Slovenija

Tujci se pri nas največkrat zaposlijo kot gradbeniki

Ljubljana, 18. 12. 2010 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsak 32. prebivalec sveta je migrant, vsak 10. Evropejec pa ne živi v državi svojega rojstva. K nam se tujci priseljujejo predvsem iz ekonomskih razlogov, zaposlitev pa si praviloma najdejo že v letu, v katerem so prišli.

Na današnji dan leta 1990 je Generalna skupščina ZN sprejela mednarodno konvencijo o zaščiti pravic migrantov na delu in članov njihovih družin, zato je 18. december mednarodni dan migrantov.

Največ priseljenih iz drugih držav je v Oceaniji (vsak šesti prebivalec), Severni Ameriki (vsak sedmi) in Evropi (vsak deseti). Tam se po ocenah ZN v zadnjih dveh desetletjih delež priseljencev povečuje. Afrika, Azija, Latinska Amerika in Karibi pa beležijo nižjo fluktuacijo priseljencev. V povprečju je v teh državah priseljen vsak 64. prebivalec.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) v letu 2010 vsak deseti prebivalec Evrope ne živi v državi svojega rojstva, po ocenah Združenih narodov (ZN) pa je decembra meddržavni selivec vsak 32. prebivalec sveta.

Kako je pri nas?

Po podatkih našega statističnega urada je bilo v začetku leta med prebivalstvom Slovenije 12,4 odstotka rojenih v tujini (vsak osmi). Tujci se k nam priseljujejo predvsem iz ekonomskih razlogov. Večina si v letu, v katerem so se priselili, tudi najde zaposlitev, največ v gradbeništvu (36 odstotkov).

Delavci v gradbeništvu
Delavci v gradbeništvu FOTO: Reuters

Po statističnih podatkih iz konca novembra ima veljavno dovoljenje za stalno prebivanje pri nas 42.460 tujcev, med njimi 1268 državljanov držav članic Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in 41.192 državljanov tretjih držav. Veljavno dovoljenje za začasno prebivanje oziroma potrdilo o prijavi prebivanja ima 53.418, od tega 46.152 državljanov tretjih držav in 7266 državljanov držav članic EGP.

Kdo prihaja k nam po mednarodno zaščito?

Po podatkih direktorata za migracije ministrstva za notranje zadeve je bila od leta 1995 do konca letošnjega novembra mednarodna zaščita v Sloveniji priznana 208 osebam. Največ prosilcev je bilo državljanov Bosne in Hercegovine (20 odstotkov), Kosova (14 odstotkov) in Srbije (9 odstotkov).

V zadnjem času prihajajo tudi iz držav, od koder v prejšnjih letih niso tako pogosto, denimo iz Zahodne Sahare, Eritreje, Kirgizistana, Bolivije. Letos so prejeli 202 prošnji za mednarodno zaščito, status begunca pa so odobrili 22 osebam.

'Migranti morajo biti deležni enakih pravic'

Ob današnjem dnevu migrantov pa so v odboru za delo, družino in socialne zadeve v strokovnem svetu SDS dejali, da je to priložnost za razmislek o velikem razkoraku med lepimi idejami, ki so zapisane v uradnih dokumentih in popolnoma drugačno realnostjo. Izpostavili so primer Vegradovih delavcev in dodali, da se v razviti in urejeni državi, za katero se Slovenija ima, kaj takega ne bi smelo nikoli zgoditi. Vlado so zato pozvali, naj nemudoma poskrbi, da se takšne stvari, ki se dogajajo v primeru Vegradovih delavcev, ne bi več dogajale.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osolinprimoz
20. 12. 2010 19.30
monopoly bančništvo
cedomir
20. 12. 2010 17.02
Zakaj bi nek direktor recimo Ivan Zidar najel 500 slo. državljanov pa jim dajal minimalno plačo, če lahko najame 500 tujcev in jim plačuje veliko manj kot bi moral slovenca, osnova kapitalizma, najti čim cenejšo delovno silo in jo izkoriščat. Čez 20 let bodo pa kitajci po gradbiščih...
Volodya
20. 12. 2010 15.06
Eto budet priyehali novi vrachi....
ajdin
20. 12. 2010 11.03
cansy res nakladaš neumnosti ta tvoja izjava nima nobenega značaja in veze z to rubriko o tujcih v gradbeništu prvo kot prvo da ti razložim to tvojo štorijo o muđehedinih nimaš pojma kaj je in gdo je od kod potekajo muđehedini? jaz sem musliman rojen v sloveniji prvo kod prvo naziv muslimani poteka iz bosne in hrcegovine in sanđaka pravilno je isllamist vira ni muslimanska ampaki isllamska tegbir allahu egber!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
kawboy
20. 12. 2010 08.14
Kakšnih pravic pa, če tujci ne poznajo svojih pravic in se temu množično ne uprejo jaz nisem kriv? Sem slovenski državljan in že več kot 12 let delam v gradbeništvu, zato večina delodajalcev v gradbeništvu ne dela v skladu z zakoni, kaj šele skladno z Ustavo? Ravnanje uradnih oseb z posebnimi pooblastili in odgovornostmi v državnih organih, ki so z opustitvami dolžnega nadzora in ukrepanja ob očitnih in grobih kršitvah pravic delavcev omogočale delodajalcem pridobitev neupravičene protipravne premoženjske koristi, je kršitev dolžnega ravnanja. Glede na težo posledic za žrtve pa je to odraz popolnega pomanjkanja integritete pri uradnih osebah, ki se na opozorila o očitnih kršitvah pravic delavcev sploh niso primerno odzvale. Uradne osebe kljub zahtevam in prošnjam ter lasnim zagotovilom niso storile praktično ničesar da bi pravice delavcev ustrezno zavarovale in od kršiteljev zahtevale odgovornost. Uradne osebe bi po svojem uradnem položaju in pooblastilih mogle in morale ukrepati, ter tudi po uradni dolžnosti poostriti nadzor nad kršitelji. Ker pa so namesto tega vedoma onemogočale delavce pri uveljavljanju delavskih pravic, saj so si nekateri delodajalci z brezobzirnim izkoriščanjem in nečloveškim ravnanjem kopičili neupravičeno korist. Se pravi, da je problem sistemski tako domačih kot tujih delavcev.
cansy
20. 12. 2010 07.25
nič ni narobe, če se narodi mešajo...problem je, če k nam pridejo tisti, ki želijo širiti terorizem - mudžehedini iz Irana, Iraka, Pakistana, Afganistana, Turčije... ki se švercajo prek BIH državlajnstva (izdajo jim ga bratje muslimani) v SLO in dalje v EU. Spisek najdete tudi na netu - spisak mudžehedina
ajdin
19. 12. 2010 23.34
v naših bivših republikah jugoslavije je tudi kruha zavedajte se tega mi se smejemo tujcem prihaja čas da bomo mi sloveci počasi hodili služit kruh po eu džavah in bomo tako tujci kajne e da je tito živ premalo bi goli otok za lopove.
ajdin
19. 12. 2010 23.18
zapomni te si da ni treba pljuvat po tujcih saj so nam oni zgradili v državi objekte na pa lenuhi in prefinjeni ker čakajo da dobijejo kaj z borze resnica boli ampak tako je neglede odkoder je prišel ali z hrvaške,bosne in hercegovine,srbije makedonije,kosova in črne gore je pač ta tujec gradil našo državo in bil nažalost suženj hildi tovšak ,zidarju itd.lopovi""""""&quo...
ajdin
19. 12. 2010 23.09
berem te vaše kometarje groza i ne umnosti pišete prvo kot prvo nobeden od vaju nima pojma kak standar je v bosni in hercegovini in kako se živi nažalost je v tej naši državi večja revščina in kriminal v vladi kot pa v bosni in hercegovini dol ljudje živijijo bolje kot v sloveniji tu je dosti socijalnih problemov nažalost revščina je ratala v naši džavi do tega jepač moralo pridet ker imamo v vladi lopove in prosim naučite se že pisat pravilo ni bosna ampak bosna in hercegovina lep pozrav.
milan sarkezi
19. 12. 2010 20.42
če pa mi to delo nočemo nares za ta denar
periot
19. 12. 2010 19.40
Če bi naše delavce plačali več sem prepričana da bi jih za to delo tudi dobili!!!! Tako pa raje plačajo malo ali nič in to je rezultat vsega tega , in če tudi ti delavci dobivajo tu mizerne plače še vedno z nijim lahko lažje dol živijo kot bi naši delavci tukaj?????? Pravzaprav jih pa nobeden ni prisilil da so prišli delat v Slovenijo naj jim pa njihova država zagotovi kruh!!!!
mbhudournik
19. 12. 2010 17.45
V teh časih bi se morala država distancirat od tuje delovne sile in naše brezposelne vključit v delovni proces.To pomeni več davkov pobranih in manj socialnih pomoči. Sam očitno mora v Sloveniji bit čiim več revežev. Pahor bi rekel to je napredek.
Lejlla89
19. 12. 2010 15.32
@Kratko in jasno: Dvojne dajatve za delavce, ki ze tako v veliki vecini prejemajo najnizje mozne place v nasi "prelepi" drzavi?! Zamisli se malo nad svojo nestrpnostjo. Njih obtozujemo da so leni itd., a v resnici delajo v veliki vecni dela, za katera smo mi Slovenci prevec fini. Koliko Slovencev cisti ulice, gradi nase wnb evropske objekte? No, saj obstajajo, nic ne recem. Ampak jih je veliko manj kot tujih drzavljanov, ki so prisli na ta nacin, da delajo kot zivina, zasluziti denar da bi preziveli svoje druzine! In ti bi takim ljudem dala dvojne dajatve? Zakaj je veliko Slovencev na borzi? Zakaj je vsak drug zdravnik tujec? Obstajajo javnomnenjske raziskave, ki so potrdile, da so tujci dejansko pripravljeni poskrbeti za človekovo zdravje in jim ni mar le za kapital, ki ga služi njihova bolnišnica. Slovenskih zdravnikov je malo takih. In še bi lahko naštevala, ampak enostavno boste nekateri ljudje ostali nestrpni. Ampak ja, dokler ste na svoji zemljici, pa čeprav je ta čisto zašuštrana, ste na varnem kot bubregi v loju. Lahko se norčujete, lahko pljuvate po teh ljudeh, ampak na vašem mestu bi se zamislila, saj smo tudi Slovenci za ostale bolj razvite države navadni "čefurji". That's all.
nada88
19. 12. 2010 15.18
kaj se greste nekakšnoh tujcev in kaj vem kaj vse, če vsi gremo nazaj od koder smo prišli.nič ne bomo seboj odnesli.amen
Fulano in Beltrano
19. 12. 2010 14.10
Nikoli ne komentiram člankov objavljenih v medijih. Kar pa me je zbodlo pri tem, je to, da je napisan z eno tako "salonsko odmaknjenostjo". Tako, kot da bi prebiral New York Times, ki bi v svoji nedeljski prilogi pisal o recikliranju umazanije, ki se ljudem nabira za nohti. Tukaj v Sloveniji je toliko problemov, da je najbolje, da res vsi mislimo, da živimo v skritem kotičku Evrope, kjer smo vsi poligloti, vsi prijazni in nadpovprečni v vsem. Ker bi sicer vsakič, ko bi se nam razpočil milni mehurček naše omejenosti in bi bili prisiljeni soočiti se s kruto realnostjo, preveč bolelo.
Fulano in Beltrano
19. 12. 2010 13.57
Eno vprašanje za gospo KRATKO IN JASNO. Koliko brezposelnih bi bilo v Sloveniji, če bi se jih vsaj pol posvetilo resnemu iskanju službe in bi bili pripravljeni delati kar koli? O tem, kakšen odnos ima naša država do svojih državljanov, bi lahko napisal knjigo. Ampak tukaj je narobe vse. Customer service ne obstaja (letališče, avtobusne in železniške postaje). Kultura komuniciranja ne obstaja. Velika večina ljudi - mislim na zaposlene v javni upravi - je apatičnih, neprijaznih in nezainteresiranih. Ko sem šel na Tobačno na oddelek za tujce in se postavil v vrsto čakajočih - in to je bilo sredi poletja - v prostoru ni bilo pitne vode. Ko sem prišel na vrsto, mi je teta dejala: "A za to ste prišel sem. Zunaj pa je tako lep dan, a ne bi blo boljš, če bi bil v parku?"
slovenac03
19. 12. 2010 13.15
"Tujci se pri nas največkrat zaposlijo kot gradbeniki ..." Hvala za vetovno novico, sam sem mislil da se zaposlijo kot direktorji, managerji, tajkuni,...
kratko in jasno
19. 12. 2010 12.43
jaz bi zakonsko prepovedala zaposlovanje tujcev, toliko časa, dokler bi domači kader v enormnih številkah bil prijavljen kot brezposelni ! če bi pa nekdo res vztrajal, da želi zaposli tujca ok, ni problem, DVOJNE DAJATVE, ker pa naša politiki kilava , bomo slovenci lepo na zavodu , tujci pa bodo delal in denar nesli ven. V Nemčiji z lepa ne dobiš delovnega dovoljenja , našo Slo lahko za 400 kvazi vizumov naplahta polapismen tujec !
Tonček Balonček
18. 12. 2010 23.30
Za časa prejšnje vlade so bile iz tujine le barske plesalke, zidali so pa Argentinci!
SLOVANSKI
18. 12. 2010 23.20
rha, seveda, saj nisem rekel, da ne, samo prebivalci Slovenije niso obcutili grozote vojne, mislim da bi mnenje spremenili, ko bi njih kaj takega zadelo, res smo lepo sli leta 90.