Slovenija

Učitelji prejeli denar

Velike Lašče, 21. 10. 2008 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Učitelji osnovne šole v Velikih Laščah so prejeli manjkajoči del plač za mesec september. Napovedana stavka bo preklicana.

Šola
Šola FOTO: Kanal A

Stavka, ki so jo napovedali učitelji in vzgojitelji Osnovne šole Primož Trubar v Velikih Laščah, bo preklicana, je sporočil tiskovni predstavnik Sindikata in vzgoje Sandi Modrijan.

SVIZ je pozdravil novico, da bodo danes zaposleni prejeli manjkajoči del plač za mesec september. Zaradi rubeža so namreč šolniki prejeli le minimalne plače. "V SVIZ smo vztrajali, da zaposleni na šoli, učenci in njihovi starši ne smejo biti žrtve dogodka, za katerega ne nosijo nobene odgovornosti,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj in predsednica Območnega odbora Ljubljane z okolico Irena Lipovec sta se včeraj popoldne sestala s stavkovnim odborom zaposlenih na šoli in ugotovila, da razlogov za stavko, ki je bila napovedana za 4. november in bi trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev, ni več. Stavkovni odbor bo do konca tedna sklical zbor delavcev in zaposlenim predlagal preklic stavke ter razpustitev stavkovnega odbora, ki ga je vodila sindikalna zaupnica SVIZ na šoli.

Spomnimo

Ministrstvo za šolstvo in šport je včeraj proti občini Velike Lašče sprožilo prisilno izterjavo plačila zaradi tožbe vzgojiteljice, zaposlene v vrtcu pri omenjeni šoli.

Ministrstvo je 16. oktobra občini na podlagi zakona o lokalni samoupravi izdalo upravno odločbo, s katero ji je naložilo plačilo obveznosti iz naslova izgubljene tožbe vzgojiteljice, zaposlene v vrtcu pri omenjeni šoli. Kot ugotavljajo na ministrstvu, "občina prav tako kot v predhodnem postopku ni upoštevala opozoril ministrstva in ni izpolnila naložene obveznosti iz upravne odločbe". Občina namreč šoli ni zagotovila sredstev, s katerimi bi poplačala izvršbo sodišča, ki je odločilo v prid tožiteljici - vzgojiteljici.

Ministrstvo je zadevo zato odstopilo v prisilno izterjavo upravi za javna plačila. Ugotovili so namreč, "da je nastopil pogoj, da je upravna odločba izvršljiva". Po končanem postopku prisilne izterjave na občinskem proračunu bo po zagotovilih MŠŠ omogočeno polno izplačilo plač vsem zaposlenim v pravni osebi - osnovni šoli, ki vključuje tudi enoto vrtca.

Na OŠ v Velikih Laščah so likvidnostne težave zaradi izgubljene tožbe in rubeža denarnih sredstev 2. oktobra letos povzročile, da šola zaposlenim ni mogla izplačati septembrskih plač. Zaposleni v šoli so v sredo na zboru delavcev za 4. november napovedali stavko, s katero nameravajo zahtevati izplačilo plač v skladu z zakonom in kolektivnimi pogodbami.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.