Slovenija

Rok za oddajo pripomb prek spleta podaljšan

Ljubljana, 25. 01. 2011 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi oteženega dostopa do spletne strani Gursa v zadnjih dneh bo mogoče posredovati pripombe na poskusno izračunano vrednost nepremičnin prek spleta še do nedelje, 30. januarja 2011.

Ostale podatke o nepremičnini in lastništvu bo moč posredovati tudi v prihodnje, pomembno pa je, da jih lastniki uredijo do uradne uporabe – torej predvidoma do konca leta.
Ostale podatke o nepremičnini in lastništvu bo moč posredovati tudi v prihodnje, pomembno pa je, da jih lastniki uredijo do uradne uporabe – torej predvidoma do konca leta. FOTO: Mateja Klavs

Lastniki nepremičnin lahko samo še do danes, 25. januarja 2011, do polnoči oddajo pripombe na poskusno izračunano vrednost nepremičnin po pošti. Pripombe na E-obrazcu pa lahko prinesejo še danes, osebno, med delovnim časom, v geodetske pisarne ali pa jih pošljejo po pošti. Prek spletne aplikacije obveščanja pa bo zaradi oteženega dostopa do spletne strani obveščanja v zadnjih dneh mogoče posredovati pripombe na poskusno izračunano vrednost nepremičnin še do nedelje, 30. januarja 2011.

Spletna aplikacija za sporočanje pripomb na vrednotenje nepremičnin zaradi preobremenjenosti včeraj ni delovala, kot kaže pa, je nekaj težav bilo tudi danes.

Lastniki lahko Gursu posredujejo pripombo na ocenjeno vrednost nepremičnin, kot so jo prejeli v obvestilu konec septembra oziroma v začetku oktobra lani, in sicer lahko sporočijo, da se jim zdi ocenjena vrednost prenizka ali previsoka.

Pripomb skoraj toliko kot je lastnikov nepremičnin

Gurs je zaenkrat prejel 1,153 milijona pripomb na vrednost nepremičnin in sprememb podatkov o skupno 417.328 nepremičninah. Od tega se slaba tretjina vseh pripomb nanaša na vrednost, slaba četrtina pa na podatke o lastništvu. Največ pripomb glede vrednosti se je nanašalo na kmetijska in gozdna zemljišča ter hiše. Po podatkih Gursa imamo v Sloveniji 6.098.698 nepremičnin, medtem ko je lastnikov nepremičnin 1.180.059.

Pripombe bodo obdelali do septembra in oblikovali končne modele vrednotenja. Modele bo z uredbo predvidoma novembra sprejela vlada, uredba pa naj bi začela veljati decembra. Podatke o vrednosti bodo vnesli v register nepremičnin, kjer bodo na voljo za uporabo v različne namene. Podatki o vrednostih nepremičnin bodo konec leta 2011 vsem uporabnikom na voljo brezplačno na spletni strani Gursa.

Po mnenju Združenja ocenjevalskih podjetij pri GZS-ZPN so številne pripombe na množično ovrednotenje nepremičnin predvsem posledica dejstva, da so tako državni organi, nosilci nepremičninskih evidenc (zemljiška knjiga, zemljiški kataster, kataster stavb) kot tudi lastniki nepremičnin premalo naredili za ureditev tako lastništva kot evidenc.
 

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biribiri17
26. 01. 2011 11.02
@ajnov, če lahko repliciram na tvoj komentar; popolnoma se strinjam, za napake stare 200 let, ne strinjam ma se s stvarmi, ki so se dogajale zadnjih 10 let, katere niso ažurne in pravilno vpisane v kataster in zemljiško knjigo....moj primer je bil npr ta, da za prodano parcelo v lanskem letu, dobim informativni izračun, da sem še vedno lastnik, čeprav je bilo vse že vpisano v zemljiško knjigo, da nisem več lastnik, pokličem na GURS in uslužbenki nič jasno, ker je imela v svojih bazah vse pravilno....tko da pustimo, še vse ostale "malenkosti"....če bi kdo za napake odgovarjal, dvomim, da bi imeli takšen odnos do dela....potem pa naj javna uprava še kakšen dan štrajka....SRAMOTA!!!!
buderus
25. 01. 2011 18.50
Požvižgam se na cenitev tega Kursa, ali kaj je že, nepremičnin tako ne znajo ocenjevat, to ni bilo nikoli njihovo delo.
gama1
25. 01. 2011 17.34
Danes sem želela oddati pripombo na ceno nepremičnine. Za prejeto vlogo MI NISO HOTELI IZDATI POTRDILA O ODDAJI IN TUDI DATUMA NA KOPIJO MI NISO ODTISNILI. Ker sem želela dokazilo, da so moj obraazec prejeli, so me napotili na pošto. Rekli so, naj jim pošljem priporočeno. HALO!!!! Morali bi nam dati potrdila o prejemu!
Gosposvetski
25. 01. 2011 15.50
Glede na njihovo bistroumno delo, zaupanja polno, bi bilo podaljšanje zaželjeno : Od danes,pa do večnosti !
ajnov
25. 01. 2011 14.56
V 75% Slovenije je zemljiški kataster vezan na podatke, ki so nastali pred približno 200 leti. Prvotno je nastal samo zaradi davkov. Takrat so bile meritve "dokaj natančne"- za tisti čas, le za ravne predele. Za te meritve obstaja le grafika kar po domače pomeni neka skica na papirju v merilu kjer je natančnost od 1m pa tudi do 10m. 25% Slovenije ima pa tudi numerične podatke poleg grafike. Se pravi skica z meritvami (metrom, orodje za merjenje). Od nastanka katastra pa do sedaj se je kataster prerisoval, skeniral in zdaj je v digitalni obliki. To pa ni povečalo natančnosti površin zemljišč oz. njihovih mej. Torej vsi lastniki neurejenih parcel se morate zavedati, da vam površina odstopa vsaj za 10% (neravni del) jo imate preveč kot je zapisano v katastru. Davek oz. vrednotenje je pa vezano na površino. Jaz se sprašujem podobno kot za avto. Če imam avto in sem lastnik avta je moja dolžnost, da imam urejene papirje in ga peljem na servis in plačam zavarovanje. Tako velja za nepremičnine. Poskrbite za svoj "servis" nepremičnin in si uredite papirje, če ne želite imeti težav v prihodnje. Ta popis oz. vrednotenje je pa zelo dobrodošlo, ker če je prispelo več kot miljon prošenj pomeni, da je urejenost evidenc slaba in je zdaj idealna možnost, da se to uredi. Lastniki se premalo zavedajo vrednosti svoje "zemlje". Lep pozdrav
kolcamož
25. 01. 2011 14.32
čas pritožb ne moreš omejevat ,ker se tudi pri popravku lahko pojavijo napake, popravki se morajo popravljati še tudi takrat, ko ti bojo poslali položnico.....
Darko32
25. 01. 2011 13.44
Kot sem že večkrat napisal je glavni problem v tem, ker se je v času komunizma goljufalo in prirejalo podatke o legi mejnih točk z ciljem, da nekdo pride do brezplačnega premoženja. V pregledu katastra na GU opravi smo že pred uvedbo tega vrednotenja ugotovili, da GU uprava ima največ težav z katastrom, ki je bil narejen leta 1974. Tako ni res, da ljudje nočejo urediti. Če sem recimo jaz kupil nepremičnino in postavil recimo mejna znamenja v skladu z medsosedskimi odnosi in naročil uradno izmero mora biti tudi tako v katastru. Vendar tukaj se pa največkrat pojavlja, da so recimo nepremičnine od nekoga vnešene kar na sosedovo ime. TAko bo ta oseba plačala višje dajatve, čeprav ni lastnik. Vse to je posledica tega, ker je v ogromno primerih odstopanje izmere v katastru tudi do 10 metrov. Na podeelju ni takšen problem. Hujši je v mestu, kjer lahko nastane popolna zmešnjava in kaos. Zato tisti, ki trdijo, da je lastnik kriv lahko trdim, da temu ni res.
dennin
25. 01. 2011 13.10
Kdo pa bo odstopil zaradi te napake? Najvrjetneje nihče!
kolcamož
25. 01. 2011 11.52
oprostite GURS vas plačujemo,da delate stvari za nas, jest se nism spomnu tega sranja ,kr popravlejte in se zajebavajte, od mene davka ne bo ...............šus dobi v glavo tist k mi bo položnco napisov....
santamaura
25. 01. 2011 11.48
Edino kar v tej državi dela je izterjava kazni za parkiranje
Realist_
25. 01. 2011 11.44
kdo je delal izračun ima verjetno IQ -200...ne vem kateri bedak lahko izračuna, da je parcela vredna 160 enot a od soseda "sosednja enaka parcela in kvadratura" pa 4 enote?! in zdaj naj jaz trošim brezplačno moj dragocen čas....
Realist_
25. 01. 2011 11.39
Komu lahko pošljem račun za popravek obstoječega izračuna in preučitev dokumentacije? Čas je denar...ali morda misli država, da delamo oz. je naš čas zastonj?
Franc Zabukovec
25. 01. 2011 11.32
kompletna državna birokracija, se pri odmeri plače naslanja na stopnjo izobrazbe in odgovornosti za delo. v resnici pa vsi delajo oziroma se delajo da delajo, popolnoma rutinsko in brez podrobnega poznavanja zahtev svojega dela. 20 delovnih dni v mesecu grejejo riti, zadnje dva dni pa nekaj na hitro spackajo. rezultati pa enkrat pridejo na dan. pri svojem delu imajo možgane na stanje OFF, čeprav večji del plače dobivajo za stanje ON. en kup izobraževanja, ki ga imajo vsako leto, prav tako prespijo, da si nabirajo moči za osebne užitke, na račun državne subvencije dodatnega izobraževanja. to se ne dogaja samo v tej vladi. to se dogaja od vedno in ni skoraj nič slabše kot kjerkoli drugje v svetu. vsekakor pa se da narediti red tudi tu, le voljo do tega je potrebno imeti
kolcamož
25. 01. 2011 10.22
SLOVENCI zahtevajmo, da vlada nemudoma odstopi,to je pa višek kar počenjajo z nami.......
starec1
25. 01. 2011 09.40
greš-google -gurs- portal vrednotenje nepremičnin-prostor-vstop v aplikacijo za vnos pripomb na vrednost-: ter vneseš svoje povatke katere di dobil na izpisku-trenutno sem probal to je to in deluje lp
Asuan
25. 01. 2011 09.31
VSEM, KI NISTE SE ŠE PRITOŽILI IN BI TO RADI NAREDILI PREDLAGAM, DA FOTOKOPIRATE DOBLJEN IZPIS NAPIŠETE PRI VSAKEM VNOSU VREDNOST JE PRENIZKA ALI PREVISOKA ZAPAKIRATE IN POŠLJETE PO PRIPOROČENI POŠTI. Tako bo najhitreje ( zgleda da aplikacija danes ne bo delovala...)
starec1
25. 01. 2011 09.31
ma sj dela sn glih probu
MareMare76
25. 01. 2011 09.21
pravijo, da ne se bomo lahko samo še danes pritožili nad oceno nepremičnine, ali je te previsoka ali prenizka... Meni moje nepremičnine sploh niso ocenili, torej... mi bodo naslednjič poslali samo izračun in se ne bom mogel sploh pritožiti????
pravicnez@gmail.com
25. 01. 2011 09.19
@major1 Odvisno tudi morda od malo sreče, kdaj poskušaš, zdaj deluje, rabiš pa kar nekaj časa, da prejmeš certifikat na začetku.
benos02
25. 01. 2011 09.17
do portala ni dostopa, sem že večkrat poiskusil v zadnji uri pa nič