Slovenija

Tujci se soočajo s prezapletenimi postopki

Ljubljana, 01. 07. 2011 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZSSS s partnerji pripravlja projekt, v katerem bo 20 prostovoljcev migrantskim delavcem pomagalo z informacijami ter jih usmerjalo pri reševanju njihovih težav.

Aktivnosti v okviru projekta Integracijski paket potekajo že od lanskega marca, ko sta ZSSS in Slovenska filantropija začeli obiskovati delavce v samskih domovih.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) s partnerji pripravlja projekt Integracijski paket, namenjen izobraževanju migrantskih delavcev, beguncev in iskalcev azila o njihovih pravicah in možnostih v Sloveniji. Osemdnevni izobraževalni program bo potekal v oktobru, je na današnji novinarski konferenci dejal vodja projekta na ZSSS Marko Tanasić.

V okviru projekta bo okoli 20 prostovoljcev migrantskim delavcem pomagalo z informacijami ter jih usmerjalo pri reševanju njihovih težav. Tujci na delu v Sloveniji pogosto namreč nimajo pravilnih informacij, zaradi česar se srečujejo s težavami pri urejanju statusa in zdravstvenega zavarovanja, je dejal Tanasić.

Težave, s katerimi se srečujejo migrantski delavci

Tuji delavci se soočajo s prezapletenimi postopki.
Tuji delavci se soočajo s prezapletenimi postopki. FOTO: Miro Majcen
Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bilo aprila v Sloveniji izdanih 10.434 dovoljenj za zaposlitev in 59.226 osebnih delovnih dovoljenj. Večina izmed teh dovoljenj je bilo izdanih državljanom iz republik nekdanje Jugoslavije, je dejal Zlatar. Med dejavnostmi, kjer so zaposleni migranti, je še vedno na prvem mestu gradbeništvo.

Vodja Centra za psihosocialno pomoč beguncem na Slovenski filantropiji Franci Zlatar je pojasnil, da se migrantski delavci s težavami srečujejo predvsem ob izgubi zaposlitve ali delovnega dovoljenja, ko izgubijo tudi obvezno zdravstveno zavarovanje. Poudaril je še, da komercialne zavarovalnice migrantskim delavcem tudi ob prenehanju delovnega dovoljenja, ko izgubijo obvezno zdravstveno zavarovanje, zaračunajo še tri mesečne obroke dopolnilnega zavarovanja, čeprav ga delavci sploh ne morejo koristiti.

Prezapleteni postopki

Po mnenju predstavnice Info točke na Zavodu RS za zaposlovanje Majde Hostnik bi država morala migrantskim delavcem predvsem poenostaviti birokratske postopke, saj so ti pogosto prezapleteni zanje. Prav tako bi bilo po njenem mnenju treba pospešiti in poenostaviti dostop do trga dela tistim, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije.

Projekt Integracijski paket delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, 15 odstotkov potrebnih sredstev pa bo prispevala slovenska vlada. ZSSS pri projektu sodeluje s Slovensko filantropijo, Fakulteto za socialno delo Univerze v Ljubljani, Pravno fakulteto v Ljubljani, Zavodom RS za zaposlovanje in Centrom za poslovno usposabljanje na Gospodarski zbornici Slovenije, je še dodal Tanasić.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Obradovi?
04. 07. 2011 06.04
victoriosus 02.07.2011, 11:48 imam gradbeno podjetje v Ljubljani, posla mi hvala bogu ni zmanjkalo, je slabse kot pred leti ampak ga je dovolj, na zavodu imam dva redna oglasa pri referentki, ki naj bi usmerjala iskalce zaposlitve. Oglasa sta objavljena javno ze preko 24 mesecev, dela se z kamnom, 8 urni delovnik, placa neto cca 1200 eur,.. ko mi bos pripeljal slovence, ki so to sposobni/zeljni sprejet, jih bom z veseljem tudi jaz sprejel, dokler se mi pa jvljajo samo levaki, ki mi med razgovorom povedo da ne morejo dvigovati vec kot 15kg ipd.. jaz kot obrtnik nimam druge izbire kot vzeti neke pridne delavce iz uvoza, sem imel slovake in juznjake in so juznjaki 200x boljsi delavci kot slovaki, o slovncih ni ne duha ne sluha... zdej pa preberi se enkrat clanek, kjer pise da je vecina migrantov zaposlena v gradbenistvu.. malo je migrantov iz bosne, ki si hladijo jajca v pisrnah...
victoriosus
02. 07. 2011 11.48
Slovenija nima delovnih mest za SVOJE LJUDI. Tok migrantov se mora ustaviti, davkoplačevalci ne moremo še za njih skrbet.
Tomaz Skof
02. 07. 2011 08.13
drugače tujec NEBO PRIŠEL KER JE TAM VODI FIRMO KAPITALISTI NE pa tu propali kumonisti!
Tomaz Skof
02. 07. 2011 08.10
MOJ PREDLOG DA BI TUJCCI PRIŠLI K NAM VSE JIM DATI ZASTONJ ,ZEMLJO,DA SI LAHKO POSTAVIJO FIRME ,DRŽAVI MALI DAVEK,OMOGOČIT JIM VSE UGODOSTI BREZ BIROKRACIJE,POCENI ELEKTRIKO,PLIN,VODO,MALI DAVVEK NA DELAVCA,ZATO TO NAREDIT ker imamo pridno delavno silo !
Sputnik
01. 07. 2011 23.16
ma še prelahko pridejo. tisti ki bi pa prinesli denar z investicijami se pa pošteno na... ne bom dokončal ker se ve kaj hočem rečt. pol imamo pa migrantske družine ki se nočejo niti jezika naučit. takih je dovolj. strožje bi morali to nadzirat in bi bilo manj zapletov
cedomir
01. 07. 2011 22.27
@keramicar2 Zakaj bi neko gradbeno podjetje zaposlilo Slovenca oz. Slo. državljana, če lahko zaposlijo tujca in ga izsiljujejo z neizplačevanjem plač, itd.
dannyer
01. 07. 2011 18.33
mogli bi narediti še nekatere postopke oz dodatne da nimajo kriminalne preteklosti ,ali obtoženi zločinov tako imamo uff imamo cel kup kriminalcev poznam par primerov slovenija je lepa odprta država. potrebno bi bilo pridelati šolski sistem in seveda narediti pravičen sistem plač brez laži mladi ne prijemajo kr 18 let socialno je zelo malo primerov razen invalidov
keramicar2
01. 07. 2011 17.42
potrebno bi bilo našo mladino nagnat delat v gradbeništvo ne pa da že 18 letniki vlečejo socialno.