Slovenija

Uspešno proti tihotapljenju ilegalcev

Koper, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprski kriminalisti so od januarja letos na območju Policijske uprave Koper zabeležili porast ilegalnih prehodov slovenske meje, zato so marca začeli z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov zoper posamezne člane kriminalne združbe z območja Slovenije.

V zaključni akciji so koprski policisti prijeli 11 osumljencev
V zaključni akciji so koprski policisti prijeli 11 osumljencev FOTO: 24ur.com

Zaključno akcijo, v kateri so prijeli 11 osumljencev in opravili 13 hišnih preiskav, so izvedli v začetku junija na območjih PU Koper, Postojna in Ljubljana. Do 7. junija so na koprsko okrožno državno tožilstvo podali šest kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve 12 kaznivih dejanj prepovedanega prehoda čez državno mejo in zaradi suma nedovoljene proizvodnje in prometa z mamili zoper skupno 31 osumljencev.

Do zaključka akcije so prišli na podlagi zbranih obvestil in dokazov kriminalistov Urada kriminalistične policije PU Koper, Questure iz Trsta in kriminalistov PU Reka in Pula. Ob tem so ugotovili, da je omenjena kriminalna združba v tem obdobju spravila v Italijo in druge evropske države najmanj 40 prebežnikov, ki so za to v povprečju plačali najmanj 1000 evrov na osebo. Na podlagi skupnih ugotovitev so člane kriminalne združbe identificirali tudi hrvaški in italijanski varnostni organi. Tako so italijanski varnostni organi prijeli štiri osumljence, hrvaški pa sedem, pri katerih so opravili tudi hišne preiskave. Med preiskavami so policisti med drugim našli in zasegli manjše količine prepovedanih drog - marihuana, heroin in kokain.

Koprski kriminalisti so v začetku junija preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo tako izročili šest osumljencev, po zaslišanju pa je sodnik razen zoper enega odredil pripor za vse. Italijanski varnostni organi so pravosodnim organom v Trstu privedli štiri osumljence, sicer hrvaške državljane, zoper vse štiri pa je bil odrejen pripor. Reški kriminalisti pa so k preiskovalnemu sodniku privedli sedem osumljencev, ki so prav tako vsi ostali v priporu.

S pomočjo izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov zoper posamezne člane omenjene kriminalne združbe so kriminalisti na območju Slovenije identificirali 13 storilcev. Njihov organizator naj bi bil 36-letni A.F. z območja Postojne, ki je bil v stalnih stikih z makedonskimi, bosanskimi in hrvaškimi organizatorji prepovedanega spravljanja oseb čez mejo. Slednji je po dogovoru tudi organiziral prevzem tujcev, ki so pod vodstvom hrvaških vodičev ilegalno prišli v Slovenijo na območju PU Koper ali PU Postojna ter nato s pomočjo sostorilcev tujce na nedovoljen način spravljal v Italijo. Ta je bila v nekaterih primerih ciljna država, v nekaterih primerih pa so prebežniki ilegalno vstopili tudi v druge evropske države. Po ugotovitvah policistov so bili prebežniki v večini primerov državljani Makedonije, ki so po utečenih tihotapskih kanalih prihajali iz Makedonije preko ZRJ, Hrvaške in Slovenije v Italijo oz. druge evropske države.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA