Slovenija

Upokojenci vse bližje 'prevzemu' Vzajemne

Ljubljana, 16. 07. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zveza upokojencev je prejela že 8000 pooblastil za sklic skupščine največje slovenske zavarovalnice Vzajemne. Do 'prevzema' jim manjka še 7000 podpisov.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: Kanal A

''Zveza društev upokojencev Slovenije je do zdaj prejela že 8000 pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, na kateri naj bi zamenjali člane nadzornega sveta. Želijo namreč preprečiti, da bi zavarovalnica namenjala sredstva v komercialne namene,'' je povedala njihova predsednica Mateja Kožuh Novak.

V akciji, v kateri jih podpirajo tudi sindikati, želijo zbrati vsaj 15.000 pooblastil. O novih članih nadzornega sveta bo odločila izredna skupščina Vzajemne, med njimi pa bodo tako predstavniki upokojencev kot sindikatov, je pojasnila. Med člani Vzajemne je namreč približno dve tretjini zaposlenih, ena tretjina pa upokojencev. Zavrnila je nekatere očitke, da naj bi celotna akcija stala 240.000 evrov. ''Stroški bodo vsaj štirikrat nižji. Med drugim bodo prihranili tudi z izbiro tiskarjev, ki delajo po ugodnih cenah. Tako pišejo tisti, ki ne marajo akcije. Turbo kapitalizmu želimo preprečiti, da bi denar odtekal iz te velike blagajne," je poudarila.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
16. 07. 2009 17.00
končno, da nekdo skine te mlade posrane meneđerje polne dreka in goljufij!
Gustanj
16. 07. 2009 16.44
Mene boli..... za vzajemno, tako ali tako mi VI plačujete zavarovanje:)
Oboa
16. 07. 2009 15.26
Zadeve ne poznam v podrobnosti (kot tudi večina ne), vendar mislim, da vstop t.i. upokojencev v Vzajemno ter vodenje ali nadziranje z njihove strani pomeni dolgoročno hude težave. O poslovanju Vzajemne bodo tako v bodoče odločali ljudje, ki imajo upokojenske privilegije o katerih bomo mi samo sanjali. Večina podjetij, ki jih je vodila ta "stara, preverjena garda", je odpustila večino delavcev po izgubi Jugoslovanskega trga, ker niso bili sposobni poiskati novih trgov. O sodobnem poslovanju na globalnih trgih nimajo nobenega znanja. Vsi ti gospodje in gospe upokojenci prejemajo pokojnino in če želijo biti aktivni ali če jim je dolgčas, se naj prijavljajo na zaposlitvene oglase, pokažejo kaj znajo in zamrznejo prejemanje pokojnine. Zakonodajalec pa naj poskrbi, da se tako zbrana sredstva ne bodo mogla zlorabljati.
M-teorija
16. 07. 2009 15.03
Podpiram, da so upokojenci aktivni tudi drugje, ne samo pri izletništvu in piknikih in ne samo v konkretnem primeru. Kot je gospa , tovarišica Novakova rekla imajo čas in voljo, upam, da tudi za kako drugo družbeno koristno delo. V konkretnem primeru, pa mislim da ne bo nič narobe, če novodobnim mladim brezkompromisnim menežerjem pogledajo pod prste. Vse prevečkat se mi zdi da mlečnozobi mešetarj, pardon menežerji,i vidijo pri svojem delu in analizah le številke. Tudi ljudje so vkalkulirani v teh izračunih, torej so tudi oni le številke.
ggzz
16. 07. 2009 13.52
Komunistični juriš se nadaljuje, tovarišica aktivistka Novakova že ve, kako se taki reči streže.
MAGNUM50
16. 07. 2009 12.03
Kaj bodo pa prevzeli,prazno blagajno???
chriswebber
16. 07. 2009 11.31
sej upokojenci majo dost časa in se bo verjetno zadeva postavila na prave noge. Morjo pa tud o zdravju razmišljat, sej so v tretjem življenskem obdobju
alterego
16. 07. 2009 11.17
ravno danes sem poslal pooblastilo