Slovenija

Udeleženci foruma BSF za mlade tudi z zunanjo ministrico Fajon

Pokljuka, 01. 09. 2024 22.18 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Pokljuki se je sklenil BSF za mlade, ki ga organizatorji tradicionalno pripravljajo kot uvodni del osrednjega zunanjepolitičnega dogodka Blejskega strateškega foruma, ki se v ponedeljek začenja na Bledu. Mladi so o razdvojenosti sveta razpravljali z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ki je poudarila pomembnost vključenosti mladih v politike sveta.

Letošnji trinajsti foruma za mlade (Young BSF) je potekal pod naslovom Obnovitev skupnih temeljev, 42 izbranih mladih z vsega sveta pa je dva dni razpravljalo o podobnih temah, kot jih bodo v ponedeljek in torek nagovorili udeleženci BSF.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Bobo

"V razdvojenem svetu, kjer živimo, je zelo pomembno, da poslušamo drug drugega, da slišimo drug drugega in da sodelujemo," so besede ministrice Tanje Fajon udeležencem foruma povzeli v sporočilu za javnost na ministrstvu za evropske in zunanje zadeve. Med drugim je poudarila, da je Slovenija resda majhna država, a v diplomaciji sledi jasno začrtani poti, da gradi zaupanje z vsemi, ne glede na velikost ali majhnost. "Čeprav ima Slovenija majhno diplomacijo, smo konsistentni in ambiciozni. Zagovarjamo svet, ki temelji na Ustanovni listini OZN, spoštovanju človekovih pravic in zaščiti civilistov, predvsem žensk in otrok," je dejala.

"Po osmih mesecih članstva v Varnostnem svetu OZN lahko rečem, da smo prepoznavni kot kredibilna država in da je naš glas slišan. Aktivno delamo na tem, da bi bili ljudje varni in da bi se konflikti v svetu končali. To je odgovornost vsake države in vlade," je poudarila ministrica.

Poleg delovanja Slovenije v VS ZN in možnosti za reformo VS ZN so udeležence BSF za mlade zanimali še odnosi med Srbijo in Kosovim, razmere na Zahodnem Balkanu, palestinsko vprašanje oz. slovensko priznanje Palestine ter izzivi v Afriki.

Ministrica je poudarila tudi zavezo Slovenije v smeri feministične zunanje politike: "V času našega delovanja v VS ZN se osredotočamo na preprečevanje konfliktov, zaščito civilistov in zagotavljanje večje vloge žensk pri vzpostavljanju miru in preprečevanju konfliktov. To niso le ideje - to so ključni koraki k izgradnji sveta, v katerem bo sodelovanje zmagalo nad konflikti."

Mladi udeleženci foruma bodo lahko sodelovali tudi na osrednjem forumu, ki bo potekal v ponedeljek in torek na Bledu pod naslovom Svet vzporednih realnosti.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
02. 09. 2024 12.41
+2
Če je bila pa tanja tam je bilo res na nizkem nivoju. Ona se spopada z omejitvami