Slovenija

Učitelje plačevali premalo?

Ljubljana, 14. 10. 2009 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ravnatelji srednješolskim učiteljem za njihovo 20-urno tedensko obvezo v razredu priznajo in obračunajo le 19,5 ure na teden, opozarjajo sindikalisti. Ministra pozivajo k ukrepanju.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je pred dnevi na ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča naslovil dopis zaradi nepravilnega obračunavanja tedenske učne obveze učiteljev.

Ali so nekateri srednješolski učitelji premalo plačani zaradi novega plačnega sistema? (simbolična fotografija)
Ali so nekateri srednješolski učitelji premalo plačani zaradi novega plačnega sistema? (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

Srednješolski učitelji so sindikaliste obvestili, da se tudi letos tedenska obveza učiteljev v srednješolskih programih obračunava drugače kot to predvideva področna zakonodaja. ''Ravnatelji se ob takšni rešitvi sklicujejo na uvedbo prenovljenih programov in na nov sistem financiranja, zato učiteljem za njihovo 20-urno tedensko obvezo v razredu priznajo in obračunajo le 19,5 ure na teden.''

V sindikatu menijo, da je sedanji način preračunavanja ur, ki je v veljavi v večini srednjih šol, v nasprotju z veljavno zakonodajo. ''Nima osnove niti v Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja niti v Pravilniku o uvajanju novega načina financiranja in organizacije vzgojno-izobraževalnega dela v srednjih in višjih strokovnih šolah ter dijaških domovih.'' Zakon jasno opredeljuje tedensko učno obveznost učitelja v okviru tedenskega polnega delovnega časa, na primer za učitelje splošnoizobraževalnih in strokovnoteoretičnih predmetov največ 20 ur, in ne omogoča nikakršnega zniževanja učne obveze na račun novega sistema financiranja zavodov ali prenove programov.

Ocenjujejo, da gre za neustrezno tolmačenje veljavnih predpisov. Od ministra pričakujejo pojasnila in rešitev problematike obračunavanja pedagoških ur v najkrajšem času.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

foff
14. 10. 2009 21.03
-1
"Večina učiteljev je predobro plačana. Glede na to, da delajo povprečno 4-5 ur na dan, imajo 3,5 meseca počitnic, zaslužijo veliko. Kvaliteta se ne preverja, tako kot v drugih (predvsem gospodarskih) panogah, kjer te za slabo delo kaznujejo tudi z odpovedjo pogodbe. Za učitelje to ne pride v poštev, tudi če ne delajo dobro, ne naučijo ničesar, šolsko leto pa zaključijo s 7 popravci na razred. Predlagam poostren nadzor, psihoteste, pedagoški preizkus in 8 urni delovnik (na sedežu šole, ne doma.)" Očitno si fasal kak popravec, da imaš tako neg. mnenje o učiteljih? Isto (brez 8ih ur) glede nadzora predlagam za pridobitev vozniškea dovoljenja in vpis oz. sprejem na fakulteto, za paciente (paciente zato, ker očitno niso sposobni lastnega presežka - doseči več, kar sledi iz nezadovoljstva oz. tipično slovenske fovšije), ki niso zadovoljni s svojo plačo in delom v gospodarstvu, pa še podoben nadzor oz. pregled pred sprejemom na delovno mesto! In btw., vse kar predlagaš glede šolskega nadzora, se že izvaja! "Pravzaprav učitelji ne delajo celo uro ampak 45 minut. Tako da bi jim morali še kaj vzeti." Tisti, ki ste glede takih tematik tako pametni, kaj še čakajte? Prekvalifikacija - in gremo delat kot učitelji!? V roku 1 meseca vam garantiram da se najde vsaj 10 delovnih mest po Sloveniji, dovolj da jih zapolnite komentatorji portala 24h, ki ste trenutno zaposljeni v gospodarstvu in pogledujete za učiteljskimi plačami!!! Zanimivo pa da še svojih otrok nekateri niste sposobni vzgajat! Da ne govorimo o odgovornosti in obvladovanju tujih najstnikov - torej vaš otrok x 20! In istočasnem podajanju znanja! Poleg tega pa še sodelovanju v organih šole in usklajevanju problemov le te... Večina vas je očitno precej inteligentnih in si zaslužite vsaj delo v parlamentu, ne razumem torej kako dopuščate, da vašega otroka šolajo nesposobni učitelji, ki delijo le popravce?! - očitno bi ga bolje lahko šolali sami!
Milan Koleznik
14. 10. 2009 16.59
ni besed za tako nesposobno vlado,sodnikom ki se vse naučijo na pamet pa plače gor,pa sodijo tako da vsak loli vidi nepravilnosti,poštenjake imajo za zločince,zločince pa ščitijo,tem plače gor ,ljudi ki vzagajajo pa plače dol,delajo z otroci,današnji dan pa je to zelo težko,včasih so učitelje spoštovali,danes pa jim grozijo otroci in njihovi starši,ko jih zagovarjajo in pride zaradi tega ven drhal ne otroci.Torej...
milan777@mail386.com
14. 10. 2009 16.01
Ja glih oni so se našli ubožčki . Saj ne bo več komu vzeti delavce ste na račun javnih služb že tako oropali do kosti in jih že polovico spravili na borzo in boben. Naslednji ste na vrsti pa sami.
Exodus
14. 10. 2009 14.50
vi očitno nimate res nobene predstave dela učitelljev/profesorjev...poleg 4-5 urnega dela v šoli, imajo obveznosti, ki se tičejo šole tudi doma (priprava na naslednji dan, popravljanje testov, izpitov, DN,...), delajo tudi med poletjem (popravni izpiti, urejanje, statistika) ... itd... 20 ur na teden je dosti dosti premalo...
FindThem
14. 10. 2009 12.54
Večina učiteljev je predobro plačana. Glede na to, da delajo povprečno 4-5 ur na dan, imajo 3,5 meseca počitnic, zaslužijo veliko. Kvaliteta se ne preverja, tako kot v drugih (predvsem gospodarskih) panogah, kjer te za slabo delo kaznujejo tudi z odpovedjo pogodbe. Za učitelje to ne pride v poštev, tudi če ne delajo dobro, ne naučijo ničesar, šolsko leto pa zaključijo s 7 popravci na razred. Predlagam poostren nadzor, psihoteste, pedagoški preizkus in 8 urni delovnik (na sedežu šole, ne doma.)
porka.malorka
14. 10. 2009 12.35
Pravzaprav učitelji ne delajo celo uro ampak 45 minut. Tako da bi jim morali še kaj vzeti.
brice
14. 10. 2009 12.21
Kaj naj rečem? Že več kot 20 let delam v poklicu, kjer mi vsak dan vzamejo ( ne plačajo ) cca 1uro. Pa se ne morem nikomur pritožiti, ker če bi se, bi pristala na zavodu. Pa zračunajte koliko ur je to na leto oz. 20 let