Slovenija

Triglav: Klemenčičeva in Obersnel razrešena

Ljubljana, 18. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.G./P.M./B.S./STA
Komentarji
0

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je potem, ko sta odstopila, razrešil predsednico uprave Nado Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela. Nadzorni svet se je za razrešitev odločil, ker želi končati zaplete z agencijo za zavarovalni nadzor.

Razrešena Jože Obersnel in Nada Klemenčič
Razrešena Jože Obersnel in Nada Klemenčič FOTO: POP TV

Nada Klemenčič in Jože Obersnel še naprej ostajata zaposlena v zavarovalnici Triglav, upravo pa bo odslej vodil dosedanji član uprave Milan Tomaževič. Ta bo prevzel tudi področje financ, ki ga je doslej vodil Obersnel.

Zmanjšanje števila članov uprave

Nadzorni svet je tudi sklenil, da se število članov uprave Zavarovalnice Triglav zmanjša na štiri. V upravi ostajajo Vladimir Uršič, Gabrijel Škof in Franc Škufca.

Po besedah predsednika nadzornega sveta Triglava Milana Marolta so se za razrešitev odločili, ker želijo končati zaplete z agencijo za zavarovalni nadzor. Ni pa še znano ali bo Triglav izkoristil priložnost in se pritožil na vrhovno sodišče.

S tem je nadzorni svet Triglava ugodil zahtevi agencije za zavarovalni nadzor, ki je v odločbi, izdani 17. julija, zaradi oviranja nadzora nad poslovanjem nadzornemu svetu zavarovalnice naložila razrešitev dveh članov uprave - poleg Klemenčičeve še člana uprave Jožeta Obersnela. Zavarovalnica Triglav bi se sicer na odločbo agencije lahko pritožila na vrhovno sodišče. Tako je namreč v četrtek odločilo ustavno sodišče.

Klemenčičeva: V igri so politični interesi

Nada Klemenčič: Položaj je resen
Nada Klemenčič: Položaj je resen FOTO: POP TV

Nada Klemenčič je povedala, da je želela zadevo urediti na način, ki bo v korist zavarovalnici. Zato so v soglasju z nadzornim svetom ocenili, da bi bila edina razumna rešitev, da se z Obersnelom umakneta s svojih položajev, ne glede na odločitev ustavnega sodišča. Klemenčičeva, ki je zavarovalnico vodila 13 let, je pojasnila, da se je z razrešitvijo in premestitvijo na drugo delovno mesto strinjala, ker "odločbe agencije o začetku postopka za odvzem dovoljenja potrjujejo, da je položaj resen in zahteva posebno trezno in gospodarno odločitev". Agencija sicer v postopku zoper Zavarovalnico Triglav po njenem občutku ni delovala samostojno. "V ozadju so določeni politični interesi, ki so nadvladali nad interesi zavarovalne stroke," je dejala Klemenčičeva.

Verjetno se bodo pritožili

Jože Obersnel: Delala se je škoda
Jože Obersnel: Delala se je škoda FOTO: POP TV

“V primeru Zavarovalnice Triglav gre za absolutno neuravnoteženo ukrepanje agencije ter vsebinsko prekoračitev pooblastil,” je povedal Obersnel. Pričakovanje, da se bo zaplet razrešil na strokovni ravni agencije, je bilo napačno, je ugotovil Obersnel in dodal, da so bili vsi pozivi k vzpostavitvi dialoga zaman. “V večmesečnem procesu se je delala velika škoda Zavarovalnici Triglav, posameznikom v zavarovalnici, hčerinskim družbam, bankam in članom nadzornega sveta,” je dejal Obersnel.

Ker je ustavno sodišče nedavno zadržalo postopek za odvzem dovoljenja zavarovalnici, Klemenčičevi in Obersnelu hkrati, se Zavarovalnica Triglav zdaj lahko zoper sporno odredbo agencije za zavarovalni nadzor pritoži še na vrhovno sodišče. Agencija do odločitve sodišča ne more nadaljevati začetih postopkov za odvzem dovoljenj. Klemenčičeva je povedala, da “se bodo po vsej verjetnosti pritožili”.

SORODNI ČLANKI