Slovenija

Učitelji se borijo za svoje pravice

Ljubljana, 16. 04. 2008 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za šolstvo je šolnikom ponudilo uvrstitev učiteljskih nazivov v višji plačilni razred.

Minister Milan Zver
Minister Milan Zver FOTO: POP TV

Ministrstvo za šolstvo je sindikatu učiteljev (Sviz) na včerajšnjih pogajanjih ponudilo uvrstitev učiteljskih nazivov v višji plačilni razred. Minister Milan Zver meni, da je to "kar širokogruden pogajalski predlog," ki bi po njihovih izračunih zahteval dodatnih 24 milijonov evrov. Kljub temu "se druga stran ni približala naši pogajalski poziciji," je dejal Zver. Pripomnil je tudi, da gre za že tretje povišanje v predlogih učiteljskih plač. Zver je opozoril, da je potrebno poskrbeti za ravnovesje javnih financ.

Glavni sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj meni, da je izračun pretiran. Umestitev v višji plačilni razred naj bi po njihovih izračunih pomenila približno 4-odstotni dvig plač, kar pa naj bi zahtevalo okoli deset milijonov evrov dodatnega denarja. Povedal je še, da možnost stavke ostaja odprta. Priznal je, da je vladna stran "naredila pomemben približevalni korak", toda številna druga vprašanja so še ostala odprta.

Naslednji torek naj bi se pogajalski strani še enkrat sestali pred izredno sejo glavnega odbora Sviza, ki je predvidena za isti dan. V kolikor do dogovora tudi takrat ne bo prišlo, se bodo na seji Sviza odločali o sklicu enodnevne opozorilne stavke, ki bi zajela celotno vertikalo od vrtcev do univerz. V zraku pa ostaja tudi napovedana možnost daljše stavke po 1. septembru.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krishj
17. 04. 2008 19.45
učitelji naj stavkajo v počitnicah,ki jih ni malo,1.septembra pa naj po dolgem dopustu spet delajo.Stavkajo lahko tudi vsaka dva neseca,ko so po en teden doma.
017483
16. 04. 2008 21.11
Me zanima k ste tako veleumno nastrojeni, da se spoznate na pedagoški poklic, kolko od vas je sposobnih otroke vzgojit, da med uro poslušajo in dejansko nekaj odnesejo od ure, da jim bo doma treba narediti minimalno, ne pa da jim je glavna preokupacija kako bodo čim manj delali, ko pa vam na govorilnih urah razrednik oriše stanje vašega otroka so pa vsi drugi krivi razni vi, vaš otrok in pa vaša vzgoja. Počisti pred svojim pragom preden kritiziraš sistem ki te je nauču, da znaš prebrat ta članek in da te ravno v vsaki gostilni ne prinesejo okol ko plačaš kavo.
mare9
16. 04. 2008 18.44
kakšne višje plače a ste znorel? Delovcem dvignite rajš plačo nepa tem k majo že tako preveč zato kar delajo
Meri.m
16. 04. 2008 18.38
Citat s foruma . goldhorn je napisal(-a): Prav zanimiv in po svoje zgovoren je pogled, kdo v resnici stoji za temi in drugimi stavkovnimi grožnjami vladi. Nezadovoljni odvetniški zbornici predseduje Miha Kozinc, nekdanji LDS-ov pravosodni minister. S tega mesta ga je odnesla znana stanovanjska afera. Njegovo negodovanje bi še bilo opravicljivo, ce bi tako vehementno, kot se bori zase in za privilegije stanu, pred leti stopil v bran strankam, ki so potegnile kratko prav zaradi odvetniško-notarskih igric. Ko so kupci izgubili že placane nepremicnine v Zbiljskem gaju ali so bili žrtve oderuških obresti v zadevi Orion. Sodnike v ozadju menda kuri Aleš Zalar, predsednik odbora za pravosodje pri LDS in ustanovitelj podjetja Arbiter d.o.o. Bivši predsednik Okrožnega sodišca v Ljubljani, ki si je dolgo prizadeval, da bi se vrnil na ta položaj, a zaman, saj pravosodni minister dr. Lovro Šturm smatra, da temu odgovornemu položaju ni dorasel, naj bi se tako mašceval za neizpolnjene poklicne ambicije, povzpeti se cim više po klinih lestvice sodnega sistema. In ker iz pravnih krogov prihaja tudi njegova strankarska šefica, v tem primeru ni težko sešteti, koliko je dva krat dva. Ucitelje vodi Branimir Štrukelj, zet Milana Kucana. Dolgoletnemu clanu bivše Zveze komunistov Slovenije so lepo postlali v vlogi predsednika uciteljskega sindikata. Zvezo svobodnih sindikatov, najštevilcnejšo in najmocnejšo sindikalno organizacijo na soncni strani Alp, je Dušan Semolic po clanstvu in kontinuiteti vodenja nasledil še iz starih, komunisticnih casov. Zato ne cudi, da je aktiven clan SD. Prav tako Nevenka Lekše, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva, levi politicni pol je bil vselej blizu tudi predsedniku Fidesa (Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov) Konradu Kuštrinu. Ker je vecina vplivnih sindikalnih zaupnikov clanov SD, se samo po sebi poraja vprašanje, ali ni morda v ozadju Borut Pahor. To bi pomenilo višek dvolicnosti prvaka najmocnejše opozicijske stranke, ki javno vselej obljublja korektno politicno tekmo.
Tinchy20
16. 04. 2008 18.32
ma ja se vecje place hocjo ze tko majo dost poznam eno k dela v soli 2 razred dobi 1400 evrov place za 6 ur dej nehi lopovi zato da jh uci abecedo znizat place na 400 evrov drugo pa porabt za delovke v muri
Metek_Zadetek
16. 04. 2008 15.49
Bravo hinko, končno žebljica na glavico. Kdo je več vreden, ali tisti, ki skrbi za naše zdravje in tisti, ki spravlja našo mladino v znanje in tisti, ki skrbi za to, da se dobesedno ne pobijemo med sabo, ali pa tisti, ki dela v varnem zavetju državne uprave in ima direktno odgovornost nekje v ozadju. Ovrednotiti pomeni ceniti! Mogoče pa bi se pogajalci začeli tako pogajati, bi pokazali tem poklicem nek odnos države do njih. otem mislim, da bi se dalo sporazumeti, saj to glede na znanja in izobrazbo ter širino niso ljudje, ki bi hoteli z glavo skozi zid!
Foen
16. 04. 2008 15.37
Štrukelj zadeve obvlada, Miljan Zvir pač ne.
hinko.murovec@siol.net
16. 04. 2008 15.31
Dokler ne bo najprej poskrbela država- ministrstva in nevem kdo , za uzakonjeno realno sorazmerje na teh področjih. Sodstvo, zdravstvo, šolstvo itd. bo večen prepir. Bistveno po mojem prepričanju je pošteno kategorizirati posamezno delovno mesto po : 1. izobrazbi , ki je za to potrebna in 2. po stopnji dejanske zahtevnosti in odgovornosti. To pa verjamem ni ravno lahko. Zakaj? Če vzamemo predavatelja - profesorja, ki uči kirurga operirati srce in kirurga ki te operacije že nekaj časa opravlja. Kdo je upravičen do večje plače- kdo zna več?? Tisti , ki to uči , ali tisti , ki to dela in ne uči ?? Take zadeve brez neke konkretne določbe z omejitvijo oziroma preprečitvijo stalnega spreminjanja po želji in muhi posameznikov nikoli ne bodo končane. Ni bistveno kdo je čigav zet, bistveno je dejstvo, da do sedaj ni nobena vlada poskrbela za tozadevno zaključitev večnega prepira kaj je bilo prej , kura ali jajce. Seveda pa take nedorečene zadeve pridejo vedno prav obem stranem le da ne ob istem času. Končno , če bi zdeve kdo le uredil, drugi ne bi imeli na čem izkazovat svoje strašne inteligence. LP
joc66
16. 04. 2008 15.24
Dokler bomo starši doma dobesedno kri scal, ker se otroci popolnoma nič ne naučijo v šoli in delajo doma, da je sploh kaj, toliko časa nisem za da se jim niti za cent poveča plača. Ali pa je napačen šolski sistem, ker mislim da je polno balasta v učnih načrtih.......
Metek_Zadetek
16. 04. 2008 14.44
podpisali smo koliko sredstev gre za NATO ne pa kaj bomo kupili.
Metek_Zadetek
16. 04. 2008 14.39
svoboda-govora, nismo obljubili, da bomo kupovali oklepnike ampak da bomo namenili sredstva.
baltbaltazar@email.si
16. 04. 2008 14.17
Kdo je Branimir Štrukelj? In zakaj grožnje s stavko? Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja, se predstavlja za neodvisnega strokovnjaka, čeprav je aktiven član foruma za levico. Dolgoletnemu članu Zveze komunistov Slovenije so lepo postlali v vlogi predsednika učiteljskega sindikata. Poročen je s Kučanovo hčerko, Ano Kučan. Štrukelj za medije nikoli ni zanikal svojih političnih ambicij, ni pa se jasno opredelil, ali se bo vključil v SD ali Zares. Lani je postal član državnega sveta. Večkrat se je govorilo, da ga je levica aktivirala, da z svojimi grožnjami in protesti načenja ugled Milana Zvera. Kot vse kaže Zveru ne seže do kolen...
manjakranjc@hotmail.com
16. 04. 2008 13.50
Dan, No ker poznam kar nekaj učiteljev in učiteljic vem, da jih večina ne podpira zvišanja plač oziroma so nevtralni, kar kaže na zadovoljstvo s sedanjo ureditvijo..sicer pa, bi se kdo branil višje plače? Lp M.K
ropotko
16. 04. 2008 13.47
Še same učitelje je sram, da zahtevajo povišanje plač. Zavedajo se, da imajo že zdaj višje od plač na upravnih enotah, davčni, sociali... Roko na srce, efektivno delajo samo 20 ur tedensko. Sindikat pa imajo dober, nimam kaj rečt.
svoboda-govora
16. 04. 2008 13.46
Ucitelje vodi Branimir Štrukelj, zet Milana Kucana. Dolgoletnemu clanu bivše Zveze komunistov Slovenije so lepo postlali v vlogi predsednika uciteljskega sindikata.
ropotko
16. 04. 2008 13.41
Še same šolnike je sram da zahtevajo višje plače,saj imajo že zdaj višje od plač na upravnih enotah, davčni, sociali... Pa roko na srce efektivnega dela imajo samo 20 ur tedensko. Sindikat imajo pa dober, nimam kaj rečt.
nejxy@yahoo.com
16. 04. 2008 13.34
tudaj jsz se strinjam, da 24 mio eur ni veliko, vendar gre za princip.
svoboda-govora
16. 04. 2008 13.32
Metek_Zadetek dejstvo je da to enostavno ne gre, kaj si zdaj napisal in je bedarija. Oklepnike pa rabimo, ker smo se tako odločili takrat, ko smo vstopili v zvezo nato.
Metek_Zadetek
16. 04. 2008 13.22
24 MIO EUR, to ni veliko, naj zakamuflirajo strošek šolnikov in zdravnikov v stroške NATO (vojaško usposabljanje in priprava na bombne napade), pa ne rabimo oklepnikov in bo volk sit in koza cela. Samo znajti se je treba. Mam pa raje zdravje in pošolane otroke kot vojsko. Štruklju pa je treba pojasniti, da so stroški plač ne samo neto, ampak predvsem t.i. brutto II, kar je mnoooogo več, je pa res, da bi lahko v tem primeru ne prelagali iz enega v drug žep in dohodnino opisali kot povraten strošek, torej izvzeli. Resnica je nekje bolj vmes, kot vedno!