Slovenija

Tudi Erjavec za Türka

Ljubljana, 05. 07. 2007 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Erjavec se je po pogovoru s Pahorjem odločil, da bo na predsedniških volitvah podprl Türka.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec se je po pogovoru s predsednikom SD Borutom Pahorjem o možnostih za skupnega predsedniškega kandidata odločil, da bo podprl profesorja na Pravni fakulteti Danila Türka.

Danilo Türk po besedah Karla Erjavca tudi v DeSUS uživa velik ugled, zato slednji pričakuje, da ga bodo podprli tudi organi stranke.
Danilo Türk po besedah Karla Erjavca tudi v DeSUS uživa velik ugled, zato slednji pričakuje, da ga bodo podprli tudi organi stranke. FOTO: POP TV
Prvak SD Pahor je v ponedeljek pisal novoizvoljeni predsednici LDS Katarini Kresal, vodji poslanske skupine nepovezanih poslancev in ustanovnemu članu Združenja Zares Mateju Lahovniku ter predsedniku najmanjše vladne stranke DeSUS Karlu Erjavcu. Na predstavnike političnih skupin oziroma strank, na političnem prizorišču uvrščene na sredino oziroma levo od sredine, je naslovil pobudo za srečanje še ta teden o morebitnem skupnem kandidatu.

Erjavec je tako na podlagi pogovora s Pahorjem še bolj prepričan, da je Türk pravi kandidat. Osebno bo njegovo kandidaturo podprl ter enako predlagal tudi organom stranke. O podpori predsedniškemu kandidatu naj bi strankini organi - izvršni odbor in nato svet stranke - razpravljali v najkrajšem možnem času. Erjavec sicer podporo DeSUS pričakuje, saj je po neformalnih pogovorih znotraj stranke ugotovil, da Türk uživa veliko podporo.

Po Pahorjevih besedah pa sta z Erjavcem ugotovila, da je Türk kandidat, ki lahko kot povezovalna osebnost uspešno opravlja vlogo predsednika republike. Türk pa je znova potrdil, da ima SD njegovo brezpogojno soglasje, tudi če širše podpore med ostalimi levosredinskimi strankami ne bo. Tudi Pahor bo formalno podporo Türku predlagal organom stranke, tako naj bi 13. julija o tem odločalo predsedstvo SD. Glede načina Türkovega kandidiranja pa ocenjuje, da bi bila najbolj primerna kandidatura s podpisi volivcev ob podpori strank.

Ga bodo podprli tudi v LDS in Zares?

Sicer pa bo Pahor še v prihodnjih dneh ugotavljal, ali je mogoče dobiti tudi podporo LDS in skupine nepovezanih poslancev oziroma združenja Zares. Glede možnosti za skupnega kandidata levice je optimističen, saj meni, da z referencami Türka lahko prepriča sogovornike. Predsednik SD bo pogovore o možnostih za skupnega predsedniškega kandidata, ki bi se na jesenskih volitvah pomeril z neodvisnim kandidatom s podporo SDS, NSi in SLS Alojzom Peterletom, nadaljeval v petek z Zares, v ponedeljek pa se bo sestal še z LDS.

V LDS sicer pri nekdanjem guvernerju Banke Slovenije Mitji Gaspariju, ki jim je dal soglasje za kandidaturo, vztrajajo, a bodo razmišljali "o vsem, kar bo ponujeno", je pojasnil predsednik sveta LDS Aleš Gulič. V združenju Zares pa bodo glede morebitnega kandidata opravili še določene posvete. Ne izključujejo možnosti podpore kandidatu, ki bi se pojavil na novo in bi bil član združenja, tako da ni nujno, da bi imel levi blok enega samega kandidata.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jrainer@siol.net
06. 07. 2007 12.24
Ne vem kako nekateri v Sloveniji razmišljajo, a predsednik države je predsednik vseh državljanov, predsednik vlade pa je predsednik samo svojim elitam, svojim podrepnikom in enako mislečim, ali kako? Meni se zdi, da je tudi predsednik vlade, predsednik vseh državljanov in njim tudi odgovoren, prav tako kot predsednik države in celotna vlada in parlament.
mirjana.ck@siol.net
06. 07. 2007 07.39
Lojze se je tako že zdilal v koaliciji, pa čeprav zgublja na celi črti...Turk je kar je, lahko da je diplomat, intelektualec...in vse kar je oh in sploh, ...moti me njegova "grinta"...tip je ambiciozen do kraja...še vedno vztrajam, da nimamo primernega kandidata...oziroma kandidatke...vsi prekaljeni politikanti, pa nič več in nič manj strinjam se na kraju z kriss714, saj je JD dokazal, da je funkcija predsednika, vloga barbike, če pa ji hoče dati pomen in veljavo, jih dobi po glavi, ...torej dragi kandidati, vodi vas ambicioznost in politkantarstvo, saj iščete podporo pri strankah...kaj za vraga imajo one pri tem.Kandidirate za nepristrankarskega kandidata za predsednika države....čudni ste mi vi tiči ehehe
minnaema@yahoo.com
05. 07. 2007 23.13
JA gospod Danilo Tuerk je osebnost velikega formata in je človek,ki zna uravnavati -"kakor kompas" ev. abdikativne zadeve, ko je to potrebno-& velika sreča za našo Slovenijo-je, da takšnega altruista Slovenija ima, ki bo znal in zmogel /vedno in kadar bo to potrebno/ustvarjati ogromno pozitivnega za našo Slovenijo in njene prebivalce. stop
PraviSvobodnjak
05. 07. 2007 23.03
Vse, kar pride z leve je itak slabše od tega, kar pride z desne.
kriss714@amis.net
05. 07. 2007 21.19
Rabimo mi predsednika kot riba bicikl. Nam je ljubljeni vodja lepo pokazal, da se da tudi brez tega živet. Pa brez proslav tudi.
neti
05. 07. 2007 21.12
Danilo Tuerk, nekdanji diplomat, profesor mednarodnega prava, prodekan na ljubljanski Pravni fakulteti, nekdanji pomočnik generalnega sekretarja Združenih narodov, ...
neti
05. 07. 2007 21.06
pravi butec clementia555 | 05.07.2007 | 18:23
Tamara Jaklic
05. 07. 2007 21.00
Danilo Türk. Mislim, da ima Slovenija končno kandidata, ki bo državo zastopal na primeren način. Ja, tudi Lojze Petrle ni napačen za to funkcijo, vendar sem absolutno za Türka. vesela sem njegove kandidature.
clementia555@yahoo.com
05. 07. 2007 18.23
Danilo Türk ali Lojze Peterle? Meni je vseeno. Kakorkoli se bo že izšlo bomo imeli slovenski volilci končno priložnost, da izbiramo med dvema normalnima človekoma in ne butcem (Drnovškom) in butcem (Kučanom).
Luka Kovi? 1
05. 07. 2007 18.17
Kandidat levice, kandidat desnice? Predsednik države je predsednik vseh državljanov te države. Res je, da je njegova funkcija v veliki meri le reprezentativna, ima pa nekaj pooblastil (npr. predlaganje funkcionarjev, poveljevanje vojski ... ) in predstavlja državo v tujini. Imeti mora lastnosti, ki jih Danilo Turk gotovo ima. A tudi Lojze Peterle ima lastnosti in kvalitete, za katere ziveti | 05.07.2007 | 17:38, da jih ima Danilo Turk. Odločitev ne bo lahka. Predvsem pa ne sme (ne bi smela)temeljiti na ideoloških oz. strankarskih opredelitvah. Potreben bo temeljit premislek!
ananaska
05. 07. 2007 18.15
Dečka je škoda za predsednika. Naj ga levica raje prihrani za zunanjega ministra, tam nam bo s svojimi kvalitetami in poznanstvi, z gentlemanstvom in poznavanjam svetovne politike res lahko koristil.
muvimen
05. 07. 2007 17.54
Dečko je pravi diplomat in gentleman, ima svetovno politiko v mezincu pa tudi pozan in visoko cenjen je po celem svetu. Bil bi prava rešitev za situacijo v kakršni se sedaj nahajamo.
strupberry
05. 07. 2007 17.47
dobr zgleda? haha ja, skor tolk kot pahor ;)
ziveti@email.si
05. 07. 2007 17.38
V primeru, da g. Danilo Turk ne bo kandidiral, se niti slučajno ne mislim udeležiti volitev. V nasprotnem primeru pa se bom volitev z veseljem udeležil in glasoval prav zanj. Zakaj? Gre za človeka, ki je po mojem mnenju edini primerni kandidat: je izobražen, pošten, razgledan, poznan v svetu, perfektno obvlada angleški jezik.....skratka ENKRATEN, pa še dober zgleda! Pred 24 leti sem pri njemu opravljal izpit iz mednarodnega prava in name je naredil močan vtis!!!!!