Slovenija

Trichet pričakuje izvolitev

Berlin, 20. 04. 2007 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropske centralne banke Trichet pričakuje čimprejšnjo izvolitev novega guvernerja BS.

Pričakujem, da bo Slovenija čimprej izvolila guvernerja Banke Slovenije, je v Berlinu povedal predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet. Dodal je, da Slovenijo sedaj v svetu ECB, ki oblikuje denarno politiko območja evra, zastopa namestnik guvernerja BS Andrej Rant, ki ima tudi polno pravico glasovanja. Rant se danes tudi udeležuje neformalnega srečanja finančnih ministrov EU v Berlinu, kamor so bili vabljeni tudi guvernerji centralnih bank.

Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet FOTO: Reuters

Trichet se je izognil vprašanju, ali je do podobne situacije, ko bi centralno banko države v območju evra, zastopal nekdo drug in ne njen guverner, prišlo tudi v drugih članicah območja evra.

Slovenija je od začetka aprila brez guvernerja BS, saj se je mandat dosedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju iztekel 31. marca. DZ je v začetku marca zavrnil že drugega kandidata za guvernerja BS, ki ga je predlagal predsednik republike Janez Drnovšek. Najprej je DZ februarja zavrnil vnovično kandidaturo Gasparija, nato pa marca še predlog, da guverner postane Rant.

Predsednik Janez Drnovšek je sicer po tem, ko je parlament zavrnil dva njegova predloga za kandidata za novega guvernerja, napovedal, da bo ime tretjega predvidoma posredoval v roku, ki bo omogočal obravnavo predloga na redni aprilski seji, vendar pa je v začetku tedna predsedniku DZ Francetu Cukjatiju sporočil, da predloga do redne aprilske seje ne more posredovati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.