Slovenija

Tudi sindikati za preglednost in transparentnost

Ljubljana, 15. 07. 2009 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V ZSSS podpirajo prizadevanja Zveze društev upokojencev Slovenije za sklic izredne skupščine Vzajemne. Želijo namreč, da so v organih Vzajemne predstavniki njihovih članov.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: Kanal A

Kot so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), morata biti poslovanje zavarovalnice in poraba denarja, namenjenega zdravju prebivalcev, pregledna in transparentna. Podporo zbiranju pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne je že izrazilo tudi nekaj sindikatov, članov ZSSS, zato pozivajo svoje člane, ki so hkrati člani Vzajemne, da podprejo akcijo Zveze društev upokojencev Slovenije.

V Sloveniji je približno 1,5 milijona prebivalcev dopolnilno zdravstveno zavarovanih, od tega približno 900.000 pri Vzajemni zdravstveni zavarovalnici. Med njimi je več sto tisoč delavcev, od tega številni člani sindikatov, združenih v ZSSS.

Letno se s plačilom zavarovalnih premij v zavarovalnici zbere približno 420 milijonov evrov, so navedli v zvezi svobodnih sindikatov. Spomnili so, da je Zveza društev upokojencev Slovenije prevzela pobudo, da prek sklica izredne skupščine Vzajemne zdravstvene zavarovalnice vzpostavi boljšo in učinkovitejšo kontrolo nad porabo denarja, ki ga plačujejo zavarovanci. Pooblastila za sklic izredne skupščine Vzajemne bodo v zvezi društev upokojencev začeli zbirati po 20. juliju.

V skladu z novelo zakona o zavarovalništvu, ki je začela veljati v torek, je uprava Vzajemne dolžna sklicati skupščino na pisno zahtevo najmanj 1,5 odstotka zavarovancev, in sicer v roku 15 dni od prejetja zahteve za sklic skupščine.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.