Slovenija

Umori slovenskih podjetnikov

Ljubljana, 22. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Umor treh članov grosupeljske družine Rakič v Rovinju je sprožil ugibanja, ali gre še za en umor slovenskih podjetnikov. V zadnjih letih so namreč po naročilu ubili kar štiri.

Vesa so ubili v ljubljanskem lokalu sredi dneva
Vesa so ubili v ljubljanskem lokalu sredi dneva FOTO: POP TV

Eden od medijsko najbolj odmevnih umorov je bil pred štirimi leti umor Veselina Jovovića Vesa. Domnevnega vodjo črnogorske kriminalne združbe so ubili sredi dneva v gostinskem lokalu v Ljubljani. Neznanec je vstopil v lokal in ga hladnokrvno ustrelil v glavo in roko.

Še vedno je nepojasnjen umor šenčurskega kamnoseka Cirila Luskovca, ki ga je pred petimi leti na pragu hiše v glavo z malokalibrsko puško ustrelil neznanec. Luskovec je bil znan po tem, da je posojal velike vsote denarja. Podjetnika naj bi hladnokrvno ustrelil nekdo iz njegovih krogov.

Konec novembra leta 1999 je izginil tržiški podjetnik Milan Tili. Dva meseca kasneje so našli njegovo truplo obteženo z desetkilogramskima betonskima blokoma v reki Savi. Preiskava je pokazala, da je bil Tili žrtev kriminalne združbe.

V domači hiši so konec septembra leta 1999 našli ustreljenega prleškega podjetnika Janka Makoterja. Dva moška sta ga večkrat ustrelila in zabodla, za organizacijo zločina pa je bila na 30 let zapora obsojena njegova žena Milica Makoter.

Vsi podjetniki so umrli nasilne smrti, kar v treh primerih so bili ustreljeni v glavo. Dokazi nakazujejo, da naj bi bili vsi umori naročeni, plačani morilci pa naj bi takoj po dogodkih zapustili Slovenijo.