Slovenija

'Tržnica bo zaprta eno leto'

Ljubljana, 22. 03. 2007 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski župan Janković trdi, da bo parkirna hiša pod tržnico v prestolnici zgrajena v manj kot letu dni.

Mestna oblast namerava pod tržnico zgraditi parkirišče, kar pa je skupino Ljubljančanov hudo razburilo
Mestna oblast namerava pod tržnico zgraditi parkirišče, kar pa je skupino Ljubljančanov hudo razburilo FOTO: E plus

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković v nasprotovanju civilne iniciative "Tržnice ne damo" gradnji garaže pod ljubljansko tržnico vidi "veliko nepoznavanje problematike". Tako nasprotuje mnenjem predstavnikov iniciative, da bo gradnja garaže trajala v nedogled in da bo tržnica v tem času zaprta. Kot je poudaril, bo tržnica v celoti odprta v manj kot enem letu, stojnice pa bodo kljub gradnji lahko delovale nemoteno.

Zoran Janković zatrjuje, da bodo stojnice kljub gradnji lahko delovale nemoteno
Zoran Janković zatrjuje, da bodo stojnice kljub gradnji lahko delovale nemoteno FOTO: POP TV

Župan je pojasnil, da bodo garažo gradili najprej pod enim delom tržnice, nato pa še pod drugo polovico. Stojnice, ki bi morale stati na tisti polovici, ki bo v izgradnji, bodo prestavili na "cesto pri arkadah".

Stroka bo pri gradnji upoštevala tudi dejstvo, da ima ljubljanski trg zgodovinski in kulturni pomen. "Če je kdo poznavalec Plečnika, je to ljubljanski podžupan in mestni urbanist Janez Koželj in tržnica ne bo nič izgubila," je poudaril Janković, ki meni, da bo s tem projektom Plečnikovo delo še bolj cenjeno, tržnica pa še bolj obiskana.

Parkirna hiša pod tržnico, kjer bodo morali vozniki za eno uro parkiranja odšteti en evro, bo po Jankovićevem mnenju sprostila promet in prehod po Poljanski cesti, ob tržnici, ob Ljubljanici, torej na območjih, ki so sedaj zaparkirana z avtomobili. Zato od mestnih svetnikov pričakuje pozitiven odziv na omenjeni projekt.

Nesmiseln se Jankoviću zdi tudi predlog, da bi parkirno hišo raje zgradili v grajskem hribu. Dodal pa je, da bodo parkirišča zgradili tudi pod Krekovim trgom, če se bo stroka s tem strinjala.

Civilna iniciativa je odločno proti

Kot je znano, se je civilna iniciativa "Tržnice ne damo" v sredo zavzela proti gradnji parkirišč pod ljubljansko tržnico. Kot pravi vodja omenjene iniciative Marinka Kurilič, bi bila tržnica v času gradnje zaprta, čemur iniciativa odločno nasprotuje. Gradnja bi sicer po načrtih Mestne občine Ljubljana trajala dve leti, Kuriličeva pa meni, da bi se zaradi del arheologov, utegnila zavleči v nedogled.

Mestni svet bo sicer v ponedeljek obravnaval ljubljanski občinski proračun, v katerem je predvidena tudi postavka za gradnjo garaže pod tržnico. Kuriličeva je napovedala, da se bo civilna iniciativa (ki sicer šteje 243 članov), popoldne med zasedanjem mestnega sveta zbrala na protestnem shodu pred Magistratom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkrajner@siol.net
22. 03. 2007 18.24
Ja seveda garažna hiša je nujna tako kot vzpenjača,pa še čim več parkirišč v centru da bomo ja pocrkal od smoga.A ne bi rajš naredl kakšno kolesarsko stezo več pa okol tržnice uredil kolesarnice.Vsak bi se rad pripeljal do stojnice z avtom.Hodite peš al pa se pelte s kolesom ,polovica slovencev je tako ali tako predebela,pa še zdravniki bodo mel manj dela.
srecnii
22. 03. 2007 18.14
Roko: Tisti, ki so iz Ljubljane poznajo vsako ulico do potankosti, ko sem jez začel po Ljubljani vozt sem se enostavno malce zgubljal, parkirišč skoraj da ni bilo, na vsakem naslednjem metru moraš paziti kje pelješ, pešci kar nenadoma skoč na cesto, kolesarji vozijo vse v prek jest mislim, da bi moral Janković tud to narest v prihodnosti, čeprav je že samo je vse plačljivo. Čeprav pa nisi nič zrešil glede tega, da bodo ljudje imeli več za parkirat in par metrov stran že tržnica z SVEŽIM SADJEM IN ZELENJAVO tud sam, ko sem hodil do tržnice z avtom je bilo problem parkirat tud po 500-1000m stran sem parkiral včasih tud bl stran in težka je bila ta ko sem nekekga dne nesel iz tržnice več kot 20 kg lubenico ampak se pa je splačalo saj je bila zelo okusna....
tomi.passion@gmail.com
22. 03. 2007 17.00
Pa ja. A Janković res misli, da mu bomo še vrjeli. Človek kar nekaj obljublja in obljublja. Bolj, ko obljublja, bolj se zapleta v lastne laži in je v nasprotju sam s seboj. Najprej pravi, da bo uredil promet v centru mesta in center zaprl. Sedaj želi tlačiti garažno hišo v strogi center. Halo Zoran!!!?? Ali ne bo to vabilo promet v center? Sicer pa se bo zopet zapletlo kot z Gratelom, ko bodo dela stala, dokler kakšen naivnež ne bo plačal Zoranu, da lahko sploh dela. Kot je to storil Gratel. Garažna hiša nim kaj početi pod Plečnikovo tržnico.
balon200
22. 03. 2007 16.58
....posebej, če je na avtobusu gužva, poletna ubijalska vročina in deževna bacilarska sopara.
balon200
22. 03. 2007 16.56
pkucler,....veš se mi zdi, da smo enostavno vsi preveč razvajani za avtobuse in tramvaje. Folk se hoče enostavno z avtom pripeljat do praga destinacije. To se vidi pred trgovskimi centri, kjer ljudje skoraj pred vrati parkirajo in so se sposobni po parkiriščih vrteti po 10, 15 minut samo da bodo 2 metra bližje neki trgovini. Če bomo avtomobile nagnali iz centra se bojim, da bo še bolj prazen,...skoraj ni osebka, ki bi na obrobju zapustil svoj udobni avto, se zvlekel na avtobus in se z njim cjazil do mesta,..pa še nazaj. Komu se to da,..pa kdo ima čas, živce in energijo za takšno prekladanje.
srecnii
22. 03. 2007 16.26
Raje naj zgradijo v okolici mesta recimo na viču en še večje parkirišče in naj uvedejo pol urni bus po lj recimo bus 6 BREZPLAČNO in še eno parkirišče v Črnučah. Ker vidm, da busi niso ravno pocen pa tud parkirišča niso pocen to bi mogl bit BREZPLAČNO, prav če pa nov se bomo pa veselo vozil v center z avtom tako kot jest pa čeprav sem iz podeželja doma(35km iz lj)
balon200
22. 03. 2007 15.47
Naj strokovnjaki povedo ali garaže pod tržnico da ali ne. Oni so edini za to kompetentni in poklicani, če se jim pač že reče strokovnjaki in so slovenski priznani in kompetentni arhitekti, urbanisti in podžupani. Jim je pač treba zaupati. Če pa ostala večinska stroka argumentirano zadevo ovrže, pa naj Janković izgradno garaž pod tržnico prekliče. Njemu je po moje itak skoraj vseeno, naredil bo to kar bo rekla večina najbolj za to poklicanih ljudi. Sam pa menim, da so garaže pod tržnico zelo ok. To pomeni veliko boljše pogoje za oživitev jedra, za katerega si vsi prizadevamo in hkrati dodatno popularizacijo tržnice same,...saj bodo lahko meščani spodaj normalno parkirali in zgoraj čisto blizu 'na strehi' nabavili vso potrebno sadje in zelenjavo. Pa še EKO tržnica se bo še bolj popularizilara. Vprašanje pa je ali to pomeni več smoga v mestu, bi skoraj rekel da smog ni direktno povezan z izgradnjo garaž v centru,....avti se veljajajo po centru tako ali tako, edin kar je, da bi jih lahko vsaj 'pospravili' v garaže, ker drugače se nam bodo še na glave parkirali.
kim2@siol.com
22. 03. 2007 15.31
To pa res ne! Pod tržnico z živili ? Vsi se zavedamo, kako izpušni plini onesnažujejo okolje, v tem primeru bi bila okoli tržnice in na njej še večja koncentracije le teh. Že tako je koncentracija izpušnih plinov na tržnici previsoka, saj je sredi mesta, obkrožena s prometom, parkirno hišo ter parkiriščem poleg. Veliko bolj mi je všeč drugi predlog, da bi bila garažna hiša pod gradom in ne pod tržnico.