Slovenija

Tudi poslanci za dvig rodnosti

Ljubljana, 25. 04. 2006 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so sprejeli spremembo zakona o starševskem varstvu, s katerim želi vlada zvišati rodnost.

Poslanke in poslanci so po skrajšanem postopku s 53 glasovi za in petimi proti sprejeli novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, pri čemer so v zakonu ohranili nespremenjeno možnost koriščenja 75-dnevnega neplačanega očetovskega dopusta oz. dopusta za nego in varstvo otroka do njegovega osmega leta starosti.

Majda Potrata opozarja, da gre za povečevanje obveznosti, ki so naložene materam
Majda Potrata opozarja, da gre za povečevanje obveznosti, ki so naložene materam FOTO: POP TV

Na predlog treh opozicijskih poslanskih skupin se s 44 glasovi za in devet proti v zakonu ohranja rešitev, po kateri očetje ohranjajo možnost koriščenja neplačanega dopusta v skupnem trajanju 75 dni za nego in varstvo otroka do osmega leta starosti otroka in ne le do tretjega leta, kot je bilo sprva predvideno v noveli. Kljub nasprotovanju opozicije, ki ga je bilo slišati v razpravi, pa se odpravlja možnost nastopa porodniškega dopusta 42 dni pred predvidenim datumom poroda in določa le rok 28 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog.

Drobnič: Za večjo angažiranost očeta

Cilj zakonske novele je po besedah ministra za delo Janeza Drobniča odpraviti nekatere pomanjkljivosti in uvesti nove pravice oz. spremeniti določbe, ki niso spodbujale angažiranost očeta v najzgodnejšem obdobju otrokovega razvoja. Pravica do dodatka za veliko družino ne bo več datumsko omejena, določeni pa so tudi višji zneski. "Dodatek za družino s tremi otroki je tako do sedaj znašal 82.000 tolarjev, dodatek za veliko družino s štirimi otroki pa bo znašal po novem 100.000 tolarjev," je dejal Drobnič.

Minister Drobnič je poudaril, da zakon uvaja vrsto novih pravic v korist družinske politike in da tudi na obstoječih pravicah vztrajajo. Slovenija ima po ministrovih besedah najdaljši porodniški dopust in največje nadomestilo za porodniški dopust v EU. Poleg tega se neplačani očetovski dopust ne skrajšuje niti za en dan, želijo pa možnost koriščenja dopusta usmeriti v bolj zgodnje obdobje, je pojasnil.

Ob tem novela spreminja izvajanje že uveljavljenih pravic, "s katerim se preprečuje slaba ali neustrezna izraba starševskega dopusta". S tem želi vlada spodbuditi očete, da bodo koristili dopust takrat, ko je za otroka najbolj pomembno, tj. v prvih letih otrokovega življenja, je še dejal Drobnič.

Veršnik: Nizka rodnost razlog za spremembo

Po navedbah poslanca SDS Rudija Veršnika je eden izmed razlogov za spremembo zakona zelo nizka, v Evropi celo najnižja rodnost. Določba, da je treba 75-dnevni očetovski neplačan dopust koristiti v roku treh let od rojstva, in ne več v osmih letih, je po mnenju SDS v korist otroka. Otrok namreč v tem obdobju najbolj potrebuje oba starša, je povedal Veršnik.

V opozicijskih strankah so prepričani, da bodo spremembe zakona še bolj obremenile matere in zožile očetovske pravice
V opozicijskih strankah so prepričani, da bodo spremembe zakona še bolj obremenile matere in zožile očetovske pravice FOTO: POP TV

Ker je bila politika države v preteklosti na tem področju preveč odklonilna do družin z več otroki, v NSi po besedah poslanca Franca Capudra pozdravljajo odločitev vlade, da je pristopila k izboljšanju sedaj veljavnega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Eden od ciljev predlaganih sprememb veljavnega zakona je izboljšanje razmer za oblikovanje in razvoj družin ter povečanje rodnosti. Zato v NSi pričakujejo, da bodo predlagane spremembe vsaj deloma vplivale tudi na povečanje rodnosti.

Opozicija kritična do nekaterih sprememb

Največ časa so poslanci namenili predvidenim spremembam pri možnosti koriščenja 75-dnevnega neplačanega očetovskega dopusta oziroma dopusta za nego in varstvo otroka.

Vse tri opozicijske poslanske skupine LDS, SNS in SD so med današnjo razpravo vložile dopolnila, s katerimi želijo ohraniti rešitev, po kateri bi očetje ohranili možnost koriščenja dopusta za nego in varstvo otroka do osmega leta starosti otroka in ne le do tretjega leta, kot se predlaga z novelo. Novo rešitev razumejo kot krčenje sedanjih pravic in se jim zdi nerazumljiva, še posebno zato ker gre za neplačan dopust. Očetje pa se zanj odločajo po lastni presoji. Poudarjali so tudi, da jim vladna stran ni postregla niti z enim prepričljivim argumentom.

Otročiček
Otročiček FOTO: Reuters

Z rešitvijo se niso strinjali niti poslanci koalicijske SLS. Kot je ugotavljal Stanislav Brenčič, se z njo krči možnost, da bi očetje vendarle izkoristili nekaj več neplačanega dopusta in to takrat, ko jih otrok potrebuje, to pa je lahko na primer tudi kakšen dan pred odhodom v šolo. Majda Potrata (SD) je prepričana, da rešitev pomeni "pohod v preteklost", da je ukrep naravnan proti izrabi očetovskega neplačanega dopusta in da gre za utrjevanje starih razmerij oz. tradicionalne delitve vlog med ženskami in moškimi. Pri tem pa se je spraševala, kdo bo vskočil takrat, ko na primer mama zaradi delovnih obveznosti ne bo dobila dopusta ali pa bo zbolela.

Rudi Veršnik (SDS) je opozoril, da doslej posebne volje za koriščenje tega neplačanega dopusta niti ni bilo, saj gre za mlade starše, ki imajo nižje plače, velike ambicije in si želijo čim prej ustvariti ustrezen standard. Kot je slišal, pa tisti, ki pa imajo relativno visok standard, ta dopust koristijo tudi drugače, na primer pri gradnji hiše. Franc Capuder (NSi) pa je poudaril, da je v korist otroka, da se starša vključita v vzgojo in varstvo do tretjega leta. Kot je dodal njegov strankarski kolega Jožef Horvat, tudi vsi psihologi opozarjajo, da otrok najbolj potrebuje starša prav v najnežnejših letih. V NSi pa bi želeli tudi, da bi se za ta dopust odločilo več očetov, je poudarila Marjetka Uhan.

Večina proti predlogu LDS

Večina ni podprla dopolnila LDS za črtanje dveh predlaganih novosti. S prvo se uvaja možnost, po kateri ima eden od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, pravico do krajšega delovnega časa do šestega leta starosti mlajšega otroka. Z drugo pa se ureja način plačila prispevkov enemu od staršev, ki zapusti trg dela zaradi nege in varstva štirih ali več otrok, in sicer do dopolnjenega desetega leta starosti najmlajšega otroka.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
26. 04. 2006 01.28
Zivljenjski standard pada in ljudje si ne zelijo revscine, zato ni otrok. Dajte ze enkrat zacnite razmisljati, brez dela imeti druzino. Mar zelite, da Slovenija postane kot Meksiko? Najprej zagotovite zaposlitev, ne pa da ljudi mecete na cesto. Vlada se pa kuje po sposobnosti v zvezde. Tudi Vatican vam ne bo pomagal.... vremena Kranjcem bodo se zjasnila....