

Za izračun sodniških plač bodo upoštevali tudi inflacijo od 2012 do letos

Ljubljana, 05. 06. 2024 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je izdalo dopolnilno odločbo glede sodniških plač, s katero je določilo način izvršitve odločbe o neustavnih sodniških plačah. Na novo določene sodniške plače bodo sodnikom prvič izplačali pri izplačilu za avgust v septembru letos, pri čemer pa bodo dobili tudi razliko za nazaj od 3. januarja letos. V sindikatih so prepričani, da bo odločitev glede sodniških plač zagotovo vplivala tudi na pogajanja. Predsednica republike Nataša Pirc Musar upa, da bo vlada čim prej odpravila neustavnost sodniških plač, predsednik vlade Robert Golob pa je dejal, da verjame, da bodo odločitev sodišča temeljito preučili, z njo pa sicer še ni seznanjen.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da so sodniške plače prenizke, s čimer prihaja do neustavnosti. Za njeno odpravo je zakonodajalcu določilo rok 3. januar letos, ki pa ga vlada kot pripravljavka zakona in DZ nista spoštovala.

Tako je zdaj ustavno sodišče na pobudo sodnega sveta določilo, da se pri izračunu plač sodnikov za plačilo sodniške službe od 3. januarja 2024 do začetka uporabe zakonske ureditve, sprejete zaradi izvršitve ustavne odločbe, upoštevajo plačni razredi sodniških funkcij, kot so bili v veljavi na dan 1. junija 2012, usklajeni s stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od 1. junija 2012 do 31. decembra 2023. Po izračunu s pomočjo kalkulatorja na spletni strani statističnega urada to znaša 26,2 odstotka.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Miro Majcen

"Za uskladitev se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o rasti cen življenjskih potrebščin v upoštevnem obdobju. Plače, izračunane ob upoštevanju tako usklajenih plačnih razredov, se sodnikom prvič izplačajo pri izplačilu plač v septembru 2024 za opravljeno sodniško službo v avgustu 2024," je navedlo ustavno sodišče.

Pri izplačilu te plače se sodnikom izplačajo tudi razlike med plačami, ki so jih oziroma jih bodo sodniki dobili od 3. januarja do konca julija letos, in tistimi, ki bi jih dobili upoštevaje nov način določitve plač. Sredstva za izplačila sodniških plač v skladu s prejšnjo alinejo te točke izreka zagotovita vlada oziroma državni zbor, je še določilo ustavno sodišče.

Je pa zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti za del zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanaša na sodniške plače.

Vlada je sicer konec maja potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon predvideva zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede, vezan pa je na skupni dogovor o reformi plačnega sistema. Sodni svet pa je ocenil, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča niti z vsebinskega vidika niti z vidika časovnega učinkovanja.

Golob z odločitvijo sodišča še ni bil seznanjen

Pirc Musar je v izjavi za medije ob robu podelitve državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2023 dejala, da je žalostno, da mora ustavno sodišče še enkrat dati konkretne napotke, kako odpraviti neustavnost.

"Kar se tiče vladavine prava je to izjemno slab signal. Ni ta vlada tista, ki bi v prvi vrsti morala izpolniti odločbo ustavnega sodišča o plačah sodnikov, je pa se seveda tudi tista v vrsti, ki je še ni izpolnila," je poudarila.

Golob pa je ob ogledu gradnje novih mestnih stanovanj v Ljubljani dejal, da vedno verjame v pravno državo. S konkretno odločitvijo ustavnega sodišča še ni bil seznanjen. Je pa dejal, da so doslej še vse odločitve temeljito preučili in jih nato skladno z možnostmi tudi uresničili. "Verjamem, da bomo tudi to," je povedal.

 "Odločitev bo vplivala tudi na pogajanja"

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so na krovni ravni pregledali odprta vprašanja v novem plačnem zakonu. V ponedeljek bodo nadaljevali stebrna pogajanja. Ker odločitve ustavnega sodišča glede sodniških plač podrobneje še ne poznajo, vsebine niso komentirali. Bo pa ta zagotovo imela vpliv tudi na pogajanja, menijo v sindikatih.

Odločitev ustavnega sodišča je namreč prišla v javnost ravno v času pogajanj. Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je tako pojasnila, da so seznanjeni le, da je ustavno sodišče odločitev sprejelo, s podrobnosti pa ne.

"Seveda bomo odločitev ustavnega sodišča spoštovali, kaj konkretno pa vsebinsko pomeni, ali in če sploh kakšen vpliv bo imela na pogajanja, pa je v tem trenutku preuranjeno reči, saj se z njeno vsebino sploh še nismo mogli natančno seznaniti," je pojasnila.

A je vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj že izrazil prepričanje, da ta odločitev ustavnega sodišča ne more ostati brez vpliva na pogajanja. "Če so tam rešitve, ki bodo veljale za sodnike, bodo verjetno morale veljati tudi za javne uslužbence", je dejal. Pojasnil je, da če je recimo govora o inflaciji, načinu, kako so se sodniške plače usklajevale, bodo tudi sami "zagotovo natančno pogledali in potem poskušali tiste elemente, ki so smiselni, prenesti tudi v pogajanja".

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek se je pridružil temu stališču. "Zagotovo bo to imelo določen vpliv na pogajanja, seveda detajlov same odločitve ustavnega sodišča še ne poznamo, tudi argumentov ne, tako da jih moramo zagotovo preučiti. Mislim pa, da vsaj kakšno od vprašanj, ki smo jih tudi danes obravnavali, bo zagotovo obravnavano v nadaljevanju nekoliko drugače v luči te ustavne odločbe. To pa mislim, da je v tem trenutku že jasno," je dejal.

Sicer pa so po Štrukljevih besedah večino časa danes posvetili pregledu, kje so pri ključnem sistemskem dokumentu, ki naj bi bil temelj novega plačnega sistema - zakonu o skupnih temeljnih plačnega sistema. Po njegovih besedah gre za podlago, iz katere izhaja vse drugo, spremembe kolektivnih pogodb javnega sektorja, dejavnosti in poklicev.

Po Štrukljevih navedbah so ugotovili, da je večji del zakona usklajen, a so "trši orehi še odprti", vendar daleč od tega, "da bi bili pesimistični, da jih ni mogoče v prihodnje streti". Kot je navedel Počivavšek, je odprtih vprašanj še približno 12.

Delovna skupina, sestavljena iz sindikalnih in vladnih predstavnikov, ki je doslej usklajevala besedilo zakona, je po njegovi oceni opravila zelo dobro delo, saj je bilo veliko stvari usklajenih. Zdaj pa bo ta ožja skupina imela še nekoliko širši mandat in bo poskusila uskladiti tudi "bolj interesne zadeve, ne toliko nujno samo strokovne". Glede na doslej opravljeno delo, pa tudi sam deli optimizem, da bodo lahko prišli do zaključka.

"Vseli me, da so danes sindikalni predstavniki v tej delovni skupini dobili tudi mandat za bolj interesna usklajevanja, ne samo strokovna, kar je to še nadaljnji predpogoj v smeri, da dejansko pridemo čim prej do nekih zaključenih, usklajenih rešitev," je dejala državna sekretarka.

Po njenih besedah so danes tudi pogledali, kjer so na pogajanjih glede odprave plačnih nesorazmerij in se dogovorili za nadaljnji potek. V ponedeljek prihodnji teden bodo še ena stebrna pogajanja, v sredo pa sestanek na krovni ravni, na katerem bodo glede na rezultat stebrnih pogajanj odločali, kako naprej.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osservatore
06. 06. 2024 16.37
A ne bodo upoštevali inflacije od leta 1945 ?
veneti
06. 06. 2024 09.32
+3
ko bi le v vseh sektorjih upoštevali vse kar se da. ko pa rečeš da bo minimalac za 10€ večji je pa konec sveta za bogate.
PIERREBRICE
06. 06. 2024 08.56
+2
Jasno je kot beli dan, da sodniki povišice septembra videli ne bodo. Je Golob jasno povedal, da pred januarjem povišic ne dobi nihče, ker bi se v nasprotnem primeru zgodil Golobu upor drugih sindikatov. Ustavno sodišče lahko ''na papir'' napiše tudi, da bi morala biti povišica za sodnike 300%, toda denar ne raste na drevesu, zato je ole samo črka na papirju. Bo US tožilo vlado , če tega do septembra ne stori?
zdravkob
06. 06. 2024 08.37
+2
Toje pa res višek arogance, da US določi plače sodnikom. In povrhu kar uskladitev z inflacijo, kot da denar raste na drevesu.
jutri_pa_res
06. 06. 2024 08.20
+3
Da bodo sodniki izenačeni s poslanci, jim moramo torej takoj trajni mandat spremeniti v 4-letnega, z možnostjo ponovne izvolitve. Trenutna situacija s trajnim mandatom je izrazito protiustavna, ne vem, kako to, da US glede tega ni reklo ničesar. Na ta način je pa sodna veja oblasti izrazito privilegirana. Poslanska plača garantirana do penzije, odgovornosti za napake nobene, obseg dela po želji, brez javne izpostavljenosti, sanjska službica torej...
medŠihtom
05. 06. 2024 21.59
+1
hahahahahah, pravilno, a butasta raja bo še vedno najraje na minimalcu tulila v milanov prav, kot imela evropske plače in evropske obdavčitve, hahahahahaha. dokler boste volili milanovega ali ivanovega kandidata, kar ste že dokazali na tokratnih evropskih volitvah, je edino pravilno da životarite z minimalcom, v posmeh sosedom ki na treh jurjih neto crkavajo od smeha ko vidijo kako kratek je vaš spomin in mentalni domet in kako brez ponosa ste. kdor ni na minimalcu ni tumpast bukov slovenc, ha, ha, ha !
minkica91
05. 06. 2024 20.48
+6
kaj pa drugi javni uslužbenci, a njim se je pa upoštevala inflacija, po mojem ne, saj so vsi dobivali plačo glede na plačni razred, ki je imel enak znesek. Torej je to neenakost pred zakonom, kar določa 14. člen ustave. Kolikor vem so imeli plačne razrede, ki so veljali za javni sektor, tudi napredovali so enako kot drugi v javnem sektorju. Kaj so samo oni imeli inflacijo, drugi pa ne v isti državi.
simi11
05. 06. 2024 20.39
+7
Sodniki, kaj pa sodno osebje, ki mora vse za njih in namesto njih delat? Njim bo pa še vedno država doplačevala do minimalca?
ZDENKO 1
05. 06. 2024 20.22
+7
Sramota, kdaj bodo pa presodili glede dohodninske zakonodaje s katero nam je Golob zmanjšal neto place in to vsem Slovencem, tega nobenega medija ne zanima, to parcialno reševanje sodnikov, ki pa nas ne zanima pa terate vsak mesec. Naj odločijo kjer je masa Slovencev, kjer nam pri belem dnevu država krade denar, to pa ustavnih prdcev ne zanima.
Darko32
05. 06. 2024 20.12
+6
Če dobijo povišanje palč mora naslednja vlada jim pobrati. Uvesti lustracijo in ukiniti trajni mandat. uvesti kazenske sancije za tiste, kateri delujejo koruptivno po sodnijah in tožilstvih. Sočasno pa kdor bo preslepil sodnika in mu podtaknil dokaze, kateri so ponarejeni ali prirejeni se nemudoma takšno osebo kaznuje in zapre. Sedaj očitno tudi sodnikom odgovarja takšno delo. Ali si potem lahko zaslužijo večjo plačo. Ne zaslužijo si ampak še odvzeti je potrebno nekaterim. To, da nihče ne odgovarja za svoje delo je nedopustno in sramotno. VIdeli smo kak oso delali. Skrvali oporoke in potem naj bi ti skrbeli za pravično in pošteno sojenje. VIdeli smo, da so potem s edelali norca iz ljudi in so se ljudje drajsali med seboj, čeprav je recimo nekdo izmed teh imel prav. Skriješ ključne dokaze in potem se greš sodnika. Dajmo se že enkrat zresniti in povedati naglas, da je korupcija v sodstvu sesula pravno državo do temeljev. Sedaj pa hočejo še nagrado za malomarno delo v preteklosti. Zmanjšati jim plače za 35% in to je edinoa rešitev in tako, kot sem napisal v začetku.
Lion90
05. 06. 2024 19.50
+11
Bolano! Kmalu bomo muslimanska drzava! Znanstveniki pa ze z macetami hodijo po ljubljani. Narod zbudi se
Uporabnik1888402
05. 06. 2024 19.17
+4
Izberite jim najbolj ugodno leto. Ne dal bog, da bi tako povisico zmanjsal vrednostno ...
AlexReal
05. 06. 2024 19.15
+5
Kakršnekoli spremembe plač ali pokojnin bi se morale obračunavat za vse enako. Če se dvignejo plače komurkoli, bi se morale za isti odstotek dvignit pokojnine. Ne pa , da se dela diskriminacija med zaposlenimi in upokojenci. Isti primer bi moral veljati za izračun pokojnin. Če se spremeni obračunski koeficient bi se morale na novo obračunati vse pokojnine ! Samo na ta način bi bili državljani obravnavani z istimi vatli !
AlexReal
05. 06. 2024 19.06
+10
Še sreča, da upokojencem obračunavajo vsako inflacijo redno do odstotka natančno. V 10 letih so pokojnine realno padle za več deset odstotkov, pa se nihče ne sekira. Ampak sodnikom, ja seveda, njim je pa potrebno obračunavat do pike točno !
2mt8
05. 06. 2024 18.55
+7
Niti za enega lewaca ne vem, ki bi bil od 1991 do danes za karkoli obsojen.
AlexReal
05. 06. 2024 19.07
-1
Timijanus
05. 06. 2024 18.32
+14
Zakaj se nebi pri dvigu sodniških plač upoštevalo še število zaostankov, nerešenih in zastaranih primerov. Kaj to ne sodi v kategorijo ocenjevanja "uspešnega dela"? 🤔In to za nazaj vse od leta 91?😉 Ali sodniki nimajo izdelanega sistema nagrajevanja po delu? Če pa ga imajo, je leta očitno neprimeren in podpira "lenuharjenje" izbranih "piflarjev".😕 Očitno tako kot v zdravstvu (FIDES) se je tudi pri njih razbohotilo "leglo" janšistov ki namerno in brez trohice sramu spodkopavajo ureditev in sistem.😕
Betuul
05. 06. 2024 18.13
+9
Sodniki dajte si dopovedati in potešit denarni pohlep! Denar slo gre za ukrajino; obnovo in sanacijo poplavljene slo od avgusta 2023 do tega oranžnega alarma ! Tam imate litijsko sodno stavbo; prodajte jo pa bo € za vaše dvige in poračune in itd! Ko boste pa to dobili poravnano boste pa hoteli še za izlete in turse po eu ipd! In še regrese in ozimnico in božičnico! Nič ne dobite in amen konc
Betuul
05. 06. 2024 18.07
+10
Nehajte s temi sodniki! Pol pa med sodniki nova podrta sodna stavba! Če bi bili sodniki bi sami to kvazarijo uredili in nebi bilo stroškov! Kje naj grejo delat in obnavljat sodno stavbo za sodne počitnice!
slovenka62
05. 06. 2024 18.06
+5
A sami odločajo kakšne bodo imeli plače???Kaj pa rezultati zakonski roki ki se jih ne držijo slabo delo! Ne moreš verjet kaj nas bo v tem golobnjaku še doletelo!!!
Takle nimamo
05. 06. 2024 18.04
+8
Tako bo, dokler bo narod pisaril po komentarjih tja v tri krasne nekaj in se brez razloga razburjal, če bi nam bilo res tako za dobrobit, bi šli na cesto in nekaj konkretnega ukrenili, če se najde organizator se podpišem takoj. Pa ne samo za plače sodnikov, ampak za pravice in enakost vseh državljanov. Pa ne mi neki Januli spet pametovat, brez konkretnih strategij in ciljev.