Slovenija

Učinkovita komisija o Petku

Ljubljana, 17. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.K./T.S.
Komentarji
0

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki raziskuje ozadje napada na Večerovega novinarja Mira Petka, je bila že v predhodni preiskavi najučinkovitejša komisija doslej. Med drugim ji je uspelo razkrinkati policijsko zmoto, po mnenju novinarja Petka pa kar zaroto.

Dober mesec dni dela te parlamentarne preiskovalne komisije je, za razliko od vseh drugih dosedanjih preiskovalnih komisij, že pokazal prve rezultate. Parlamentarnim preiskovalcem je uspelo dokazati, da se je policija zmotila.

Pretepeni Miro Petek meni: "Komisija si je dobro zastavila delo in prišla do zanimivih odkritij. Očitno je, da če ne bi bilo te komisije, bi v Sloveniji obveljala neka laž kot resnica."

Iz policijske uprave Slovenj Gradec je namreč že pred časom pricurljala informacija, da je Petek v preiskavi zavrnil preizkus z detektorjem laži. To informacijo je v medijih nekajkrat ponovil koroški podjetnik Janko Zakeršnik, o katerem je Petek v času pred napadom veliko pisal, in ki je sam zavrnil preizkus z detektorjem. Ko pa je to isto in povsem napačno trditev o Petku pred preiskovalno komisijo ponovil tudi namestnik direktorja kriminalistične policije Marjan Erhatič, generalna državna tožilka Zdenka Cerar pa kasneje zanikala, je postalo jasno, da je bila policija v zmoti.

Miro Petek: "Jaz temu ne bi rekel zmota, ampak zarota."

Miro Petek: "Vrh policije je govoril o neki komunikacijski zmoti. Jaz temu ne bi rekel zmota, ampak zarota."

Erhatič je svojo izjavo kasneje zanikal, ostaja pa dvom o korektnosti preiskave, ki jo o napadu na Petka vodi slovenjgraška policija. Mirko Zamernik, predsednik parlamentarne preiskovalne komisije: "Policija bi morda res lahko bolje opravljala svoje delo, a po zagotovilih generalnega direktorja in njegovih podrejenih, da bodo strokovno pomoč pri delu koroških policistov še povečali, sem prepričan da se bo delo policije intenziviralo in da bodo "dodihali" storilcem oz. naročnikom pretepa."

Komisijo sedaj čaka najtežje delo, saj mora določiti priče in preiskovanca v postopku. Kot smo uspeli izvedeti še največ indicev kaže na to, da bi naročniki Petkovega pretepa lahko bili prav tisti, o katerih je Petek v času pred napadom največ pisal.