Slovenija

'Ustavita gonjo proti Plečniku'

Ljubljana, 17. 02. 2009 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Majda Širca in Zoran Janković sta se odločila, da bosta uničila Plečnikova dela, meni mestni odbor SLS. Skrbi jih tako za tržnico kot za Plečnikov stadion. Svetniki iz vrst SDS pa trdijo, da župan nagaja meščanom.

Jože Plečnik
Jože Plečnik FOTO: POP TV

V mestnem odboru SLS Ljubljana župana Zorana Jankovića in ministrico za kulturo Majdo Širca pozivajo, naj ustavita gonjo proti delom Jožeta Plečnika. Kot je pojasnil v. d. predsednika MO SLS Aleš Primc, delovanje župana in ministrice, "ki sta se očitno odločila, da bosta sistematično uničila dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani", spremljajo z veliko zaskrbljenostjo.

Prav ta arhitekt je očitno velik trn v peti sedanjega ljubljanskega župana in kulturne ministrice, ki sta se sistematično spravila na dela tega velikega Slovenca oziroma jih puščata propadati. V. d. predsednika MO SLS Aleš Primc

Plečnikova tržnica zaradi kapitalskih interesov ni več kulturni spomenik, poudarjajo, skrbi pa jih tudi domnevna prenova Plečnikovega stadiona za Bežigradom. "Čedalje bolj se namreč kaže, da ima investitor pri prenovi namen stadion spremeniti do te mere, da bi od njega v fizičnem smislu ostalo sorazmerno malo, v celoti pa bi izginil Plečnikov duh," je poudaril Primc. To je po njegovem mnenju nedopustno, saj je stadion edinstven pomnik obdobja med obema vojnama in edini Plečnikov športni objekt v Sloveniji, zato ga je treba ohraniti zanamcem. "Strinjamo se, da Ljubljana potrebuje tudi objekt, kakršnega načrtuje gospod Pečečnik, vendar naj ga zgradi na novo na drugi lokaciji," je zapisal.

Ministrica in župan nič ne naredita niti proti propadanju grobnice nekdanjega predsednika Slovenske ljudske stranke in zadnjega kranjskega deželnega glavarja na ljubljanskih Žalah Ivana Šusteršiča, ki je prav tako delo Jožeta Plečnika. Razpadajo tudi Plečnikove zapornice na Ljubljanici, v zelo slabem stanju in zanemarjena je še cela vrsta njegovih del v Ljubljani, je opozoril Primc.

Takšen naj bi bil stadion za Bežigradom po prenovi.
Takšen naj bi bil stadion za Bežigradom po prenovi. FOTO: POP TV
Interesi posameznika in kapitala ne morejo in ne smejo biti nad interesi mesta Ljubljane! Svetniški klub SDS

Po prepričanju MO SLS Ljubljana je praksa, ki se v zadnjem času uveljavlja v Ljubljani, da se kulturni objekti kupujejo po ceni, ki ne dosega realne vrednosti zemljišča, na katerem stojijo, kar pa je zelo velika škoda za arhitekturno dediščino Ljubljane. Dogaja se namreč, da novi lastniki bodisi pustijo te objekte propasti in s tem opravičujejo novogradnje na teh parcelah bodisi objekte z rekonstrukcijami, ob nedejavnosti institucij spomeniškega varstva, do te mere spreminjajo, da s prvotno arhitekturo nimajo nobene zveze več, je pojasnil Primc. S tem se Ljubljani po njegovih besedah povzroča neprecenljiva kulturna škoda in tudi zmanjšuje njen turistični potencial.

Zaskrbljeni tudi mestni svetniki SDS

Ministrica za kulturo Majda Širca je odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena podpisala 6. februarja, veljati pa je začel v soboto. Plečnikove tržnice so še vedno zaščitene z mestnim odlokom kot kulturni in zgodovinski spomenik.
Ministrica za kulturo Majda Širca je odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena podpisala 6. februarja, veljati pa je začel v soboto. Plečnikove tržnice so še vedno zaščitene z mestnim odlokom kot kulturni in zgodovinski spomenik. FOTO: Dare Čekeliš
Ocenjujemo, da gre za nepotrebno trmasto vztrajanje župana Jankovića pri popolnoma zgrešenem projektu, ne nazadnje tudi za nagajanje meščankam in meščanom, saj bo projekt močno zaznamoval življenja številnih meščank in meščanov, žal negativno. Svetniški klub SDS

Tudi v svetniškem klubu SDS so zaskrbljeni za usodo tržnice, pod katero naj bi zgradili garažno hišo. "Naglica pri sprejemanju odloka o prenehanju veljavnosti zaščite ljubljanske tržnice očitno kaže na to, da je ministrstvo popustilo pod pritiski kapitala in župana,“ so zapisali v sporočilu za javnost. "Očitno so interesi župana Jankovića mnogo pomembnejši od interesov meščank in meščanov ter posledično mesta Ljubljane, da je kulturno ministrstvo tako na hitro odpravilo “krivico”, ki naj bi se dogodila županu," so prepričani mestni svetniki iz vrst SDS, ki opozarjajo, da ministrica pozablja na krivico, ki jo s tem dela meščanom in sami prestolnici.

"V svetniškem klubu SDS zato pozivamo župana Jankovića, naj ponovno premisli in ovrednoti omenjeni projekt ter njegovo realizacijo na omenjeni lokaciji prekliče, saj za njegovo izvedbo v danem trenutku ni ne zadostnih finančnih sredstev, ne strokovne podpore in ne odobravanja lokalne skupnosti,“ zaključujejo. Jankovićevim trditvam, da med gradnjo podzemnih garaž ne bo nastala nikakršna škoda, saj bo tržnica normalno obratovala, ne verjamejo.

Nova podoba tržnice in območja okoli nje. Mestni svetniki SDS so za Jankovića prepričani, da kulturne dediščine ne razume, še manj pa jo spoštuje.
Nova podoba tržnice in območja okoli nje. Mestni svetniki SDS so za Jankovića prepričani, da kulturne dediščine ne razume, še manj pa jo spoštuje. FOTO: Dare Čekeliš

Je moral oditi, ker je stopil v bran Plečniku?

Ob tem se sprašujejo, ali je moral zaradi zagovarjanja interesov kulturne dediščine predčasno oditi generalni direktor Direktorata za kulturno dediščino Damjan Prelovšek, sicer poznavalec Plečnikovega dela. Ministrica ga je namreč razrešila isti teden, kot je podpisala odlok o umiku zaščite Plečnikove tržnice, poudarjajo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antikomunist
18. 02. 2009 12.21
Gradbeni balkansko- mafijski terorist Janković je fizično zelo podoben ali skoraj identičen kot njegov rojak Ratko Mladić, le da Zoko dela na drugem področju in v drugem času, kako pa naj razume Slovensko kulturno dediščino če je balkanec ? Brez skrbi, roka pravice bo dosegla oba !
Somelikeithot
17. 02. 2009 22.12
Hudič bo, Tonček, ko ne boš videl kakšne luknje, ki ti jo bo skopal in boš padel vanjo. Z glavo naprej.
Tonček Balonček
17. 02. 2009 22.05
Samo da ne bo Cerkničan! Če bodo Američani zdržali s Kenijcem Husseinom Barako in Francozi z Madžarom Sarkozyjem in smo Slovenci zdržali štiri leta s Hravtom Dragutinom ni hudič, da ne bi zdržali še dve elti s tem Jankovićem!
faaac
17. 02. 2009 20.37
Brez strahu ljubljančani, naslednji župan Ljubljane bo musliman in ta bo vse popravu.
alojzrijavec@gmail.com
17. 02. 2009 20.34
Pahor in širca sta jankoviču dala prvo prazno menico za volilni uspeh.OSKRUNILI bodo PLEČNIKA.
Somelikeithot
17. 02. 2009 20.19
Štajerci, ker imate že tako lep štadion, vam damo še najboljšega župana. Da ne boste rekli, da hočemo vse imeti v Lj.
Somelikeithot
17. 02. 2009 20.17
olaff, vemo, da pred tabo ni bilo nič in da bo za tabo potop, ampak saj veš, ljudje smo pač različni. In nekaterim tvoja letnica rojstva ne pomeni začetka sveta.
Tonček Balonček
17. 02. 2009 20.14
Pa tewh drsališč in dveh skakalnic tudi ne, pa tako lepe avtobusne postaje in toliko bordelov tudi ne!
grofija
17. 02. 2009 20.08
-1
ŽABARJI....NIKOLI NE BOSTE IMELI TAKEGA STADIONA KOT GA IMAJO ŠTAJERCI....LEP POZDRAV S Primorske
Tonček Balonček
17. 02. 2009 18.59
Ampak mi imamo že štadion ŽAK v Šiški, ki ustreza vsem atletskim in nogometnim standardom, tam je bil celo perdsednik FIFE pred leti, ne vem, kdo ta stadion stalno skriva, Interblock tam čisto normalno igra!. Sam perdlagam, da Janković v Križankah zgradi garažno hišo, na strehi pa vrtečo restavracijo!
hillya
17. 02. 2009 18.52
olaff! Ali ti razumeš, kaj pomenijo pojmi, kot so: kulturna dediščina, umetnost, spomeniško varstvo... ? Plečnikova dela spoštujejo po vsej Evropi, ali se ga mi sramujemo? Zakaj?
odbogaposlan
17. 02. 2009 18.44
Zoki (skupi s Kožljom) se je odločil podreti ali oskruniti vse Plečnikove spomenike.
.eu.
17. 02. 2009 18.32
+1
Tisti ki mu je plečnik oh in naj naj si izklopi vso elektriko in prižge sveče in igra domine. Pa folk a ste prizadeti smo leta 2009 ne pa 1900. HALO 2009
Somelikeithot
17. 02. 2009 18.09
In potem: 3. Formiranje antiteze "Nedokončana zasnova sicer širokopotezno zamišljenega reprezentativnega stadiona objektivno opravičuje tako njegovo obsežnejšo preureditev kot bolj prožen pristop k prenovi. Nova ureditev naj doda k obstoječemu novo uporabno vrednost in primerno zagonsko infrastrukturo, ki jo sodoben stadion potrebuje za svoj obstoj in obratovanje." Janez Koželj v Strokovnem mnenju o urbanističnih smernicah za prenovo štadiona, 9. december 2008 Money, money, money, must be funny, in the richman' s world.
armagnac
17. 02. 2009 18.08
Kako in kje boste neljubljančani parkirali v Ljublajni,mene čisto nič ne briga .Znajdite se,tako kot se vsi v svetu ki potujejo. Tonček Balonček ljubljana je v nedeljo praznaker smo vsi v naravi,ali kje drugje v hibih ali na morju.Nam ni treba preveč daleč,imamo vse pred nosom
Somelikeithot
17. 02. 2009 18.04
Pa še vedno mi ni nihče odgovoril, zakaj rabimo dva sodobna stadiona? Pa še tale malenkost: "Za Bežigradom, na lokaciji obstoječega Plečnikovega stadiona, ni primernih pogojev za optimalno ureditev sodobnega stadiona s potrebnimi spremljajočimi programi. Območje bežigrajskega stadiona je zato treba prepoznati kot potencial za vsakodnevne potrebe prebivalstva, vadbeni športni park, klubski šport in športne programe srednjih šol in fakultet ter množične prireditve, za katere je bil tudi zgrajen." Janez Koželj v Stališču 6 Urbanističnega sveta za Ljubljano, 22. junij 2006 "Ker smo se odločili, da zgradimo nogometni stadion v Stožicah, ni več dileme, da bomo Plečnikov stadion lahko prenovili po spomeniškovarstvenih smernicah. Stadion v Stožicah bo zgrajen po pravilih mednarodne nogometne zveze FIFA, medtem ko bo bežigrajski prenovljen kot mestni stadion za rekreacijo, atletiko in množične prireditve." Janez Koželj v Sobotni prilogi, 6. januar 2007
wyz
17. 02. 2009 18.03
A je to PR članek oz zakaj ni v njem odziva Širce in Jankovića, če se že tako udriha po njiju? Novinar sedi 1. Aja, SDS in STA, itak...
Lunna_
17. 02. 2009 18.03
zaka pa to ?!?!?!!!! brz plečnika ne bi blo lublane !!!
armagnac
17. 02. 2009 18.03
Kaj se pridušate okol stadiona.Ljubljančani se tresemo zaradi tržnice,ne stadiona
Somelikeithot
17. 02. 2009 17.59
A ni hec? Ljudje, ki so dobili nazaj podirajoče se hiše v Stari Ljubljani, ki jih 50 let ni nihče vzdrževal in so bile na tem, da se podrejo, so jih uspeli obnoviti. En Pečečnik in en Anderlič z vsem svojim denarjem pa stvarem ne zmoreta vrniti nekdanjega sijaja. Se vam tukaj res ne zdi nič čudno?