Slovenija

Tržnice ne damo!

Ljubljana, 26. 03. 2007 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoli 150 protestnikov je pred magistratom ostro nasprotovalo gradnji garažne hiše pod tržnico.

Pred magistratom se je zbralo okoli 150 ljudi
Pred magistratom se je zbralo okoli 150 ljudi FOTO: Dare Čekeliš

Protestniki civilne iniciative "tržnice ne damo" so od ljubljanskega župana Zorana Jankovića glasno zahtevali, naj garaže namesto pod ljubljansko tržnico gradi kje drugje, denimo v grajskem hribu. Sicer pa so si bili edini, da bi bilo zaprtje tržnice sramota, ki je ne bodo dopustili. Poleg protestnikov pa je na Mestni trg prišla tudi skupina kakšnih desetih študentov arhitekture, ki gradnjo garaž pod tržnico podpirajo.

Protest proti parkirni hiši
Protest proti parkirni hiši FOTO: Dare Čekeliš
Koširjeva je opozorila, da je tržnica živ prostor ter se zavzema za garažo v Kapitlju
Koširjeva je opozorila, da je tržnica živ prostor ter se zavzema za garažo v Kapitlju FOTO: Dare Čekeliš

Med pripadniki iniciative je to izzvalo burne reakcije. Eden od protestnikov je študentom iz rok začel vleči transparente ter jih pričel trgati. Iz množice protestnikov je bilo ob tem slišati vzklike, da naj bi bili študentje podkupljeni.

Vodja omenjene iniciative Marinka Kurilič je izrazila skrb, da bo tržnica zaprta dlje in ne le za čas, kot ga navaja župan. Poleg izkopavanj za potrebe gradnje naj bi svoje delo morali opraviti tudi arheologi, kar bi celoten potek del utegnilo zavleči za nedoločen čas. Poleg tega Kuriličeva meni, da se na ta način center mesta ne bo rešil prometa. Napovedala je še, da bodo "boj" nadaljevali z vsemi pravnimi sredstvi, v skrajnem primeru napoveduje zbiranje podpisov za vložitev pobude za referendum.

Članica iniciative Manca Košir je opozorila, da je tržnica živ prostor, kjer se ljudje družijo, zato nasprotuje poseganju v ta prostor. Po njenem so dovolj že garaže v Kapitlju, sicer pa se zavzema za gradnjo garaž v grajskem hribu.

Pred protestnike je stopil tudi župan Janković, ki je protestnikom pojasnil, da je bil na volitvah izvoljen z večino, že pred volitvami pa je objavil program svojih projektov, med katerimi je tudi gradnja garaž pod tržnico. Meni, da so Ljubljančani z podporo na volitvah podprli tudi njegove projekte. Janković je protestnikom še povedal, da bi bila gradnja garaž v grajskem hribu bistveno dražja.

Da so volivci z izvolitvijo župana podprli tudi njegove projekte, je povedal tudi ljubljanski podžupan Janez Koželj. Ob tem je povedal, da je tržnica tako ali tako prepolna prodajalcev usnja in kitajske robe, ki po njegovem tja ne sodi. Neuresničevanje zastavljenih projektov pa bo Ljubljani prineslo zgolj nazadovanje, je še povedal Koželj.

Gradnja bo potekala v dveh fazah

Podžupan za urbanizem in mestni svetnik Koželj je svetnikom na seji pojasnil, da se bo parkirna hiša pod tržnico gradila v dveh fazah. Predvidena je gradnja Mesarskega mostu, preko katerega se bodo tržnice širile na Petkovškovo nabrežje, ki bo zaprto za promet, enako Krekov trg. Mesto pa bo pridobilo od 600 do 800 parkirnih mest, je dejal Koželj.

Glede na skrb, da bo tržnica med gradnjo zaprta, na kar so med drugim opozorili tudi udeleženci današnjega protesta civilne pobude "Tržnice ne damo", je Koželj pojasnil, da pri projektu sodeluje tudi javno podjetje Ljubljanske tržnice, ki je pripravilo natančno preselitev tržnega prostora v času gradnje. Župan pa je zagotovil, da tržnica v času gradnje ne bo nikoli v celoti zaprta, bo pa mesto pridobilo promenado, saj ne bo več parkirnih površin na Petkovškovem nabrežju.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alc19@email.si
08. 05. 2007 12.16
bosko.buha ti pa si butec kratkovidni. vrednote ki jih imamo jih je najbolje hitro uniciti ali razprodati sej pol bomo pa lahko jamrali da imamo problem a ne. nekaj podobnega kot nas dragi predsednik vlade g. jansa za katerega je zadnjic en reku pa se mi zdi vredno objave tukaj "ta bi se še poje..t dal za jurja"...rekel bi razmisli malo sam se mi zdi da itak nimas s cim pa se marsikdo sama zagovina v glavi...
bosko.buha@mailinator.com
27. 03. 2007 18.35
Jankovič izpolnjuje predvolilne obljube. Če jih ne bo, ga ne bomo več volili. Dobil je prepričljivo večino, zato tisti, ki ga niste volili in še posebej če niste iz Ljubljane tiho. Volilci zahtevamo garažo, če bo kakšen referendum, bo seveda klavrno propadel, saj nas večina želi garažo. Če pa mislijo z oživitvijo centra resno, pa je to tudi predpogoj. Brez avta se danes nihče nikamor ne premakne, to je dejstvo ki ga je treba sprejeti. Ne mi z bedarijimi o hoji. Kdor hoče hodit naj hodi, ostali pa naj se pripeljejo. Raje grem na sprehod v naravo, v center mesta pa na kavico in na tržnico, z avtom jasno.
rosomoh@email.si
27. 03. 2007 14.04
No Ljubljančani (priseljence ne prištevam),kaj pa sedaj?
kritika@email.si
27. 03. 2007 08.06
Še dve vprašanji imam: KAKŠEN JE TO ŽUPAN, KI JE TAKO AROGANTEN DO SVOJIH OBČANOV?! In drugo vprašanje, KJE MISLITE, DA SE BO TA GRADNJA GARAŽ IN POVEČANJE MEHANIZIRANEGA PROMETA V LJ. KONČALA? Ali sploh kdo razmišlja v prihodnost?
kritika@email.si
27. 03. 2007 00.17
Vsi tisti, ki zagovarjate cezara Jankoviča naj vas zbudim. Evropa iz svojih mestnih jeder odstranjuje mehanizirani promet, ne pa da ga privablja kot to želi Jankovič. Problem ni v premalo garažah v Ljubljani ampak v neurejenem prometu (uvedba tramvaja anybody?) in v miselnosti nekaterih Ljubljančanov, ki jim bodo noge kmalu samo estetski dodatek in ne za hojo.
yan333@email.si
27. 03. 2007 00.03
bosko.buha:revež predlagam da ti na račun MOL-a najamemo nosača. sicer je pa BTC precej oddaljen od tržnic tako da ne vem kaj se tu utikaš. menda nauš nosil težkih vreč do tržnice kjer jih boš dal v avto.
LaLuna
27. 03. 2007 00.00
Vsi kupujemo sadje in zelenjavo in če je priložnost še tako raje na tržnici, kot pa v velikih centrih (kao bolj naravno). No in ljudje ki bodo že tam parkirali, bodo še čez tržnico zakrožili in raje tam nabavili zelenjavo, se ti ne zdi tomi.passion? A če grš v Maxija parkirat pomeni da greš pozirat v mesto??? Nekje je potrebno parkirat in parkirnih mest je premalo, poleg tega pa so svinsko draga. Jankovičeve parkirne naj bi bile bolj ugodne. Kaj bo iz vsega tega bomo pa pač videli.
bosko.buha@mailinator.com
26. 03. 2007 23.02
Volilci Jankoviča zahtevamo, da izpolni predvolilne obljube. Torej zahtevamo garažo pod Tržnico in še eno pod Kongresnim trgom. Trenutno je res garaža tudi v kapitlju, vendar je 2 € na uro, kar je noro drago, Jankovič pa obljublja 1€ na uro. Super, Ljubljana bo končno zaživela. Komu pa se ljubi nositi težke vrečke s tržnice? Samo tistim, ki imajo preveč časa. Drugi gremo pa raje v BTC. Garaža je nekaj najbolj pametnega, kar se je Jankovič spomnil.
tomi.passion@gmail.com
26. 03. 2007 21.47
LaLuna. Kdor bo parkiral pod tržnico ni kupec pri branjevkah. Zančilnost ljudi, ki kupujejo na tržnici je, da hodijo. V garaži bodo parkirali samo tisti, ki bodo odšli pozirat v mesto in se želijo v vsak lokal ali trgovino, dobesedno zapeljati. Sicer pa ima Janković večino v mestnem svetu in lahko sprejme prav vse, kar mu paše. Toda tega, da je nategovalec pa ne more več skriti.
kritika@email.si
26. 03. 2007 21.12
In Laluna, ne piši neumnosti ker bo imel Jankovič preko 250 MIO EUR proračuna. A ti sploh veš kaj se vse lahko s tem stori za Ljubljano?! Vsak izgovor pa bo zanj dober in naivni ljudje temu nasedajo. Kaj je naredil dosedaj? Samo slabo! Parkirne cene so višje, politično kadrovanje, škandal okoli redarke, Gratel itd. In zdaj še tržnica. Upam vsaj, da bodo ljudje to barabo končno spregledali.
neti
26. 03. 2007 21.09
moj oče je bil veleposlanik, tako da smo se selili po Evropi in Ameriki. Značilnost evropskih mest so tržnice, tako kakor naša, Plečnikova. V Evropi sem vedno hodila na tržnice, te so značilne za vsako mesto, večje ali manjše. predstavijo dušo mesta, utrip ljudi, rada imam tržnice. v ZDA so diskonti ali odkupna mesta, še iz časov, ko so prodajali žita, bombaž, ali živino, tu so pogajanja za cene odkupa. v NY najdeš "stojnico " rožami, ali hitro hrano in seveda sladice oz. sladoled. če se vrnem v Evropo, koliko mest ima stara mestna jedra zaprta za osebni promet, pa si nikoli nisem pet uničila, da sem prišla do tržnice, ta trenutek bi težko rekla, katera mi je najbolj pri srcu, ker vsaka mi je lepa, nekaj posebnega. sem proti gradnji parkirne hiše. Lp
kritika@email.si
26. 03. 2007 21.09
rosomoh, ne veš sploh kaj pišeš. svetujem objektivnejše čtivo o geografiji in zgodovini. slovenija se delno nahaja na Balkanu, če hočete ali pa ne! in drugo, tržnica ni enaka nekim razpadajočim drevesom, zato ne karikirajte. strinjam se, da smo Slovenci zelo komot in bi radi povsod imeli parkirišča. ne morete zaradi tega uničiti, kar se vam zljubi. poleg tega bi vprašal Jankoviča-KDAJ JE NA VOLITVAH DEJAL, DA BO TO NAREDIL?! KAJ PA JE Z DRUGIMI PROJEKTI, KI JIH JE OBLJUBIL?! VOLILCI SO BILI NATEG***!
Savin?an
26. 03. 2007 19.58
LaLuna predlagam Ti, da se malo popelješ po evropi pa si poglej kako druge kupujejo po strogih centri.(PEŠ !!! ) pa so vsi zadovolni, saj si malo zmigajo riti. Če bo potrebno bomo tudi drugje začeli pobirati potpise proti tej gradnji in uničenju SLOVENSKE arhitekture. Prestolnica je tudi naša in nebomo pustili, da se ke ta uniči z strani Župana(ki prihaja saj vemo od kot ex. YU), ki mu je zgleda malo mar za našo dediščino in jo hoče uničiti. Z strani Prof. arhitekture pa se mi zdi podlo, da za svoje načrte iskorišča študente za demonstriranje v svojo prit.
LaLuna
26. 03. 2007 19.10
Či bi se dalo kje kaj parkirat bi še sama kdaj skočila na tržnico, tako pa... Pa ne mi reč da je bolj užitek po buso vlačit polne vrečke sadja, zelenjave... al pa na kakšen kolo vse to basat. Nakupi se pač opravljajo z avtomobilom in pika.
LaLuna
26. 03. 2007 18.51
Ne sam po Jankoviču pluvat. Če se mu bo skoz polena pod noge metal res ne bo mogu nč nardit, pol bo pa izpadu kot da v mandatu ni nč naredu (pa saj ne da sem ga volila, samo če je že pač bil izvoljen, naj kaj nardi za Lj.) Glede parkirne. Vsak ki bo tam pustil avto bo z veseljem šel še čez tržnico in kdo bo potem mel kaj od tega? Tisti ki delate na tržnici očitno nočete večjega zaslužka?
yan333@email.si
26. 03. 2007 18.23
okol ljubljane je en kup prazenga prostora kjer bi se dal super nardit parkirišča. Od tam bi pa lahko vozu javen promet za nizko ceno pa ne bi bilo nobene gužve v centru. Sicer ma pa to ne briga preveč ker k sreči nisem iz ljubljane. Ps.: Glavno da vam je oz. vam bo še dal janković kruha in iger. Kultura ter kulturna dediščina ga pa boli k***c.
hecate
26. 03. 2007 16.26
in kako hudiča nj bi parkirna hiša al whatever ki bo POD tržnico (se pravi se jo ne vidi) uničla izgled tržnice?? kr neki. nej jo zgradijo zarad mene k u mestu se že tko al tko ne da parkirat razn če maš neizmerno velko srečo. če bo pa med gradnjo parkirišča kej popoku un beton na kermu stojijo te leseni štanti pa big deal...sej to se da tut popravt. tok pa že znajo gradbeniki gradit da se bajte naujo sesule same vase.
nekdo...
26. 03. 2007 15.59
ma ljubljančani ste taki kreteni pa če nebi mogu skoz hodit v ljubljano tega najbrž niti nebi opazu. no o tem da je pol ljubljane počefurjene niti nebi ampak vam kaj dopovedat. ma aj delate scene okol tržnice sej ste si samo jankoviča zvolili in to s prepričjljivo večino poleg tega pa raj bi se zmenil da tržnico začasno prestavijo na drugo lokcijio zgradijo parkirno hišo (ki bo še dražja od tele pri kliničnem) ko pa bo to narjeno posodobijo še tržnico in jo preselijo nazaj. volk sit koza cela
balon200
26. 03. 2007 14.47
rosomoh,....no khm, ne bi šel rad v detajle,...sem malo preveril in ugotovil, daj je Slovenija v bistvu polbalkanska. Vsaj tako je v angleški različici wikipedije, slovenska se itak verjetno otepa balkana ;-). Po angleški varianti Ljubljana ni na Balkanu, je pa zato Dolenjska, Primorska, Notranjska, Trst, Monfalcone,..Nekako najbolj zahodna točka Balkana je Soča v Italiji, kjer se Balkan formalno konča, vsaj tako je narisano. Kakorkoli naša avtomobilska mentaliteta je slaba, sploh smo pa razvajeni do konca,..če ne bo normalnega vstopa v center z avtomobilom, vred z parkirišči potem gre folk avtomatsko raje v BTC,...torej v centru ostanejo golobi in svež zrak in prazne klopce...sicer pa, če greš pet minut s kolesom v katerkoli smeri iz centra, si v gozdu in na zraku,...tako da, ne vem,...lahko bi si privoščili malo betonske džungle in mestnega vrveža,..Plečnik pa verjetno ni zadeve postavil tja zato, da se noben bog do konca zemljinega obstoja ne bo več upal tam kaj postaviti... Saj imamo sedaj v mestni hiši šolanega, baje zelo sposobnega in pristojnega mestnega arhitekta in urbanista pa naj zadeve zrihta, če so ga že tja postavili.
rosomoh@email.si
26. 03. 2007 13.59
roko...v mnogočem se s teboj strinjam,nikakor pa s tem,da je Slovenija locirana na Balkanu in,da smo Slovenci balkanski narod.Meja polotoka Balkana se žačne na Reki,teče do Zagreba in po Savi navzdol.Res pa je,da so nas dolga leta tiščali med balkance,napačno učili (tvoja verzija9 in predvsem z uvozom uspeli spremeniti mentaliteto v balkansko(mnogim).Glede gradnje parkirne hiše v centru mesta,ki ima celo vrsto zgodovinskih znamenitosti pa je...idiotsko.Da mi ne boš očital nagnjenost k zahodnim kapitalistom bom dal za primer Prago ali Budimpešto..Res sta večji mesti od Ljubljane,smisel ureditve starega jedra pa je isti.