Slovenija
Oglas

UMEK: Z Viberate zdaj vsak izdaja in promovira glasbo pod lastnimi pogoji

Ljubljana, 22. 06. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Z novimi orodji glasbeniki distribuirajo ter neposredno dostopajo do festivalov in kuratorjev playlist," pove UMEK, DJ in soustanovitelj podjetja Viberate.

UMEK, Techno DJ, producent in soustanovitelj podjetja Viberate.
UMEK, Techno DJ, producent in soustanovitelj podjetja Viberate. FOTO: Arhiv ponudnika

Viberate od 2015 ustvarja analitiko za profesionalce v glasbeni industriji, ki jo v Sloveniji med drugimi uporabljajo Joker Out, trenutno #1 na slovenski lestvici, in producent Raspo (#5), ki je v preteklem letu na YouTubu dosegel 15,5 milijona ogledov.

Svoji ponudbi zdaj dodajajo platformo za glasbenike "Viberate for Artists", ki omogoča distribucijo na vseh pomembnih digitalnih glasbenih platformah, kar vključuje tudi Spotify, YouTube, Apple Music, Deezer in Tidal. Platforma poleg tega ponuja orodja za "booking" in promocijo, brezplačno spletno stran, analitiko glasbenih kanalov in družbenih omrežij ter priložnost pridobiti financiranje, pri čemer glasbenik obdrži vse pravice. 

S tem je "Viberate for Artists" prva platforma te vrste na svetu, orodja pa so namenjena vsem glasbenikom, ki želijo ostati neodvisni ali potrebujejo odskočnico do pogodbe z glasbeno založbo.

"Viberate for Artists" spreminja pravila igre za glasbenike

UMEK, techno DJ, producent in začetnik slovenske elektronske scene, je tudi soustanovitelj podjetja Viberate: "Ko sem začenjal svojo kariero – in tega bo letos 30 let – je bil dostop do glasbene industrije izjemno omejen, še posebej v Sloveniji. Viberate spreminja pravila igre, saj vsakemu glasbeniku omogoča distribucijo in promocijo pod lastnimi pogoji. Takšna orodja bi mi v mojih začetkih prihranila veliko energije, ki bi jo lahko usmeril v ustvarjalni proces. Zelo se veselim videti, kam bo mlajša generacija popeljala techno pa tudi druge žanre s priložnostmi, ki so jim na voljo danes." 

Promocijska orodja, ki jih uporabljajo profesionalci

"Opazili smo, da glasbeniki pogosto ne poznajo vseh možnosti, s katerimi lahko monetizirajo svoje delo ali pa nimajo dostopa do pravih orodij. Tako se lahko zgodi, da nekdo ne objavlja svoje glasbe na Spotifyju, ker nima distributerja, ali pa ne monetizira svojih YouTube ogledov," pravi Matej Gregorčič, ustanovitelj podjetja Viberate.

"Z lansiranjem nove platforme glasbenikom omogočamo dostop do vseh orodij, ki jim pomagajo zagnati kariero brez omejitev. Tako lahko vsak izdaja glasbo, hkrati pa za promocijo uporabi podatkovna orodja, ki so bila nekoč rezervirana za večje igralce v glasbeni industriji. Znotraj aplikacije lahko neposredno dosežejo festivale in kuratorje Spotify playlist, glasbeno analitiko pa uporabljajo za analizo občinstva, iskanje naslednjih sodelovanj, identifikacijo primernih festivalov in playlist, raziskovanje pri vstopu na tuje trge itd. Hkrati lahko spremljajo svoj napredek in se primerjajo z vrstniki."

Platforma “Viberate for Artists” omogoča glasbenikom, da poiščejo vse festivale, ki ustrezajo njihovemu žanru in jim “pitchajo” svoj nastop. Organizatorji festivalov lahko nato kar znotraj platforme poslušajo njihovo glasbo ter na podlagi občinstva in drugih podatkov preverijo primernost.
Platforma “Viberate for Artists” omogoča glasbenikom, da poiščejo vse festivale, ki ustrezajo njihovemu žanru in jim “pitchajo” svoj nastop. Organizatorji festivalov lahko nato kar znotraj platforme poslušajo njihovo glasbo ter na podlagi občinstva in drugih podatkov preverijo primernost. FOTO: Arhiv ponudnika

"Ker hočemo dostop omogočiti vsem, so vsa orodja na voljo za 3,25 € na mesec, nekatera pa tudi povsem brezplačno," dodaja Gregorčič.

Vsak glasbenik lahko brezplačno prevzame svojo spletno stran

Viberate vsebuje največjo verificirano bazo glasbenikov na svetu, ki deluje po principu "crowdsourcinga". Zato lahko vsak najde svojo profesionalno oblikovano stran s povezavami do glasbenih kanalov in družbenih omrežij. 

To brezplačno prevzame in uporablja kot uradno spletno stran, ki vključuje tudi gumb za "booking" in možnosti kontaktiranja – podatki na njej pa se samodejno posodabljajo.

Ob brezplačnem prevzemu spletne strani glasbeniki pridobijo profesionalni “onepager” z najpomembnejšimi podatki, gumbom za “booking” ter prepoznavnimi vsebinami na glasbenih platformah in družbenih omrežjih.
Ob brezplačnem prevzemu spletne strani glasbeniki pridobijo profesionalni “onepager” z najpomembnejšimi podatki, gumbom za “booking” ter prepoznavnimi vsebinami na glasbenih platformah in družbenih omrežjih. FOTO: Arhiv ponudnika

Do zdaj so svoje strani na Viberate uradno prevzele svetovne zvezde, kot so David Guetta, Rammstein in The Chemical Brothers, pa tudi slovenski glasbeniki Gramatik, Laibach, Perpetuum Jazzile, Nina Pušlar, Siddharta in drugi.

Z novim produktom Viberate odpira številne dodatne funkcionalnosti, ki bodo tako tujim kot domačim izvajalcem pomagale pri uveljavljanju na svetovnem odru.


Naročnik oglasa je Viberate d.o.o.