Slovenija

Tudi Penko vložil ovadbo

Ljubljana, 31. 12. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Ovadba zoper mene je alibi za aretacijo. Če bi bil jaz tožilec, bi jo zavrgel in sprožil postopke za ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so jo vložili," je poudaril Boštjan Penko.

V primeru, da bi policija junijsko aretacijo zaključila drugače kot s kazensko ovadbo, bi to pomenilo priznanje, da so takrat ravnali povsem zmotno, je prepričan nekdanji državni tožilec Boštjan Penko, potem ko je policija zoper njega in prvega moža SCT Ivana Zidarja vložila ovadbo. Ovadili naj bi ju, ker sta se Penko kot tožilec in Zidar kot osumljenec letos poleti večkrat srečala. Nekdanjemu tožilcu Penku, ki je sedaj Zidarjev odvetnik, očitajo, da je zlorabil svoj položaj, Zidarju pa, da naj bi Penka k zlorabi položaja napeljeval.

Boštjan Penko meni, da je ovadba alibi za junijsko aretacijo.
Boštjan Penko meni, da je ovadba alibi za junijsko aretacijo. FOTO: Damjan Žibert
Želim, da se ugotovi, kdo so osebe na policiji in tudi tožilstvu, ki so me spravile iz skupine za pregon organiziranega kriminala, mi odvzele primere, ki sem jih obravnaval, in me kasneje še diskreditirale, odvzele prostost, me ponižale. Boštjan Penko

"Čudi me, da je policija sploh napisala ovadbo na podlagi dogodkov, ki so podlaga za aretacijo in za nadaljnje postopke, ki nimajo nobenih znakov kriminalnega dejanja, kar je jasno povedalo že sodišče prvi dan po dogodku," je danes pojasnil Penko, ki je bil o ovadbi seznanjen v torek, in sicer iz medijev, natančneje po poročanju oddaje 24UR na POP TV.

Prepričan je, da dogodki, ki so podlaga za ukrepanje policije in tožilstva, nimajo znakov kaznivega dejanja. "To je povedalo že sodišče in pritožbeni senat ministrstva za notranje zadeve. Ob takih okoliščinah vlagati kazensko ovadbo je najbližje kaznivemu dejanju krive ovadbe, ki jo stori uradna oseba, kar pomeni še težjo obliko kaznivega dejanja. Uradne osebe, ki so zadolžene za pripravljanje kazenskih ovadb, se toliko bolj zavedajo protipravnosti svojega ravnanja," je opozoril. Obenem je presenečen, da se je ovadba znašla v skupini za pregon organiziranega kriminala, saj "to dejanje nima nobenih znakov organiziranega kriminala". "Če bi bil tožilec, bi takšno ovadbo zavrgel in sprožil postopke za ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so to ovadbo vložili," je še povedal.

V skupini za pregon organiziranega kriminala vrhovnega državnega tožilstva so danes pojasnili, da so kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in napeljevanja h kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja ali pravic prejeli 26. novembra. Tožilska odločitev še ni sprejeta. Penko pa je medtem sprožil postopke ''zoper uradne osebe na policiji in tožilstvu, ki so izvajale prikrite preiskovalne ukrepe pred aretacijo v juniju in ki so odgovorne za odvzem moje prostosti''. Postopki so v obliki kazenske ovadbe že vloženi na tožilstvu. "Policijska ovadba je na nek način tudi reakcija na to," je pojasnil Penko. Poudaril je še, da bo ''naredil vse, da bo prišel temu do konca".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haj
01. 01. 2009 23.05
Ali kdo najde povezavo z Depalo vasjo?
savo77@gmail.com
01. 01. 2009 16.22
PRAV,DA GA ZAPREJO PRODANA DUŠA,IN POKVARJEN TAJKUN RES LEP PAR.
jan87
01. 01. 2009 14.07
ah ja... važno da se nekoga po zobeh vlači... kajne rulja?
ind
01. 01. 2009 01.21
nisi vec tozilec. packon prodan si....nj te vrag pocitra....
Tonček Balonček
31. 12. 2008 18.56
Penko pač Brezigarjevi ne seže niti do kolen, kao bi le, gre za plemenito gospo, vedno lsedo resnici, dokazom in zakonom! Že večkrat se je izkazala, le pri patrijah je obnemela!!!!
boy123
31. 12. 2008 17.28
Koga so pa sploh,do zdrj zaprli v slo.od teh,ki bi mogli kaj zagovarjat?Niti se ne da,ker politika sprejema sama takšno zakonodajo in nastavlja takšne ljudi na svoj položaj ,da lahko potem živijo od takšnih bogatunov,ki jim dajejo denar,navadnim ljudjem pa prikažejo takšno sliko,kod je.Srečno v letu ki prihaja in še mnogo takšnih v naslednjem letu........!!!
boy123
31. 12. 2008 17.17
Človek,ki nima za kruh,ga je treba zapret,bogataš,ki ima vse,ga je treba povzdignit.Kakšna država?Tožilstvo,ščiti bogatune,ki skovertami podkopujejo sodiššča.Penko se joka,ko šteje denar,ki mu ga daje Zidar,ki krade obogim!Sicer penko bo tko zdej spet zaslužil,ker živimo v takšni državi,da se ne da nikogar obtožit saj vedno se najde luknja v zakonu.Dober ve,kje je denar zanj!Jokajmo se bogi slo,saj ne poznamo pravne države!Živeli lopovi.......!
okcorral
31. 12. 2008 16.43
A Zidar je tud napovedu ovadbo???
d.j.
31. 12. 2008 16.00
bravo policija!!! še marsikaterga treba ovadit in dokončno zapret. skrajni čas je,da uvedemo finančno policijo.treba dokazat od kot ti jahta ali avto za 70.000,00 evrov če pa zaslužiš 1.000,00 evrov na mesec.
DoktorM
31. 12. 2008 15.08
Ubogi Penko, kako se mi smiliš. Vse so ti oduzeli in sedaj ne moreš več tajkunom hodit izdajat podatke, kje se naj izogibajo policije in v katere smeri boš vodil preiskave proti njim. Če bi bil pošten in dober tožilec, bi Zidar in njemu podobni že davno bili zaprti in obtoženi! ko na TV-ju pokažejo Zidarja se obnaša kot kakšen mafijec, ki mu nihče ne more več nič, ker si je nakradel toliko bogatsva in moči. Če je kdo kaj rekel proti njemu so ga \"odstranili\" takoj. Od malih kooperantov je kradel denar, da so lahko delali. Penko pa je hodil k zidarju, kot bi hodil policist k lopovu izdajat, kje ga bodo čakali. Žalostno je da naša država skrbi samo za takšne dvolične Ruple, Penke, Zidarje, itd.. in podobne, ki se jim \"godi\" krivica. Tistim, ki se jim resnično godi krivica in imajo pravico do dela pa bodo jutri zaprli tovarne in jih dali na cesto! Kaj je Penko in ostali veljaki? Ali se boste tudi za te borili do konca?
mac4_m
31. 12. 2008 14.30
če ti biu ti kdaj tožilec, bi imeli v zaporih tajkune in ostalo golaz.......
seenamateja
31. 12. 2008 14.24
ja tak poštenjak pa zidarja brani... saj se kar iskre krešejo od same poštenosti vseh omenjenih
Brus123
31. 12. 2008 14.19
Boštjan, daj pi**am tinte pit!! Saj znaš, saj veš komu!!
ARON2
31. 12. 2008 13.56
Ja ja Penko bi bil enkrat rad tožilec enkrat pa odvetnik. Kakor bi mu v določenem trenutku pasalo. Pr**ec koruptivni. Stojim za svojimi besedami. Naj se malo zjoka v kamere revež ubogi v glavi.
delavc1
31. 12. 2008 13.34
se strinjam z theto najprej bi vse tajkune zaprl, čez noč se pa pajdašiš z njimi in padeš na nivo kvaziodvetnikov ala Matoz in Planinšec Tvoj moto g. Penko za dnar vse
alduri
31. 12. 2008 13.27
dans usak ku*...* lahko ovadbo ulozi
theta
31. 12. 2008 13.18
Penko, nekoč si bil moj idol, pol si se pa tajkunom prodal
djimi
31. 12. 2008 13.14
Najboljša obramba je napad bomo videli kaj bo spet naložil.