Tujina

So pirati dobili odkupnino?

Nairobi, 21. 04. 2009 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Somalijski pirati so po petih mesecih izpustili azijski kemični tanker in 23 članov posadke. Domnevajo, da je bila plačana odkupnina v višini 2,2 milijona dolarjev.

Številni pomorščaki trepetajo pred pirati.
Številni pomorščaki trepetajo pred pirati. FOTO: Reuters

Osvobojeni tanker MT Stolt Strength, katerega lastniki prihajajo iz Japonske in s Filipinov, so morski razbojniki zajeli novembra v Indijskem oceanu. Po besedah vodje vzhodnoafriškega programa za pomoč pomorščakom s sedežem v Keniji, Andrewa Mwangure, so ladjo izpustili zjutraj. Podrobnosti za zdaj ne poznajo. Kot je še povedal, so vsi člani posadke zdravi, ladja pa je na poti v indijsko pristanišče Kandla, čeprav se utegne spotoma ustaviti še v kakšnem od afriških pristanišč. Po navedbah družin članov posadke so se prejšnji teden pogodili za okoli 2,2 milijona ameriških dolarjev odkupnine. Gre za eno najdaljših zajetij ladje s strani somalijskih piratov doslej. Dlje so zadrževali le še nigerijski vlačilec T/B Yenegoa Ocean z 11 člani posadke, in sicer osem mesecev in pol.

Po izpustitvi japonsko-filipinskega tankerja pirati sedaj zadržujejo še najmanj 18 ladij in okoli 300 mornarjev. V petek so sicer izpustili tovorno ladjo MV Sea Horse, ki je plula pod zastavo Toga, njen lastnik pa je iz Libanona. Medtem pa je v ponedeljek v New York z nasmeškom na obrazu, rokami v lisicah in verigo okoli pasu prispel Abduhl Wali-i-Musi – edini pirat, ki je preživel nedavni napad na ameriško tovorno ladjo Maersk Alabama in kasnejšo več dni trajajočo ugrabitev kapitana Richarda Phillipsa, ki se je končala s posredovanjem ameriških mornariških ostrostrelcev. Pri tem so bili trije pirati ubiti, kapitan pa rešen.

Pripeljali so ga iz Afrike, v kratkem pa naj bi prvič stopil pred sodnika. Po neuradnih informacijah naj bi bil najstnik obtožen po dveh zveznih zakonih, ki govorita o piratstvu in jemanju talcev. Mati obtoženega je sicer v ponedeljek predsednika ZDA Baracka Obamo pozvala, naj se usmili njenega sina in ga izpusti, saj naj bi ga v piratstvo zvabili "gangsterji z denarjem".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko.peser@gmail.com
21. 04. 2009 18.04
škoda da tudi mi na štajerskem nimamo morja, očitno je piratstvo dober biznis
mg42
21. 04. 2009 16.01
Medtem pa je v ponedeljek v New York z nasmeškom na obrazu, rokami v lisicah in verigo okoli pasu prispel Abduhl Wali-i-Musi – edini pirat, ki je preživel nedavni napad na ameriško tovorno ladjo Maersk Alabama --hehe itak, da se mu je smejal če je pa pršu v Ameriko v New York v za njega obljubljeno deželo.V zaporu bo lahko gledal televizijo ,igral playstation,jedel hamburgerje stvari o katerih je prej v Somaliji lahko le sanjal :) LOL
usavko
21. 04. 2009 14.31
Rahan, avtu slediš preko GPRSa, ki ga naprava GPS oddaja z oddajnikom. GPS samo sprejema informacije in sateliti samo oddajajo. Zato, takoj ko zmanka signala za gprs je nemogoče izslediti avto. Torej sred puščave, morja al pa kje v kotlini... Tud v kamijonu ipd je neuporabno... Za odkrivat ladje pa je malce drugačna naprava kakor so tiste v avtih.. :) Mislm pa da ni problem v tem da jih ne najdejo ampak da je to teritorij druge države, tiste ki v reševanju ugrabitev ne vidijo interesa.
Rahan
21. 04. 2009 13.27
danes lahko že slediš svojemu avto preko GPS-a in ne vrjamem da neb mogl najdit teh 18 ladij ter zajet pirate
MODRI TULIPAN
21. 04. 2009 12.24
kje je zaj amerika"naj tu naredi red" tu jih pa ni ker ni denarja