Slovenija

Zakaj Tuš prodajamo močno zadolženemu tujemu podjetju?

Ljubljana, 19. 10. 2024 19.55 | Posodobljeno pred 34 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
4

Bo trgovec Tuš naslednje slovensko podjetje, ki bo romalo v roke Hrvatov? Mercator še naprej čaka na zeleno luč agencije za varstvo konkurence, da prevzame še Tuš. Neuradno naj bi zaradi zahtevnosti združitve agencija odločitev sprejela šele v drugi polovici prihodnjega leta. Ob tem pa odmevajo tudi vse glasnejši pomisleki, zakaj nekoč paradne konje slovenskega gospodarstva prodajamo tujim, močno zadolženim družbam. Vladajoča politika, ki zaskrbljeno spremlja dogajanje, ima, opozarjajo ekonomisti, tudi zakonske možnosti, da kupcem postavi pogoje ali, če je to za državo strateškega pomena, posel tudi prepreči.

Pred dobrim desetletjem je zadolženi in kasneje propadli Agrokor kupoval Mercator. Se danes zgodovina ponavlja? Zdaj hrvaški Mercator v lasti zadolžene Fortenove plinskega tajkuna Pavaa Vujnovca kupuje še drugega slovenskega trgovca. Družba je šele pred meseci z nekaj uspešnimi prodajami uspela dolg z dobre milijarde znižati na okoli 700 milijonov evrov.  

"Ni pa še izvedla finančnega prestrukturiranja, še vedno nima kreditnega ratinga, še vedno velja v očeh finančnih trgov za zelo tvegano skupino," pravi ekonomist Matej Lahovnik. 

Mercator, ki je leto zaključil v rdečih številkah, je že lani novembra trgovsko verigo Tuš odkupil za 30 milijonov evrov, a še naprej čaka na zeleno luč agencije za varstvo konkurence. Ta odločitve o tem, ali bo dovolila združitev obeh verig, še ni sprejela. Neuradno naj bi se to zgodilo šele ob koncu prihodnjega leta.  

"Lahko bi regulator, se pravi AVK, ocenil, da bi prevzem celotnega Tuša pomenil, da bi stopil čez dovoljen prag glede koncentracije na trgu in bi mu naložil, da proda določen del svoje dejavnosti," razlaga ekonomist Jože P. Damijan

Tuš
Tuš FOTO: Damjan Žibert

Neuradno je to ta hip najverjetnejša rešitev, podobna tisti, ki jo je AVK sprejela v primeru Molovega prevzema bencinskih servisov. A v tem času bi se lahko še kaj spremenilo, če bi vmes posegla politika, opozarja Lahovnik. 

"Po eni strani vladajoči politiki govorijo, da so ti prevzemi, ki se zdaj napovedujejo, problem, hkrati pa imajo vse vzvode, da o teh prevzemih odločajo in če se z njimi ne strinjajo, povedo tudi, pod kakšnimi pogoji so mogoči ali pa da sploh niso mogoči," pove Lahovnik. 

Morebitna združitev bi, opozarja Damijan, v smislu morebitnega zapiranja posameznih poslovalnic lahko vplivala na potrošnike. Še bolj  zaradi večjega vpliva Mercatorja na slovenske dobavitelje.  

Za nakup verige trgovin nekoč v lasti najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša se je zanimal tudi nemški trgovski velikan Rewe, a naposled z oddano ponudbo prodajalcev ni uspel prepričati.  

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Panter 63
19. 10. 2024 20.30
Razprodaja druge Svice. A država katera propada,bo bankrotirala kakor trdijo tukaj poznavalci ekonomije,gibanje trga je glavni kupec. Zanimivo, a ne?
rogla
19. 10. 2024 20.27
Do prodaje ne sme priti! A bomo Slovenci "sužnji" tujcem? Če se prodaja zgodi, so ogroženi domači proizvajalci. Tujec bo v naš prostor lansiral proizvode iz svoje dežele in še več bo odpoklicev hrane (kar se pogosto dogaja v Mercatorju). Zato, vlada: ne(!) prodaji Tuša!
deltex
19. 10. 2024 20.21
+3
Lahovnik naj kaj preveč ne pametuje, bil je zraven pri največji slovenski svinjariji imenovani TEŠ. Pa še kje ...
c00kies
19. 10. 2024 20.19
+4
Vse prodat, da bo Slovenec hlapec ne samo v EU ampak tudi v lastni državi. Vse prodat, ker smo zanič gospodarji.