Slovenija

'Tudi drugi so lahko guvernerji'

Ljubljana, 31. 01. 2007 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktor UMAR-ja Janez Šušteršič je prepričan, da Gasparijeva neizvolitev na čelo Banke Slovenije ne bi bila katastrofa.

"So tudi drugi ljudje, ki so lahko guvernerji," je prepričan Šušteršič
"So tudi drugi ljudje, ki so lahko guvernerji," je prepričan Šušteršič FOTO: POP TV

Če Mitja Gaspari ne bi bil ponovno imenovan za guvernerja Banke Slovenije, to po mnenju direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Janeza Šušteršiča ne bi bila nobena katastrofa. "Če nič drugega, je v državi koristna neka kultura, po kateri za nobeno funkcijo ne velja, da mora biti neki človek nujno tam in je nenadomestljiv," je Šušteršič povedal v pogovoru za revijo Mag.

Prerekanja med banko in ministrstvom

Banka Slovenije (BS) je objavila odgovor na ocene finančnega ministrstva, da je gradivo analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije z naslovom Projekcije javnih financ, ki ga je centralna banka konec minulega tedna objavila, pomanjkljivo. Kot med drugim ocenjujejo v omenjenem centru, je v komentarju ministrstva nekaj pripomb, ki kažejo na slabo poznavanje projekcij in ocen UMAR s strani ministrstva.

Projekcije gospodarskih gibanj UMAR so za načrtovanje javnofinančnih gibanj ključne, v svojem odgovoru pojasnjuje analitsko-raziskovalni center. Spremembe v proračunskem načrtovanju je zato vedno potrebno preveriti tudi z vidika projekcij gospodarskih gibanj in obratno. "Spremembe v projekcijah gospodarskih gibanj vplivajo na možnosti načrtovanja," poudarjajo v BS.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Poznavanje problematike na MF pomanjkljivo


Ob tem navajajo dva primera iz komentarja finančnega ministrstva, ki kažeta, da je medsebojno poznavanje dela med UMAR in finančnim ministrstvom pomanjkljivo. Tako ministrstvo v komentarju na gradivo analitsko-raziskovalnega centra BS ugotavlja, da dodatno zvišanje trošarin na energente v letu 2007 ni predvideno. UMAR nasprotno v svojem jesenskem poročilu ugotavlja, da bo trošarine potrebno dvigniti. Pri tem ugotavlja, da bo dvig trošarin povečal inflacijo za 0,6 odstotne točke.

Rast plač 1,3 ali 1,8 odstotna

Podobno neusklajenost z ocenami UMAR je opaziti tudi pri komentarju, ki je vezan na predvidevanja analitsko-raziskovalnega centra BS glede rasti plač. Ministrstvo zatrjuje, da bo rast plač v letu 2007 1,3-odstotna, analize UMAR pa predvidevajo, da bo realna rast plač ob inflaciji 2,7 odstotka znašala 1,8 odstotka, kar pomeni približno 4,5-odstotno nominalno rast plač. "Ob tem je v proračunu za leto 2007 rast mase plač v javnem sektorju širše države (general government) predvidena v višini 5,1 odstotka," poudarjajo v BS, kjer dodajajo, da bi bilo koristno, če bi finančno ministrstvo številke o rasti plač v višini 1,3 odstotka in konsistentnosti stopenj rasti v različnih gradivih nekoliko podrobneje pojasnilo.

Tudi o "pesimističnem" poročilu

Kovanec za dva evra
Kovanec za dva evra FOTO: Reuters


Centralna banka se je odzvala tudi na posamezne komentarje ministrstva glede nove vloge fiskalne politike po prevzemu evra, črpanju sredstev EU, davka na dodano vrednost in investicij v infrastrukturo. V svojem odgovoru pod poglavjem z naslovom Podtikanja je BS opredelila tudi do očitkov o nekonsistentni uporabi metodologiji Evropske centralne banke, skrivanju jesenskih projekcij makroekonomskih indikatorjev analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije pred finančnim ministrstvom, strokovni nedoslednosti in stopnjevanem pesimizmu v ocenah javnofinančnega položaja z vnaprejšnjim negativnim pristopom do aktualne fiskalne politike.

Kot med drugim poudarjajo v centralni banki, analitsko-raziskovalni center BS nima vnaprejšnjega negativnega pristopa do aktualne fiskalne politike. Tudi v današnjem odgovoru skuša očitke finančnega ministrstva ocenjevati čimbolj stvarno.


V Banki Slovenije še opozarjajo, da se projekcije javnih financ za obravnavo v okviru procedur v EU morajo pripraviti in predstaviti na podlagi predpisane, ESA-95 metodologije. Ta metodologija zahteva, da se v načrtovanje javnofinančnih odhodkov vključujejo vsi odhodki po datumu, ko je zanje sprejeta pogodbena obveznost. Nasprotno se prihodki vključujejo v načrte po njihovem stvarnem nastanku. Ker gre za načrtovanje, stvarni nastanek prihodkov temelji na oceni realnosti projekcij gospodarskih gibanj.

Kot je znano, so na finančnem ministrstvu ocenili, da gradivo analitsko raziskovalnega centra Banke Slovenije vsebuje vrsto resnih metodoloških in analitskih pomanjkljivosti in napak. Kot so še ocenili na ministrstvu, dokument zaradi metodoloških in analitičnih pomanjkljivosti ne more predstavljati primerne podlage za oceno javnofinančne politike v prihodnjih dveh letih.

V nacionalnem prostoru se nasprotno uporablja metodologija denarne poravnave odhodkov in denarnega pritoka prihodkov (GSF-metodologija Mednarodnega denarnega sklada). Načrtovanje lahko pokaže razlike v ocenah, ki so posledica razlik v metodologiji. Poleg tega obstajajo tudi določene razlike v metodologijah, ki jih uporabljajo evropske institucije, in sicer Evropska komisija in ECB. O njihovem usklajevanju poteka razprava med obema institucijama, poudarjajo v Banki Slovenije in dodajajo, da se je različnih metodoloških pristopov pri obravnavi javnofinančnih številk potrebno zavedati.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 01. 2007 15.57
Tudi če tega UMAR-ja ne bi bilo, se ne bi nikjer poznalo, razen pri manjših stroških, še nedavno jih je bilo, semi zdi, tam zaposlenih kakih 20. Kaj so počeli in kam so pošiljali svoje umotvorne izdelke in projekcije, je verjetno državna skrivnost, o uporabnosti pa nima smisla govoriti! Teh "makro" ekonomistov bo v Sloveniji kmalu več kot "mikro"., kdo si pa pomaga z njihovimi rezultati dela, pa živ bog ne ve! Skratka, razmnožili so se že na več lokacijah in delajo gnečo eden drugemu. Podobno je bilo nekdaj z raznimi inštituti zazgodovino delavskega gibanja, za novejšo zgodovino, za sodobno zgodovino, za neuvrščene itd, zdaj je pač moderna ekonomija, kulturologija, evropske študije, komunikologija ipd.
dani.ca@email.si
31. 01. 2007 13.21
ravnali boste po ustaljeni praksi - ni važno kaj zna-važno je,da je naš(vaš)
malasutra@gmail.com
31. 01. 2007 12.30
ja, res, vsak je nadomestljiv. ni dvoma. problem je le, da je pri nas z novo oblastjo nastopila klima, ko se naenkrat za strokovnjake in menadžerje iščejo substituti, pa če je to na mestu ali ne. čista politika. kdor ni naš (z nami), je proti nam... bushu se je ta doktrina sfižila. čas bi bil, da tudi vlada jj položi račune za tako diletantsko in neodgovorno ravnanje.
xes
31. 01. 2007 11.29
Klasik: si pozabil dodati, da bo imel tudi spostovanje, ki ga v sloveniji le tezko pridobis, ker pri nas se zmeraj vsak lolek misli da je najbolj pameten.
Uporabnik113189
31. 01. 2007 11.18
To pa je članek da te kap. Najprej bi morali razčistiti to, da je Banka Slovenije samostojna in da je najprej kriv tisti, ki njene zaupne dokumente krade. Potem ko je ta oseba v zaporu, se lahko pogovarjamo zakaj je dokument zaupen. Ali res nikomur ne pride na misel, da zato ker gre za interno stvar, mogoče na pol izdelan dokument poln napak in nikogar nič ne briga? Sicer se strinjam, ni Gaspari edini. Za moj okus je človek tipičen konzervativec (sicer ne bi bil bančnik) in žagajo ga njegovi kolegi po načinu razmišljanja. Kar me moti je to, da bo takšen način obravnavanja kandidata v bodoče odvrnil vsakega pametnega strokovnjaka. Je bolje če si poišče službo v tujini, imel bo mir in več denarja.