Slovenija

'Turistični trgovci'

Ljubljana, 17. 02. 2006 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ljubljana in še 14 občin si želijo status turističnega središča. Če jim uspe, bodo tam vse trgovine v nedeljo odprte.

Trgovine bodo v turističnih središčih lahko odprte tudi ob nedeljah
Trgovine bodo v turističnih središčih lahko odprte tudi ob nedeljah FOTO: POP TV
Po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje zakona o trgovini v delu, ki omejuje odpiralni čas prodajaln na deset nedelj v letu, so lahko do končne odločitve sodišča ob nedeljah odprte vse prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki, medtem ko veljajo za ostale prodajalne določene izjeme. Tako velja izjema tudi za prodajalne v turističnih središčih. Po zakonu o trgovini lahko turistično središče določi vlada na predlog ministrstva, pristojnega za turizem, oziroma na predlog lokalnih skupnosti.

Na ministrstvo za gospodarstvo je vlogo za dodelitev statusa turističnega središča poslalo 15 občin, med njimi tudi dve največji, Ljubljana in Maribor. Če bo ministrstvo občinam podelilo status turističnega središča - meril za določitev statusa na ministrstvu sicer še niso natančno določili - bodo lahko v teh občinah ob nedeljah odprte prav vse trgovine, ne le tiste z nujnimi življenjskimi izdelki.

Vlogo za določitev turističnih središč so do zdaj posredovale občine Piran, Cerkno, Postojna, Prebold, Žužemberk, Bovec, Bled, Prevalje, Podčetrtek, Laško, Bohinj, Rogaška Slatina, Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Nova Gorica.

Ljubljana - mlada evropska metropola

V Mestni občini Ljubljana so v predlogu za določitev statusa turističnega središča zapisali, da je Ljubljana mlada evropska metropola, ki je vedno bolj zanimiva za tuje in domače turiste. Podatki občine kažejo, da je na domačem in mednarodnem trgu "privlačna destinacija, kar se odraža v rasti vseh parametrov na področju turizma".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.