Slovenija

Tudi otroci potrebujejo varuha

Ljubljana, 20. 11. 2006 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob svetovnem dnevu otroka predsednik Zveze prijateljev mladine poudarja, da potrebujemo varuha otrokovih pravic.

Številne pravice otrok so v Sloveniji še vedno kršene, zato potrebujemo varuha otrokovih pravic
Številne pravice otrok so v Sloveniji še vedno kršene, zato potrebujemo varuha otrokovih pravic FOTO: Reuters
Mlada Slovenija (MSi) ob svetovnem dnevu otrok v izjavi za javnost poziva institucije, starše in celotno družbo k spoštovanju vseh pravic otrok. Hkrati v pomladku NSi poudarjajo, da so otroci naše največje bogastvo in da bi morala biti zakonodaja urejena tako, da bi na prvo mesto postavila dobrobit otrok. MSi pripisuje glavno vlogo pri vzgoji otroka predvsem družini, šolstvu in medijem.

Na letošnji svetovni dan otrok, 20. november, mineva 17 let od sprejetja konvencije ZN o otrokovih pravicah. Ob tej priložnosti v uradu varuha človekovih pravic ugotavljajo, da se vzroki kršitev otrokovih pravic, na katere so opozarjali zlasti v letnih poročilih, odpravljajo prepočasi. Predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Franc Hočevar pa v odprtem pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo, poudarja, da je čas, da v Sloveniji dobimo tudi varuha otrokovih pravic.

Otrokove pravice kršijo tudi starši

Država bi morala sistemsko preprečiti kršitve otrokovih pravic, med drugim tudi z uveljavitvijo novega družinskega zakonika
Država bi morala sistemsko preprečiti kršitve otrokovih pravic, med drugim tudi z uveljavitvijo novega družinskega zakonika FOTO: Reuters

Kot so v izjavi ob svetovnem dnevu otrok zapisali v uradu varuha človekovih pravic, vse določbe konvencije ZN o otrokovih pravicah še niso v celoti uveljavljene, pri čemer opozarjajo na obveznost, da morajo biti otrokove koristi glavno vodilo. Poleg oblastnih organov, ki odločajo o posamičnih otrokovih pravicah, to načelo pogosto kršijo tudi starši, še pravijo v uradu varuha.

Otrok je celovito, nedeljivo človeško bitje, ki ga ni moč obravnavati deljeno po področjih, sektorsko in nepovezano. Zato je namera vlade po povezanem delovanju nadvse hvalevredna. Predsednik ZPMS Franc Hočevar

Tovrstne kršitve bi morala sistemsko preprečiti oz. zmanjšati država z uveljavitvijo ustreznih predpisov, predvsem novega družinskega zakonika, ter s hitrim in učinkovitim delom sodišč, ki odločajo o otrokovih pravicah. V takšnih postopkih pa seveda ne sme biti pozabljena pravica otroka, da se sliši njegovo mnenje, opozarjajo v uradu varuha.

Za polno prepoved telesnega kaznovanja

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek tako pričakuje, da bo država zakonsko uredila preprečevanje in omejevanje kakršnegakoli nasilja ter prepovedala tudi telesno kaznovanje otrok. Medtem pa bodo v uradu še naprej pozorno spremljali uresničevanje pravic otrok s posebnimi potrebami. Prav tako pričakujejo spremembe predpisov, ki bodo uresničile določbo konvencije, da ima otrok pravico do najvišje dosegljive ravni zdravja. Na področju vzgoje in izobraževanja pa bo potrebno več storiti za otroke tujcev in pripadnikov manjšin, še pravijo v uradu varuha človekovih pravic.

Zakaj varuh otrokovih pravic?

Na današnji izredni seji o spremembah proračuna za leto 2008 so poslanke in poslanci sprejeli dopolnilo poslanske skupine SNS. Z njim so znotraj proračunskih postavk varuha človekovih pravic odprli nov podprogram, na katerega se bo za vzpostavitev delovanja urada zagovornikov otrok prerazporedili 75.110 evrov.

Hočevar v odprtem pismu premieru Janši ob potrebi po varuhu otrokovih pravic navaja, da bi bila njegova naloga delovanje za učinkovitejšo zaščito otrokovih pravic, interesov in potreb. Okrepiti bi moral glas otrok v družbi. Na nujnost takšne institucije so, dodaja, poleg odbora za otrokove pravice pri OZN in slovenskih nevladnih organizacij, opozorili tudi otroci na otroških parlamentih. Ti namreč ne morejo uporabljati instituta varuha človekovih pravic, kajti zato nimajo dovolj znanj in vedenj ter niso funkcionalno dovolj sposobni zadostiti zahtevam, opredeljenim v zakonu o varuhu človekovih pravic.

V ZPMS so tudi prepričani, da sedanja organiziranost in človeški viri, ki so temu namenjeni, ne zadoščajo. Menijo, da je za potrebe uresničevanja programa nujno, da vlada ustanovi že dolgo pričakovani vladni urad za otroke. Ta bo lahko spremljal in koordiniral pripravo ter izvajanje vseh zahtevnih nalog.

Politike in programov ne moremo oblikovati brez otrok, poudarja predsednik ZPMS. Obenem opozarja, da je po sprejetju programa za otroke in mladino 2006-2016 na vladi nujno, da se bodo v njegovo izvajanje vključili vsi, ki kakorkoli delujejo za dobrobit otrok in mladih. Da bi tako dosegli v programu zapisane cilje: čim višja raven zdravstvenega varstva in zdravja; kakovostno družinsko življenje in medčloveški odnosi; dvig izobrazbene ravni in s tem izboljšanje zaposlitvenih možnosti; zaščita otrok in mladine pred pastmi revščine, vsemi oblikami nasilja in rizičnim obnašanjem; varen prostor za igro in druženje ter kakovostno kulturno in prostočasno udejstvovanje.

Okrepiti bi moral glas otrok v družbi, opozarja Franc Hočevar
Okrepiti bi moral glas otrok v družbi, opozarja Franc Hočevar FOTO: POP TV

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nask
20. 11. 2006 10.49
kje pa zakon velja za rome, saj otroci živijo v bedi, na njihov račun pa le živijo starši, čim več imajo otrok, lažje oni živijo, saj jim država lepo plačuje, kaj pa otroci - umazani bosi, skuštrani, skratka zanemarjeni, ne hodijo v šole, učijo jih samo krasti to podpira naša država, na račun davkoplačevalcev, da jih navsezadnje lahko še zmirja z nestrpneži - kje si hanžek
miran.zakelse@email.si
20. 11. 2006 09.53
Vsekakor se sedanja zakonodaja premalo ukvarja z vprašanjem otrokovih pravic. Sedanji zakonski skrbniki so neučimkoviti, malomarni, nimajo interesa reševanja. Kar jr skr vzbujajopče za družbgo vrednot, kjer so otroci samo sedstvo za ekonomsko preživetje družine.
andrej.rajh@ibe.si
20. 11. 2006 09.35
Najbolje je da kar ustanavljamo nove službe, nove komisije ipd...Otrokove pravice že sedaj ščitijo obstoječi varuh, CSD, inšpekcijske službe....Vprašanje je sicer koliko so učinkoviti. Še ene neučinkovite institucije ne potrebiujemo. Potrebno je reorganizirati obstoječe službe in jih po potrebi strokovno okrepiti. Novih direktorskih (dobro plačanih) mest ne potrebujemo. Poskrbeti pa moramo zato, da inštitucije, ki so solžne izvajti zaščito otrok, le-to tudi dejansko izvajajo