Slovenija

Tržni inšpektor Kladošek o Orionu

Ljubljana, 16. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O nepravilnostih v poslovanju družbe Orion smo se v studiu 24ur pogovarjali z Romanom Kladoškom, glavnim tržnim inšpektorjem.

Urad za varstvo potrošnikov zavrača očitke o tem, da so v primeru Orion delali slabo. Ali to pomeni, da bi jih vi morali opozoriti, pa jih niste?

Roman Kladošek
Roman Kladošek FOTO: POP TV

Mi smo se z Orionom ukvarjali že nekaj časa. Urad za varstvo potrošnikov smo tudi obvestili, da ugotavljamo, da ne gre toliko za formalne pomanjkljivosti kot bolj za visoke obresti in da bi kazalo razmisliti o vložitvi posebne tožbe. Po zakonu o varstvu potrošnikov potrošniške organizacije in Urad za varstvo potrošnikov takšne tožbe lahko vložijo in po moje urad tudi razmišlja o tej možnosti.

Pri pregledu delovanja Oriona niste ugotovili nepravilnosti. Vse več pa je znanih primerov, pri katerih naj bi šlo za potrošniške kredite, čeprav pod krinko hipotekarnih. Kako to, da ste to spregledali? Boste zdaj reagirali in kaj lahko naredite?

Prvič smo Orion pogledali septembra leta 2002 . Pregledali smo pogodbe za tri mesece in ugotovili smo samo tiste posojilne pogodbe, ki so zavarovane s hipotekami. To je bilo septembra 2002, skoraj leto in pol pred današnjim datumom. V decembru smo prejeli štiri prijave oz. pritožbe, pregledali smo te štiri pogodbe, v katerih je šlo za hipotekarne kredite. Od prejšnjega tedna do danes pa imamo 20 pogodb in vse so zavarovane s hipotekami, imajo vse potrebne elemente, ki jih take pogodbe morajo imeti. Če obstaja kje kakšna pogodba, pri kateri gre za posojilo, torej za katero velja zakon o potrošniških posojilih, bi jo mi seveda zelo radi dobili in videli. Seveda bi v teh primerih, za te pogodbe, podali predlog sodniku za prekrške, podali tudi odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. In to je tisto, kar tržna inšpekcija glede na svoja pooblastila lahko naredi.

Seveda, če gre za potrošniške kredite.

Tako je. Mi zaenkrat take pogodbe – kot rečeno, imamo pa jih 20 – še nismo videli.

To so tiste pogodbe za katere ste v četrtek v Trenjih obljubili, da jih boste pregledali?

Tako je.

Družb, kot je Orion, je v Sloveniji še veliko, ali jih boste začeli bolj sistematično pregledovati? Skratka, boste bolj aktivni?

V lanskem letu smo jih pregledali 52. Odkrili smo štiri, ki niso imele ustreznega dovoljenja in 23 z manjšimi formalnimi pomanjkljivostmi. Na vsak način pa bomo zdaj, ko naj bi bilo zelo veliko takih pogodb, kjer je šlo za oškodovanje in ki jih tržna inšpekcija ne pozna, posvetili precej večjo pozornost, tako tem oglasom kot tudi tem družbam.

SORODNI ČLANKI