Slovenija

Urgentne ambulante infekcijske klinike bodo začasno v nekdanjem objektu ZVD

Ljubljana, 03. 06. 2024 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred začetkom gradnje nove ljubljanske infekcijske klinike bo v prihodnjem tednu potekala selitev urgentnih ambulant infekcijske klinike, ki bo prihodnjih 18 mesecev delovala v nekdanjem objektu Zavoda za varstvo pri delu (ZVD), ki je zdaj del glavne stavbe UKC Ljubljana. Infekcijska klinika bo sicer v času gradnje delovala na štirih lokacijah.

Predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb je pojasnil, da bodo urgentno odraslo in urgentno otroško ambulanto s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja preselili v nekdanji objekt ZVD, ki je bil obnovljen v času covida-19. "Gre za v bistvu relativno nove prostore, ki so v primerjavi z našo sedanjo urgentno ambulanto modernejši in omogočajo sočasno obravnavo večjega števila bolnikov," je dejal v izjavi za javnost. Objekt se nahaja za pediatrično kliniko, vhod za paciente z infekcijskimi boleznimi pa bo s Korytkove ulice.

V objektu bo skupaj 12 postelj za odrasle in otroke. Jereb je pojasnil, da gre za postelje, na katerih bolnika opazujejo, ali potrebuje bolnišnično obravnavo ali ne. "V kolikor potrebuje bolnišnično obravnavo, ga bomo napotili za sprejem na infekcijsko kliniko, v tem trenutku še na staro lokacijo na Japljevo ulico 2, čez dober teden pa na Vrazov trg," je dejal. Na dan sicer sprejmejo dobrih 20 bolnikov, in sicer več otrok kot odraslih.

Infekcijska klinika
Infekcijska klinika FOTO: POP TV

Jereb je opozoril, da bodo tudi v novih prostorih imeli težave s pretočnostjo sistema, saj je dotok bolnikov z akutnimi okužbami "relativno visok". "Dnevno v povprečju pregledamo 50 bolnikov, na drugi strani smo omejeni pri številu razpoložljivih akutnih postelj, na katere lahko bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, tudi sprejmemo," je dodal. Ob posteljah pa primanjkuje tudi negovalnega in administrativnega kadra ter pediatričnih zdravnikov.

Predstojnik je dejal, da je selitev urgence predvidena za sredo, gre pa za drugo od treh selitev, infekcijsko kliniko bodo namreč preselili v celoti. Bolnike enote intenzivne terapije so v začetku aprila že preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Čez dober teden bodo v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu preselili tudi bolnišnično dejavnost. Kot doslej pa bodo delovale specialistične ambulante na Poljanskem nasipu. Doslej so imeli na infekcijski kliniki okoli 70 postelj, na Vrazovem trgu pa jih bo okoli 60.

"Razmere, v katerih v tem trenutku delujemo, niso ustrezne in nujno potrebujemo nove prostore. Ti koraki so vsekakor pozitivni in verjamem, da gremo pravi smeri," je povedal Jereb. Dodal je, da bodo v procesu gradnje uspeli loviti vse postavljene roke in "da bomo v dveh letih, ki sta pred nami, pridobili nove, moderne prostore tako za ambulantno kot za bolnišnično obravnavo bolnikov z akutnimi okužbami".

Na infekcijski kliniki se sicer bojijo zimskih mesecev, ko poraste število bolnikov z respiratornimi okužbami, o morebitnih rešitvah pa že razmišljajo. Trenutno imajo sicer veliko otrok z virusnimi okužbami ter starejših z bakterijskimi okužbami, kot so bakterijske pljučnice in bakterijske okužbe sečil.

Pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za investicije Jure Dolinar pa je dodal, da so nekdanje prostore ZVD obnovili v času covida-19. Prostori so bili nato namenjeni kot rdeča cona za bolnike s covidom-19, potem pa so v te prostore preselili gastro-onkološki bolniki. Te so lahko na oddelek za gastroenterologijo preselili po tem, ko se je od tam umaknil del infekcijske klinike.

Dolinar je dodal, da je obnova negovalne bolnišnice na Vrazovem trgu končana, tehnični pregled je bil prejšnji teden, zdaj pa čakajo uporabno dovoljenje. Potem bodo vanjo preselili bolnike iz infekcijske klinike, tam pa vzpostavili gradbišče in porušili osrednji del infekcijske klinike, kjer je trenutno urgenca in intenzivni oddelek.

Po njegovih besedah dela na infekcijski kliniki tečejo intenzivno, trenutno delajo tunel in rampo za dostop do gastroenterološke klinike ter testne izkope in pilote za infekcijsko kliniko. "Lovi se izhodiščni rok, to je 30. junij 2026," je še povedal Dolinar.

Tudi obnova urgence UKC Ljubljana teče po planu, je dejal Dolinar. Pri obnovi glavne stavbe pa dela intenzivno tečejo, ob tem pa čakalo še formalno urejene dokumente za statično sanacijo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolar Kramp
03. 06. 2024 16.24
+1
Mmde ni spet vdaril?