Slovenija

Vinjeta za 'Tajanijevih pet evrov'?

Ljubljana, 04. 05. 2009 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prometno ministrstvo predlaga poleg enoletne in enotedenske vinjete tudi uveljavitev enomesečne, ki bi predvidoma stala 35 evrov. Letna naj bi bila 95, tedenska pa 15 evrov. V SDS v predlogu ne vidijo nič novega.

Ministrstvo za promet je za obravnavo na vladi pripravilo predlog novele Zakona o javnih cestah, ki poleg letne vinjete predvideva uvedbo tedenskih in enomesečnih vinjet ter ukinitev polletnih vinjet. Skladno s predlogom zakonske novele bo treba za letno vinjeto odšteti 95 evrov, za enomesečno 35 evrov in za tedensko 15 evrov. Vlada je sicer ob napovedi uvedbe vinjet za krajše časovno obdobje konec letošnjega marca napovedala le uvedbo enotedenskih vinjet, ukinitev polletnih in podražitev letnih vinjet. V Sloveniji zdaj veljajo polletne in enoletne vinjete; za polletne je treba odšteti 35 evrov, za enoletne pa 55 evrov.

Slovenija namerava s 1. julijem uvesti tudi enomesečne vinjete.
Slovenija namerava s 1. julijem uvesti tudi enomesečne vinjete. FOTO: Dare Čekeliš
Ministrstvo za promet pričakuje, da bo imel zakon ugodne posledice, saj je pričakovati, da bo Evropska komisija z uvedbo vinjet za krajše časovno obdobje sprostila trenutno zamrznjena evropska sredstva, namenjena za gradnjo avtocestnih odsekov. Novela zakona o javnih cestah je predvidena za obravnavo po nujnem postopku.

"Slovenija bo z uvedbo vinjet za krajše časovno obdobje ukinila polletne vinjete za avtomobile, ki zaradi ugodne cene enomesečnih in tedenskih ne bodo več tržno zanimive," je zapisano v vladnem gradivu. Še vedno pa bodo v prodaji polletne vinjete za motorje, "saj je treba upoštevati, da motoristična sezona traja v bistvu zgolj pol leta". Predlagani zakon po pričakovanjih ne bo zahteval povečanih sredstev iz proračuna, so pa javnofinančne posledice zelo odvisne od cene in količine prodaje vinjet. V vladnem gradivu je prikazana simulacija spremenjenega sistema cestninjenja. Ministrstvo za promet predlaga, da se novela zakona o javnih cestah začne uporabljati 1. julija letos.

Koliko denarja od vinjet?

Simulacija predvideva tri scenarije, in sicer zmerno optimistični, optimistični in pesimistični. Po zmerno optimističnem scenariju bi lahko letos iz naslova prodanih vinjet ustvarili slabih 83,3 milijona evrov bruto prihodkov, v letu 2010 pa slabih 84,3 milijona evrov. Optimistični scenarij za letos predvideva slabih 86,4 milijona evrov bruto prihodkov, v 2010 slabih 92,8 milijona evrov, pesimistični pa za letos dobrih 80 milijonov evrov bruto prihodkov, v 2010 pa slabih 77,3 milijona evrov. "Ne glede na izbran scenarij je treba upoštevati dejstvo, da se bodo skupni bruto prihodki iz naslova vinjetnega cestninjenja z uvedbo vinjet za krajše obdobje zmanjšali glede na trenutno stanje," v gradivu opozarja ministrstvo. Po optimističnem scenariju bi v letu 2009 omenjeno zmanjšanje znašalo med okoli 8,5 in 20,6 milijona evrov.

Višje cestnine za tovornjake

Ob tem prometno ministrstvo poudarja, da je vlada že sprejela sklep o 40-odstotnem povišanju cestnin za tovorna vozila s 1. julijem letos. Letni finančni učinek tega povečanja cestnine je ocenjen v bruto višini 14 milijonov evrov v letu 2009, ob upoštevanju 15-odstotnega krčenja tovornega prometa. S povečanjem cestnine se povečuje koncesijska dajatev, iz katere se odplačujejo zapadle obveznosti poplačila kreditov za gradnjo avtocest, in s tem finančna vzdržnost avtocestnega programa. Ministrstvo za promet meni, da dodatnega zadolževanja upravljavca cestninskih cest, torej Darsa, na račun uvedbe vinjet za krajše časovno obdobje ne bo potrebno, saj je bil prav zaradi tega razloga sprejet omenjeni sklep, ki časovno sovpada z uvedbo vinjet za krajše časovno obdobje.

SDS: Nič novega

Mislim, da bo na koncu tedenska vinjeta pristala na Tajanijevih petih evrih. (Evropski komisar za promet Antonio Tajani je v začetku januarja ocenil, da bi lahko bila rešitev za slovenski sistem vinjet tedenska vinjeta za pet evrov, op.a.) Peter Verlič (SDS)

V poslanski skupini SDS medtem opozarjajo, da ni razloga za spremembo sedanjega sistema cestninjenja. Po ocenah poslanca Petra Verliča ''nov predlog ne prinaša nič novega, nobene dodane vrednosti. Izplen od prodaje vinjet po novem modelu bo še vedno manjši. Nov predlog za tiste, ki pogosto uporabljamo avtoceste, pomeni podražitev letne vinjete za 73 odstotkov. Največje breme bomo tako odplačevali domači uporabniki. Tujcem pa nov sistem prav tako ne prinaša nič novega, temveč samo skrajšuje obdobje, ko bodo lahko uporabljali avtocesto". Od vlade sicer še vedno pričakujejo uradni dokument Evropske komisije, s katerim je Sloveniji zamrznila črpanje evropskih sredstev za izgradnjo avtocestnih odsekov. "Če je vlada ta dokument že prejela, mi ga namreč nismo videli, potem se sprašujemo, zakaj vlada za zaščito slovenskih interesov proti Evropski komisiji ni sprožila tožbe," je še povedal.

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih cestah

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alojzrijavec@gmail.com
17. 11. 2009 19.54
PLJUVANJE TALJATIJA, JODLARJEV IN DUDEKOV NA SLOVENIJO SE NI OBNESLO. POGLEDAJO NAJ SVOJE CESTNINJENJE KAKO SO PEKLENSKO DRAGE.CESTNINA OD GORICE DO FIRENC IN NAZAJ ME JA STALO SKORAJ 50 EU.DA NE GOVORIM O AVSTRIJI IN O HRVAŠKI KI ODIRAJO VOZNIKE Z CESTNINO.PRI NAS BI SE PA RADI VOZILI ZASTONJ.
ksander
07. 05. 2009 17.25
zakaj tovornjaki na relaciji kp - ts in kp kozina izhod kamnolom vozijo gratis????????????????? mi pa na teh odsekih moramo imetivinjeto !!!!!!!!!!!!!!!! Najmanj 100 tovojnjakov v vsako smer dnevno - 100 x 2,00 eur - 2000 eur dnevno,oziroma 300 x 2000 - 600.000, eur letno
sleepy1
05. 05. 2009 17.10
No saj, ubogi Ljubljančani bodo rabli vinjeto, če bodo hoteli do centra. Ostali se bomo vozili po starih cestah, pa bo. Na vladi so že preračunali. Da v prihodnje ne bo izpada pa cene gor. Ker bo itak pol manj ljudi kupilo vinjete. Če se ne voziš vsak dan po avtocesti, je res absurd toliko plačevati za to ogabno nalepko... Tale vlada pa - do zdaj še NIČ!!! dobrega za ljudi!
korosec_SLO
04. 05. 2009 22.45
ta Patrik ima pa bistro glavo,ce nebi imel te skustrane glave bi slamo pod pazduho nosil,,,jeeejj kam smo prisli,7.91 € je na mesec preracunano,kako matematiko pa tile uporabljajo pa se vrag v peklu ne ve,,,!!!!
sdspecy
04. 05. 2009 22.37
sedaj: 35€ za 6 mesecev po novem: 35€ za 1 mesec kira logika!?!
Uporabnik215111
04. 05. 2009 20.26
Nazaj naj uvedejo cestnino. Plačaš kolikor se voziš in to je to.
Audy
04. 05. 2009 20.05
Nazadnje bo vinjeta postala najdražja vidna stvar v avtomobilu in bo kot taka lahek plen raznih đankijev, ki jih bodo za drogo prodajali dilerjem z ukradenimi vinjetami.
MERCL
04. 05. 2009 19.57
STARE CESTE SO ZAKON!! Pa še hitreje prideš kamorkoli,pa okoliš je lepši,zastonj so.....pa še bi lahko našteval.Tako da nehajmo polnit njihove pohlepne žepe.
Ferri64
04. 05. 2009 19.52
Gremo nazaj v yugo tujci plačat duplo pa ni blo problemov od trajektov do avtocest pa hotelske cene takrat je to dobr lavfal
manco-capac
04. 05. 2009 19.44
Za pet evrov se gre Tajani lahko samo enkrat v luna parku peljat...
rok2604
04. 05. 2009 19.37
Kaj ko bi za tujce uvedli kar BREZPLAČNE ceste v Sloveniji, slovencelni pa bi pokrili še razliko v izpadu doodka in bebavo plačevali 100 in več eurov na leto za vožno po gradbiščih. Verjetno je tale oranžna vinjeta zadnja ki sem jo kupil ŽIVELE STARE CESTE !!!!
Buena Vita
04. 05. 2009 19.29
POLOVICA AVTOMOBILOV ŠE IMA ZELENE VINJETE KJE SO,IN KAJ DELAJO NADZORNIKI,MAR KAZNI SPRAVLJAJO V LASTNE ŽEPE, kot sodniki ki so preusmerjali kazni voznikov v lastne žepe bravo korupcija---deluje s polno paro bravo pahor in kresalova,dokler vidva kadrujeta svoje pudlje na vse ključne položaje,vsi vaši podložni veselo kasirajo v lastne žepe hoh,sta pokazala skrb za državo-državljane
tinkaraslo
04. 05. 2009 19.27
Pa kaj je s temi levaki lopovskimi??? Ni šans, ne kupim vinjete za to ceno! Pred volitvami je pa Pahorček tako obljubljal, da ne bo podražil vinjet, zdej pa tkole. Dol z lažnivci, dol z Vlado!
lucky.bastard
04. 05. 2009 19.11
ŠE 5 EUR JE PREVEČ ZA NAŠE NEDOKANČANE POLNE DEL AVTOCESTE :)
Ferri64
04. 05. 2009 18.50
Tako enakopravna Država Slovenija se podreja tujcem v glavnem tistim ki prepotujejo našo državo denar pa nosijo na jug(kao da je ceneje kot doma).Sem za uvedbo DRŽAVNIH VINJET za isto ceno itak vse uničijo tuji tovornjaki.
tonim69
04. 05. 2009 18.46
ankosir Union,Laško,Radenska so v Italiji cenejši kot pri nas. Vlačič: Va fan culo!
danaaajaaa
04. 05. 2009 18.37
Ja, saj je lahko tedenska vinjeta 5 evrov, ampak potem naj še doplačajo za vsak tunel, tako kot v Avstriji! To pa nihče ne pomisli, kajne? Kar izračuajo naj koliko se mora plačat polegtedenske vinjete v Avstriji še za tunele. Sicer pa kaj nam bodo pamet solili zaradi vsega, saj nam hočE EU vzet dostop do morja pa ne vem kaj še. Kaj se Rehn zaveda da serje po EU in Shengenu? Pa tudi za to mu nihče od naših kljukcev nič ne reče. Pizdolizci, ne morem drugega rečt, tako sem jezna!
Ferri64
04. 05. 2009 18.22
Evropa nam reže kruh.Vinjete pa meja kje je razlika.HLAPCI NA SVOJI ZEMLJI
ankosir
04. 05. 2009 18.19
Odgovor za "VOOLKEC" Pivo mi kolega pripelje iz Francije in sicer STELLA ARTOIS ( Beljgiska znamka). Karton piva 0,33l (24 kom) v stekleničkah stane manj kot 7 evrov. Liter nafte v Avstriji stane 89 centov, pri nas mislim da je čez en evro. Če še ne veš, vsi avtoprevozniki raje tankajo v tujini, ker ima naša ljuba SLOVENIJA najdražja goriva. Kar se pa vinjet tiče pa gotovo drži to, da so za tujce in tiste naše državljane, ki se peljejo redko po avtocestah veliko predrage. Ne izogiba se naših avtocest brez veze kar ena petina tujcev. Je pa res, da je še vedno poceni za tiste, ki jo uporabljajo malo več.
Jože Pernek
04. 05. 2009 17.53
ZDAJ PA RES NE VEM ALI SEM VSEKAN JAZ ALI PA NEKDO DRUG samo zdi se mi da bolj drži to drugo