Slovenija

Urad demantira Janšo

Ljubljana, 13. 09. 2006 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Urad predsednika opozarja, da je finančno ministrstvo del vlade in tako demantira izjave iz urada premierja.

Janez Janša in Janez Drnovšek - nekoč zaveznika, danes tekmeca?
Janez Janša in Janez Drnovšek - nekoč zaveznika, danes tekmeca? FOTO: Dare Čekeliš
Predsednik Drnovšek je v minulih dneh na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj zapisal, v torek pa je v Celju ponovil, da vlada predsednikov urad finančno stiska in ne odobri vloge za povečanje sredstev, ki bi zagotovila normalno delovanje urada, zato se ne bo udeležil rednega letnega zasedanja GS ZN v New Yorku in je odpovedal nekatera že dogovorjena meddržavna srečanja.

V kabinetu predsednika vlade so zavrnili izjave predsednika republike Janeza Drnovška, da vlada uradu predsednika ne želi odobriti dodatnih sredstev. Kot poudarjajo, "navedbe Janeza D. in predsednika republike ne držijo", saj vlada urada predsednika "finančno ne stiska", vztraja le, da vsi proračunski uporabniki "racionalno trošijo proračunska sredstva". Obenem zatrjujejo, da Drnovšek premierja Janeza Janšo ni nikoli seznanil z zahtevo svojega urada za dodatna proračunska sredstva.

Kot pojasnjujejo iz urada premierja Janše, je sprejeti proračun predsednikovega urada v letu 2005 znašal 840 milijonov tolarjev, medtem ko sprejeti proračun urada za leto 2006 znaša 818 milijonov tolarjev, kar pa je devet milijonov več, kot je znašala realizacija lanskega proračuna. Poleg tega je bil letošnji proračun usklajen s predsednikovim uradom. "Vlada proračuna za urad predsednika torej ni določila samovoljno, ampak je bil obojestransko dogovorjen in usklajen ter sprejet s strani državnega zbora," poudarjajo v kabinetu premiera.

Iz Drnovškovega urada opozarjajo, da izjave iz Janševega urada zvenijo kot poskus podrejanja predsednika države predsedniku vlade, kar je nesprejemljivo
Iz Drnovškovega urada opozarjajo, da izjave iz Janševega urada zvenijo kot poskus podrejanja predsednika države predsedniku vlade, kar je nesprejemljivo FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik premierju ni nikoli posredoval predloga za dodatna proračunska sredstva, je pa Janša "že od konca junija večkrat brezuspešno poskušal stopiti v stik s predsednikom države, pa ta ni bil pripravljen na pogovor, niti ni vrnil klicev", so pojasnili v vladnem uradu. Obenem sporočajo, da bo ministrstvo za finance vlogo za razporeditev dodatnih sredstev na proračunske postavke urada predsednika vladi posredovalo po tem, "ko se bosta predsednik vlade in predsednik države dogovorila o rešitvi nastale situacije".

Predsednik vlade Janez Janša je od konca letošnjega junija predsednika republike dr. Janeza Drnovška klical dvakrat. Prvič, dan po državni proslavi, na kateri je bilo predsedniku republike slabo in zaradi počivanja ni vračal klicev, vendar je kasneje izvedel, da ga je premier želel vprašati (le) o njegovem počutju, in drugič, ko ga je premier klical okoli 15 minut pred svojo novinarsko konferenco in je želel do nje govoriti s predsednikom republike, ki v teh 15-ih minutah ni bil dosegljiv, namen njunega pogovora pa kasneje tudi ni bil več aktualen. dopis iz Urada predsednika RS

Urad predsednika: Ministrstvo za finance je del vlade

Iz predsednikovega urada opozarjajo, da je urad 8. junija 2006 na Ministrstvo za finance poslal predlog za povišanje razpoložljivih sredstev v skupnem znesku 180 milijonov tolarjev. Ker je ministrstvo predlagalo, da mora Urad preveriti vse notranje rezerve, so prvotni predlog 28. avgusta 2006 znižali za skoraj 50 odstotkov, in sicer na 85 milijonov tolarjev. Na to dopolnjeno vlogo s strani ministrstva še vedno nismo prejeli odgovora, poudarjajo v Drnovškovem uradu. Zaradi tega so na ministrstvo v preteklih dneh poslali dopis - urgenco, da naj se poskrbi vse potrebno, da bo vlada o predlogu za dodatna sredstva čimprej odločila, po možnosti že na prvi naslednji seji Vlade Republike Slovenije. Tudi tega odgovora še niso prijeli.

Ob tem poudarjajo, da je finančno ministrstvo, kot vsa ostala, del vlade, tako da izjave Janševega urada ne držijo. Glede dogovarjanj o rešitvi nastale situacije med Janšo in Drnovškom, pa v predsednikovem uradu poudarjajo, da Drnovšek to razume kot poskus podrejanja institucije predsednika republike predsedniku vlade, kar ni v skladu z normalnim delovanjem institucij.

Bo predsednik štopal, se sprašujejo poslanci

Poslanca Sama Bevka (SD) je zanimalo tudi, kdo bo poravnal stroške Križnarjevega reševanja. Generalni direktor direktorata MZZ za mednarodno pravo in zaščito interesov Andrej Šter je dejal, da bodo stroški v primeru reševanja Križnarja po ocenah znašali okoli 20.000 evrov, kar je "celoten znesek tega, kar vse je slovenska država v tej akciji počela". Imamo račun za letalsko karto, ki znaša dobrih 1700 evrov, vse ostalo pa je tema analize in iščemo možnosti, da tisto, kar je možno, pokrije slovenska država, je dejal. Pri tem je treba vključiti tudi angažma Križnarja pri uradu republike, ki pa nam v celoti ni poznan, je še dejal Šter.

O finančnem stanju predsednika Drnovška je razpravljal tudi Odbor DZ za zunanjo politiko. Poslanka Darja Lavtižar Bebler (LDS) je zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu, ki je sicer zaradi zapletov na Hotizi (več o tem ...) sejo zapustil predčasno, zastavila vprašanje, ali se "spodobi", da se predsednik države zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne bo udeležil 61. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Zanimalo jo je tudi, kakšno sporočilo daje slovenska država s tem dejstvom in ali ne daje s tem videza "banana republike".

Minister Rupel je v odgovoru pojasnil, da sta s predsednikom republike spomladi letos govorila o zasedanju GS ZN in takrat mu je Drnovšek dejal, da ni zainteresiran za to srečanje, in je predlagal, naj se zasedanja udeleži predsednik vlade. "Takrat ni bilo nobene razprave o financah," je dejal Rupel in dodal, da je prav za "banana republike" značilno, da se zasedanj GS ZN udeležujejo predsedniki držav, za evropske države pa je običajen "format nastop zunanjega ministra".

Med razpravo je poslanec Pavel Gantar (LDS) na predsednika vlade in finančnega ministra naslovil pobudo, da resno razmislita o finančnem stanju urada predsednika republike. "Zaskrbelo me je dejstvo, da namerava Drnovšek odpotovati (na državniški obisk) v Španijo z avtomobilom," je dejal Gantar.

Minister Rupel je pojasnil, da MZZ s finančnim stanjem urada predsednika republike nima nič. "Tudi MZZ ima finančne težave," je dejal in napovedal, da si bo prizadeval za izboljšanje finančnega stanja na splošno. Priznal je, da bi bilo Drnovškovo potovanje v Španijo z avtomobilom slaba ideja, in dejal, da misli, da se to ne bo zgodilo. "Nekatere spremembe pri predsedniku republike gredo res v napačno smer," je še dejal.

Poslanec Samo Bevk (SD) je ugotovil, da je očitno, da MZZ in uradu predsednika republike primanjkuje finančnih sredstev. "Menda ne mislite, da bo predsednik republike, ko mu bo zmanjkalo denarja, štopal na naslednji državniški obisk," se je vprašal Bevk in ministra povprašal, ali bo ministrstvo zahtevalo povišanje postavk pri rebalansu proračuna.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knes
14. 09. 2006 13.28
s_slovenec. si pa res genij. VSAK, ki prejema denar iz proracuna, ima le-tega dolocenega vnaprej. A se nisi slisal tega? Zakaj pa se potem sprejema proracun vnaprej? In ne bos verjel, tudi kabinet predsednika vlade ima sredstva vnaprej dolocena v proracunu. Glede Drnovska sem ti pa napisal stevilke in namesto kretenskih floskul prosim z dejstvi in stevilkami operiraj se ti. Dejstvo je, da je denar, kakrsen je doslej vedno zadoscal za celoletno delovanje predsednikovega urada, letos gospod Drnovsek zagonil ze v desetih mesecih. Govorjenje g.Drnovska, da je 0,8% zmanjsanje sredstev (s katerim se je strinjal) povzrocilo trenutno stanje, je LAZ in ZAVAJANJE. Probleme povzroca njegova, za debelih 27%, zvisana poraba. In nabijanje v smislu 'odvzemimo denar Jansi' ni noben argument. Drnovsku ni noben nic vzel, samo porabil je krepko vec kot pa znasa njegova proracunska postavka (s katero se je, naj butalcem to povemo se stotic, strinjal tudi g.Drnovsek SAM!)
kritika@email.si
14. 09. 2006 12.59
albertinum, pod enostransko razmišljanje sem mislil, da imaš DVOJNA MERILA za prejšnjo vlado in sedanjo. samo ne piši o korupciji sedanje vlade, ker le-ta prejšnji še do kolen ne seže. zato ne vem ali te nekdo plačuje, da pišeš takšne neumnosti ali si pač takšen že po naravi.
jaka37
14. 09. 2006 12.34
albertinum. Ti si kot Kacin, pokvarjena plošča. Vlada dela tako dobro, da razen oklepnikov, kjer pravzaprav ni nič spornega, ne najdeš nič slabega in to ponavljaš kar naprej. Počasi se boš moral sprijazniti, da imamo vlado, ki odlično dela, predvsem pa neprimerno bolje kot skorumpirana LDSovska vlada. Sicer pa si tipičen LDSovec, ki se obrača po vetru, brez hrbtenice. Prav ti si še ne dolgo tega na tem forumu razlagal in nas poučeval, da naj si skupaj z vlado ogledamo anketo. Kaj se je zgodila, a anketa mogoče ni po tvojem okusu? In močno dvomim, da je anketa na teh straneh plačana s strani vlade.
Alojz Ovni?
14. 09. 2006 12.23
Vse bolj ugotavljam, da živimo pravo življenje Butalcev. Ob prebiranju komentarjev pa ugotavljam, da so bili butalci pravi učenjaki v primerjavi z nami. Bravo, Milčinski, Škoda , da ga ni več.
red_
14. 09. 2006 12.23
se strinjam s travo :)
albertinum@excite.com
14. 09. 2006 12.20
Jaka37, ker se sklicuješ na ankete, te vprašam, koliko ljudi podpira slovensko udeležbo pri okupaciji Iraka in koliko jih podpira nakup oklepnikov. Pa poglej si ankete, ki jih plačuje vlada, da jim boš verjel.
trava@pinkponk.com
14. 09. 2006 12.09
Poslušaj s_slovenec g.Drnovšek je dobi za eno leto 2006 818 milijonov tolarjev.Če tega res ne zna dobro razdeliti je to njegova stvar.No gremo naprej družina z 220 tisoč tolarji na mesec(BERI NA MESEC)mora poskrbeti da bo imela za račune(drugače bo ostala BREZ VODE,ELEKTRIKE ,GRETJA) ,hrano,obleke,in za plačilo šole za otroke šolo obvezne.Kaj misliš kako družini uspe vse to .Z načrtovanjem in če ne drugega si napišeš seznam kaj je treba in kaj sploh ne potrebuješ.In ko tisto ki resnično potrebuje tudi kupiš ti denarja sigurno še kaj ostane.G.Drnovšek pa tisto kar je zapravil teh 818 milijonov tolarjev je bilo popolnoma brez veze.Če je imel načrte kako potovati bi se držal samo tistega kar je BERI NUJNEGA ne pa za tisto kar sploh ne potrebuje.Zato se še enkrat strinjam z g.Janšom da MU NE DA NIČ VEČ DENARJA.POČAKA NAJ NA LETO 2007.UPAM DA SE JE G.DRNOVŠEK IZ TEGA KAJ NAUČIL.
sracko@mail386.com
14. 09. 2006 12.01
Jaz pa predlagam to, kar je predlagal Crnkovič v Dnevniku: vlada naj požre slino in odobri nekaj dodatnih milijonov za najnujnejše potrebe predsednika države, se pravi tista srečanja, ki so potrebna za ugled Slovenije v svetu. Vprašanje pa je, ali bo to Drnovška izučilo, saj je v prvi polovici leta zapravljal kot kakšen otrok. Potem je pa vlada vsega kriva. Ubogi revež, ker ne more več hodit na budistične kongrese in podobne eksotične zadeve. Sicer pa si preberite Crnkovičevo kolumno v Dnevniku, je zelo poučna.
trava@pinkponk.com
14. 09. 2006 11.54
daj s_slovenec ne piši traparije.On ima denarja za celo leto pa ne ve kako ga dobro zapraviti.Kaj pa ko mora ena družina za cel mesec vedeti kako bo prišla skozi,ali bo sploh dobil plačo za naprej da bo lahko plačala šolanje otrok,računi,hrana.Malo raje pomisli ne pa da pišeš oslarije.In ne zagovarjaj g.Drnovška.Sram me je da ga imamo.Najbolj pa mu zamerim to da se dela sedaj reveža in to piše po časopisih ,na forumih.Mislil je da se bo ljudem zasmilil in da bodo začeli grdo govoriti o Janši.ampak se je malo zmotil.Ljudem je dovolj njegovega zapravljanja za brez vezne stvari.Saj mi tudi g.Janšovo zapravljanje ni všeč.Je pa tako saj si v vladi zapravljajo.
jaka37
14. 09. 2006 11.35
vsi, ki vehementno zagovarjate pajaca Drnovška svetujem, da si ogledate anketo na teh straeh. Narod ne želi, da bi vlada zvišala sredstva za meditacijske projekte. Skratka narod je dal prav vladi. Je potreben še kakšen komentar?
s_slovenec@hotmail.com
14. 09. 2006 11.26
Pa še en predlog Knesu. Predlagam, da Janši in vladi odvzamemo denar, morda parlament. Pa naj ga talajo Janši v skladu z mnenjem državljanov in parlamenta. Mislim, da bomo potem imeli toliko denarja, da bomo vsi zadovoljni.
s_slovenec@hotmail.com
14. 09. 2006 11.20
Knes, govoriš bedarije. Če ti lahko napoveš za celo leto, koliko denarja boš potreboval, ala ti vera. Gre za okvirne ocene, ki se jih seveda skuša vsak držati. Eni si pač postavijo 10x večje okvirje, da potem kao ostanejo pri nespremenjenih postavkah. Seveda je dosti bolj optimalno, če si na začetku predvidiš minimalne zahteve in jih potem ustrezno razširiš, če so za to utemeljeni razlogi -recimo sodelovanje na zasedanju združenih narodov, državni obiski v drugih državah itd. Že tako vsi tarnate, da nismo prepoznavni ... Sploh pa je knes tipičen slovenec - primer -šparajmo in ukinimo čistilko v bloku, da bomo manj plačevali, po drugi strani pa se ne vprašamo, da z neracionalnim trošenjem vsega drugega trošimo 10x več - oziroma slovenci se pogosto pikiramo v neke drobcene stvari, ne rešujemo pa dejanskih problemov. No knes, ki bi tako rad dol talal in šparal, bi bilo dosti dosti bolj učinkovito, če bi začel pri Janši in obrambi (140 MILIJARD TOLARJEV), za neke avtomobilčke, s katerimi se bodo nekateri vozili dol pa gor po hribih. To je racionalno. Torej knes raje se ukvarjaj z stvarmi, ki so res problematične, ne pa da iščeš dlako v jajcu.
knes
14. 09. 2006 10.57
Drnovsek je denar, s katerim se je na zacetku strinjal, namesto v 12, pognal v 10 mesecih. Dejstvo je, da je porabo svojega 'urada' zvisal za vec kot 27% glede na lani. In dejstvo je, da je Urad, glede na lani, imel odmerjenih samo 0,8% manj sredstev, pa se s tem se je Urad ob dodelitvi sredstev strinjal. Mislim, da je ob teh stevilkah vsakemu jasno, da je samo in zgolj Drnovsek sam kriv za dejanski bankrot svojega urada. Jansi pa svetujem, da vztraja ob svojih staliscih in zapravljivemu gospodu pac ne namenja dodatnih sredstev.
nekdo...
14. 09. 2006 10.20
albertinum janši ne privoščiš zapravljanja denarja za privatne stroške zakaj ga pa pol privoščiš drnovšku? a zato k je majhn ubogi psi****? aja zato. pa ne govorim o tem kdo je porabu več denarja pa zakaj če še nisi ugotovil samo o tem govorim da je to nenormalno kaj se dogaja. ekonomist pa si ne zna razporedit denarja. to je sramota. glede oklepnikov pa sam to... 1. kdo je podpisal vstop v nato in ga tudi podpiral? verjetno si bil tud ti med njimi in 2. a se zavedaš da nato zahteva svoje? da nas nebodo samo gledli in nas pomiloval k smo ena majhna uboga državica!
?rni panter 1
14. 09. 2006 10.01
albertinum je itak legenda. Še 100 x bo tiste oklepnike ven potegnu. Sej mu itak ne bo nikoli jasno zakaj so bili kupljeni. Drnovšek in Janša masta probleme. To da se vse popda javno je pa idjotizem. Kot da se ne bi mogli zmenit na 4 oči. Ma morš res bit obupan da javno razglašaš da ti nočejo denarja dat, ko pa je sam se zafrknu in si slabo izračunal proraču. Bo pač vedu za drugo leto ane. Me pa ne motijo njegova potovanja, pa naj hodi kamor hoče. Tistih par 100 mio sit ki jih porabi. Me bolj žuli denar ki gre za nesposobne občinarje, sodnike, tožilce,policiste,...Tam grejo miljarde za plače nesposobnežov ki se šlepajo kot pijavke na načem hrbtu,...
rosomoh@email.si
14. 09. 2006 09.09
Urad? Odstavljeno nastavljeni Lavrinc...Vajgl?Ali ostali balast,ki si ga je nakopičil okrog sebe predsednik Drnovšek.
bbcaf
14. 09. 2006 08.27
Predsednik je preprosto neodgovoren človek. Vsak človek mora svoja razpoložljiva sredstva razporediti tako, da z njimi preživi in to mora veljati tudi za predsednika. Če se človeku na takem položaju zgodi tak faux pax, ne more pričakovati, da zaradi tega njegov ugled med ljudmi ne bo padel. Da bi stvar še poslabšal, si je začel zatekati še k povsem nesmiselni vlogi politične žrtve. Če bi glede na njegova prizadevanja v zadnjem letu želel biti piker, bi mu svetoval, naj malo razmisli, koliko revnih ljudi bi osrečilo teh dodatnih 180 milijonov njegove apanaže.
Tone Anžlovar
13. 09. 2006 23.52
Če bi Drnovšek manj kuril denar pri raznih indijancih, šamanih, diktatorjih, pustil solato in marjetice na miru, namesto da si jih natika na glavo, bi imel sedaj dovolj denarja - saj ga je konec koncev sam splaniral za to leto. Ta spaka se je malce preveč razvadila razmetavati z denarjem, ki si ga ljudje odrečemo, da pride v proračun. Pravilno bi bilo, da ne bi dobil niti tolarja dodatnih sredstev, saj državi dela več sramote kot česa drugega. Bojim se pa, da bo s svojimi zahrbtnimi in nesramnimi potezami izsilil vlado, da mu bo na koncu raje plačala in imela mir pred njegovim strupenim jezikom in podtikanji, ki so njegova mojstrovina.
albertinum@excite.com
13. 09. 2006 23.23
Nekdo in kritika, imata prav. Konec koncev, kaj pa je 92 milijard tolarjev. In konec koncev, zakaj se ne bi Janša malo vozil s helikopterjem na državne stroške, če mu to paše. Priznam, sama zloba me je, ker mu ne privoščim zapravljanja davkoplačevalskega denarja za zasebne namene.
kritika@email.si
13. 09. 2006 22.12
albertinum, tako enostranskega razmišljanja kot ga ti premoreš ga redkokdo. prav žalostno zate.