Slovenija

UKC Ljubljana s prenovljenim otroškim oddelkom na dermatovenerološki kliniki

Ljubljana, 07. 10. 2024 15.30 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so odprli prenovljene prostore otroškega oddelka na dermatovenerološki kliniki. Na prenovljenem oddelku je za otroke do 15. leta na voljo deset postelj, je na odprtju pojasnila vodja otroškega oddelka Mateja Starbek Zorko.

Za prenovo otroškega oddelka so se po besedah predstojnice dermatovenerološke klinike Tanje Planinšek Ručigaj odločili že pred leti. Prenovo so nato končno potrdili sredi lanskega leta, začela pa se je decembra. V času prenove so otroke zdravili na prilagojenem odraslem oddelku dermatološke klinike na treh do štirih posteljah.

Prenova tako majhnega oddelka znotraj Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Ljubljana ne pomeni veliko le zaposlenim, ampak tudi malim bolnikom z dermatološkimi obolenji in njihovim starše, ki jim je ta oddelek namenjen in jim bo nudil boljšo in kakovostnejšo obravnavo na kliniki, je prepričana Planinšek Ručigajeva.

Da prenova največ pomeni bolnikom, se je strinjal tudi v. d. strokovnega direktorja UKC Ljubljana Gregor Norčič. Prepričan je, da se je bistveno boljše in bolj optimistično zdraviti v lepem prenovljenem prostoru. Družba po njegovih besedah s prenovo bolnikom sporoča, da niso sami.

Prenova oddelka ima tudi simbolni pomen za vse, ki tam delajo, je prepričan Norčič. "Z obnovo oddelka našim sodelavcem sporočamo, da je tudi njihovo delo pomembno, da ga družba ceni. Nenazadnje s tem tudi dajemo vodstvom v roke instrument, da s pomočjo boljšega delovnega okolja zadrži kader, ki ga je dandanes že težko zadržati," poudarja.

Na otroškem oddelku na dermatovenerološki kliniki so hospitalizirani otroci z zelo razširjeno dermatozo, ki prizadene veliko kože, tja pa pridejo tudi otroci z nalezljivo dermatozo, ki ne spadajo na infekcijsko kliniko. Predvsem gre za otroke, ki imajo atopijski dermatitis, luskavico in razširjene bolezni kože, ki zahtevajo dodatno diagnostiko, je pojasnila Starbek Zorko. Prenovljeni prostori prav tako omogočajo, da poleg otrok na oddelku ostanejo tudi starši, je dodala.

Na dermatovenerološki kliniki so nedavno preuredili patohistološki laboratorij, zamenjali večino oken, uredili garderobno sobo za medicinske sestre, v kratkem pa bodo uredili še prezračevanje. Ko se bo klinika za nuklearno medicino izselila iz približno tretjine pritličja, ki ga zasedajo od maja 2022 zaradi sanacije glavne stavbe, pa bodo nadaljevali preureditev kirurške ambulante, dnevnega hospitala in operacijskega prostora, so po odprtju sporočili iz UKC Ljubljana.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.