Slovenija

Uprava predlaga Papeža

Ljubljana, 22. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravni odbor ZPIZ skupščini predlaga, da zavod v naslednjih štirih letih vodi Marijan Papež.

Sedež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Ljubljani
Sedež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Ljubljani FOTO: POP TV

Marijan Papež je dosedanji direktor območne enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) v Mariboru. Slednjega so člani upravnega odbora izbrali med devetimi kandidati za generalnega direktorja.

Poleg Papeža se za mesto generalnega direktorja potegujejo še diplomirani ekonomist Janez Dokl iz Ljubljane, diplomirani ekonomist Branko Gorjan z Loga pri Brezovici in diplomirani fizik Jožef Nerad iz Črenšovcev. Kandidirali so še štirje diplomirani ekonomisti, in sicer Boštjan Plešec iz Medvod, Franc Poglajen iz Ljubljane, Janez Rebernik iz Šenčurja in Tomaž Skeledžija iz Ljubljane, ter magister prava Bojan Vavtar iz Škofljice.

Papež je prejel osem glasov

Skupščina bo o imenovanju prvega moža ZPIZ odločala v četrtek, 3. marca, k imenovanju pa bo morala soglasje podati tudi vlada.

Predstavitve vseh kandidatov so trajale tri ure, Papeža pa so člani upravnega odbora izbrali na osnovi gradiva, ki ga je priložil kandidaturi, in na osnovi današnje predstavitve, je po "odprtju" seje povedal predsednik odbora Srečko Čater. Podrobnejših razlogov za izbiro Papeža pa Čater ni podal. "Upravičeno računamo, da nadaljnjih nesoglasij glede imenovanja novega direktorja z vlado ne bo več," je še dodal Čater.

Papež je prejel osem glasov članov upravnega odbora, medtem ko sta bila med devetimi kandidati podpore deležna le še Branko Gorjan (tri) in Franc Poglajen (enega). Diplomirani fizik Jožef Nerad je sicer kandidaturo med današnjo predstavitvijo umaknil, tako da je odbor pravzaprav izbiral med osmimi kandidati.