Slovenija

Usklajevanja niso obrodila sadov

Ljubljana, 04. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi nadaljnja usklajevanja o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso prinesla dogovora.

Socialni partnerji bodo za pogajalsko mizo sedli že v torek
Socialni partnerji bodo za pogajalsko mizo sedli že v torek FOTO: POP TV

Po mnenju sindikalne strani je ta po današnjem sestanku - potem ko so svoja stališča in predloge predstavili predstavniki delodajalcev - morda še bolj oddaljen. Po napovedih predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Nevenke Lekše bo sindikalna skupina o poteku usklajevanj in svojih stališčih podrobneje spregovorila v torek na novinarski konferenci, še preden bodo popoldne ob 17. uri socialni partnerji spet sedli za pogajalsko mizo.

Kot je pojasnil predsednik konfederacije sindikatov Pergam Dušan Rebolj, je skupina predstavnikov delodajalcev - v njej so tudi predstavniki Vzajemne in Adriatica - prišla s popolnoma novimi predlogi. Pri tem je ocenil, da je odprtih vprašanj zdaj še več.

Sicer pa se Združenje delodajalcev Slovenije zavzema, da bi se starostne rezervacije razdelile vsem zavarovancem v deležu glede na vplačano premijo, za prehodno obdobje pri uvajanju izravnalnih shem in za sodelovanje zavarovalnic, ki izvajajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja, pri dogovarjanju o obsegu zdravstvenih storitev. Ne strinjajo pa se s plačevanjem 1,5-odstotne provizije bolnišnicam in zdravstvenim domovom za posredovanje podatkov ter s predlogi za določitev sestave skupščine Vzajemne kot družbe za vzajemno zavarovanje.

Z današnjimi pogovori ni zadovoljna niti Lekšetova, ki je dejala, da so se v trenutku, ko so že mislili, da "zapirajo nekatere odprte stvari v zvezi z zakonom", priključili predstavniki zavarovalnic. "Ti legitimno ščitijo interes denarja in kapitala," je menila Lekšetova, k temu pa dodala, da pa so po njihovem mnenju sindikati tisti, ki so na strani zavarovancev oz. tistih, ki vplačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, in da morajo primarno zaščititi njihov interes.

Odpirali so se novi problemi

"Najhuje je to, da je pogajalska skupina vlade pristala na to, da so se začele odpirati stvari, o katerih sploh ni bilo dilem, kot da pogajanj mesec dni sploh ni bilo," je dejala Lekšetova. Po njenih besedah sindikalna stran ne nosi odgovornosti, da so se "zavarovalnice v pogajanja vključile mesec dni kasneje". Ekonomsko socialni svet (ESS) je namreč po njenih besedah sprejel sklep, da do 1. junija 2005 vsaka stran imenuje pogajalsko skupino.

Predstavniki delodajalcev so na današnji novinarski konferenci nasprotno opozarjali, da je bila na ESS sicer dana obljuba, da bodo na pogajanja povabljeni, a s strani ministrstva na pogajanja niso bili povabljeni.

Dorjan Marušič
Dorjan Marušič FOTO: POP TV


Dušan Novak
iz Adriatica je po današnjem sestanku menil, da so naredili korak naprej in da so zbližali stališča na nekaterih vprašanjih. Robert Sraka iz Vzajemne pa je dejal, da so se potem, ko se je skupina delodajalcev vključila v pogajanja, nekatera vprašanja pač dodatno osvetlila in da so takšna, da jih je treba pretehtati. Tudi po besedah državnega sekretarja z ministrstva za zdravje Dorjana Marušiča so pogajanja tripartitna - potekajo tako s sindikati kot z delodajalci. Zdaj bo tako potrebno prisluhniti stališčem sindikalne strani na današnjo razpravo, ko so svoje predstavili delodajalci.

Na vprašanje, kdaj bo besedilo novele zakona pripravljeno za obravnavo na vladi, pa je Marušič odgovoril le, da dogovarjanja še potekajo in da je potrebno najprej ugotoviti, kje so tiste točke, kjer se lahko dogovorijo, kjer so s stališči zelo narazen in kje so tiste točke, kjer se bo ministrstvo strinjali z eno od strani, delodajalsko oziroma sindikalno.