Slovenija

Triglav na ustavnem sodišču

Ljubljana, 09. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava zavarovalnice Triglav je po včerajšnji seji nadzornega sveta na ustavno sodišče poslala vlogo za presojo dveh členov zakona o zavarovalništvu, ker po njenem mnenju onemogočata sodno varstvo pred odločbami Agencije za zavarovalni nadzor.

V torek bo uprava Triglava Agenciji za zavarovalni nadzor poslala tudi pobudo za sestanek, na katerem naj bi rešili nastalo situacijo. Vendar odločbe Agencije, po kateri mora nadzorni svet zavarovalnice do 17. avgusta razrešiti predsednico uprave Nado Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela, ne morejo spremeniti. Če bo tega datuma nadzorni svet ne bo izpolnil zahteve Agencije, lahko ta Triglavu odvzame licenco za delovanje.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je včeraj namreč soglasno zavrnil zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor po razrešitvi Klemenčičeve in Obersnela. Nadzorni svet se sicer po besedah njegovega predsednika Milana Marolta ne želi postaviti nad avtoriteto agencije, vendar želi tudi predhodno sodno preveriti pravilnost in ustreznost odredbe agencije, s katero mu je ta naložila razrešitev predsednice in člana uprave.

Predsednik nadzornega sveta Marolt je četrtkovo odločitev nadzornikov med drugim pojasnil s tem, da se je nadzorni svet dejansko znašel v mrtvem kotu, ker praktično nikoli prej ni bil vprašan, če so kakršnekoli pripombe s strani strokovnih služb oziroma agencije. Predsednik nadzornega sveta je tako ocenil, da jih je agencija praktično prisilila v črno-belo različico odločitve.

Nadzorni svet je zato dal pobudo, da se s svetom agencije sestane s ciljem čimprejšnje razrešitve nastalega položaja. Po Maroltovih navedbah bi radi s člani sveta agencije razčistili, ali so bili agenciji posredovani ustrezni podatki ali ne, ter vprašanje metodologije in načina dela agencije, zato da do takšnih težav v prihodnosti ne bi več prišlo.

S pravnega vidika ni kompromisne rešitve

Po mnenju strokovnjaka za področje zavarovalništva Miroslava Končine je nadzorni svet s tem, ko je podprl je upravo, ki uspešno vodi podjetje, deloval kot predstavnik lastnikov. Vendar je potrebno pri tem upoštevati tudi poseben položaj zavarovalnic, zaradi katerega imajo odločitve Agencije prednost.

"Finančna institucija, kakršna je zavarovalnica, ni samo podjetje. Agencija za zavarovalni nadzor, ki je neodvisna tudi politično, pa mora skrbeti za materialno varnost. Zato ima ta nadzor prednost pred lastniškim interesom," je povedal Končina. Če Agencija ne bi imela te moči, potem bi lahko vsi nadzorni sveti zavarovalnic delovali v korist lastnikov, pozabili pa bi na zavarovance. "Iskanje vsake rešitve, ki ne bi bila tako trda kot izgleda sedaj, je vsekakor dobrodošlo, še posebej, ker je Zavarovalnica Triglav dobra družba. Vendar s pravnega vidika za drugačno rešitev ne vidim možnosti," meni Končina.

Odločitve nadzornega sveta na Agenciji za zavarovalni nadzor danes še niso želeli komentirati, saj jim Triglav še ni posredoval sklepov nadzornega sveta.

SORODNI ČLANKI