Slovenija

Uspešen teden za radar

Ljubljana, 26. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi stacionarni radar je v prvem tednu delovanja zabeležil kar 1211 prekoračitev hitrosti. 12 kršiteljev je hitrost preseglo za več kot 50 kilometrov na uro.

Radar je začel delovati 14. marca
Radar je začel delovati 14. marca FOTO: POP TV

Prvi stacionarni radar v Sloveniji, ki je nameščen na ljubljanskem avtocestnem obroču pri predoru Golovec in je začel delovati 14. marca, je v prvem tednu delovanja zabeležil kar 1211 prekoračitev hitrosti. Od tega je 12 kršiteljev največjo dovoljeno hitrost preseglo za več kot 50 kilometrov na uro, medtem ko je bil največja hitrost, ki jo je zabeležil radar, 211 kilometrov na uro.

Na začetku sta bila za administrativno obdelavo kršitev določena dva policista, vendar so se na policiji zaradi velikega števila kršitev odločili, da dodatno okrepijo ekipo, ki je zadolžena za obdelavo. "Prekrškarji" bodo obvestilo s položnico in sliko svojega jeklenega konjička ob kršitvi prejeli predvidoma v tednu dni od dneva prekrška.

Voznikov nič ne prestraši

Na enem samem mestu je v enem tednu prišlo do 1211 prekoračitev hitrosti
Na enem samem mestu je v enem tednu prišlo do 1211 prekoračitev hitrosti FOTO: POP TV

Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da številnih voznikov niso prepričali podatki o zgostitvah prometnih nesreč na tem odseku in tudi javno znani podatki o lokaciji merilnika ter datumu začetka delovanja, da bi hitrost prilagodili veljavnim omejitvam. Policija na podlagi informacij, ki so jih posredovali javnosti, namreč ni pričakovala večjega števila kršitev. Da je na enem samem mestu prišlo v roku tedna dni do kar 1211 prekoračitev hitrosti, pa je za policijo zgovoren dokaz, da je stopnja upoštevanja prometnih predpisov v Sloveniji še vedno na nizki ravni.

Prvi stacionarni radar je sicer zabeležil 1033 kršitev prekoračitve hitrosti do 20 kilometrov na uro, 123 kršitev od 20 do 30 kilometrov na uro, 27 kršitev od 30 do 40 kilometrov na uro, 16 kršitev od 40 do 50 kilometrov na uro in že omenjenih 12 kršitev, ko je voznik za več kot za 50 kilometrov na uro prekoračil hitrost na mestu, kjer je največja dovoljena hitrost 100 kilometrov na uro.

V primeru, da bo na fotografiji, ki jo je posnel radar, več vozil in ne bo jasno, kdo je prekoračil hitrost, bo policija kot verodostojne posnetke kršitev upoštevala zgolj tiste, ki bodo popolnoma, nedvoumno in jasno dokazovali kršitev konkretnega vozila. Vsi drugi posnetki pa bodo selekcionirani.