Slovenija

Trgovski referendum septembra?

Ljubljana, 23. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem, ko je ustavno sodišče odločilo, da predlagano referendumsko vprašanje ni v neskladju z ustavo, je predsednik državnega zbora Borut Pahor določil, da sindikat delavcev trgovine lahko v sredo začne zbirati podpise, ki jih mora priložiti k zahtevi za razpis referenduma, na katerem bodo državljani Slovenije odločali o odpiralnem času trgovin.

'Obveščam vas, da je prvi dan roka sreda, 28.5.2003, zadnji dan roka pa ponedeljek, 7.7.2003, ko je v skladu z navedenim zakonom že potrebno vložiti zahtevo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma', je danes trgovcem sporočil Pahor.
'Obveščam vas, da je prvi dan roka sreda, 28.5.2003, zadnji dan roka pa ponedeljek, 7.7.2003, ko je v skladu z navedenim zakonom že potrebno vložiti zahtevo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma', je danes trgovcem sporočil Pahor. FOTO: POP TV

Pahor se je za to odločil, potem ko je bil danes seznanjen z odločitvijo ustavnega sodišča, da referendumsko vprašanje o obratovalnem času prodajaln ni v nasprotju z ustavo. Če bo Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki je pobudnik referenduma, v predpisanem roku uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov, bo referendum razpisan predvidoma septembra, je v izjavi za medije dejal predsednik državnega zbora.

V sindikatu trgovine zadovoljni z odločitvijo ustavnega sodišča

Referendumsko vprašanje, ki je izraženo v zahtevi Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, se glasi: "Ali ste za to, da se v predlogu zakona o spremembi zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?"

"Veseli nas, da je ustavno sodišče spoznalo, da je vprašanje korektno in da smo dovolj obrazložili javni interes. Takoj ko bo predsednik državnega zbora Borut Pahor razpisal rok za zbiranje podpisov, bomo z zbiranjem začeli," je odločitev ustavnega sodišča, da referendumsko vprašanje o obratovalnem času ni v nasprotju z ustavo, komentiral predsednik Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Franci Lavrač.

Trgovci napovedujejo ustavne spore

Predsednik upravnega odbora Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije Stanislav Brodnjak pa je opozoril, da bi uzakonitev sprememb zakona o trgovini, ki bi izhajale iz uspešnega referenduma, privedla do neenakopravnega tržnega položaja trgovcev. To pa bo po njegovih besedah povzročilo nove ustavne spore.

"Ustavno sodišče je pač odločilo v svoji pristojnosti. Lahko bi komentiral, ali je to vprašanje z vidika funkcije trgovine dobro postavljeno ali ne. Vsekakor tako postavljeno vprašanje onemogoča enak tržni položaj vseh trgovcev, ki nastopajo na slovenskem trgu, saj nekaterim daje prednost," je odločitev komentiral Brodnjak.

Sindikat pripravljen na zbiranje podpisov

Če bo zbranih dovolj podpisov, bo predsednik Državnega zbora referendum razpisal meseca septembra.

V sindikatu sicer poudarjajo, da imajo več ali manj pripravljeno že vso logistiko za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov. "Dejansko smo samo čakali sklep ustavnega sodišča," je pojasnil Lavrač. Dodal je, da že imajo pripravljen načrt, na katerih upravnih enotah bodo postavili stojnice, potrudili pa se bodo tudi, da bi podpise zbrali v čimkrajšem času, tako da bi bil lahko referendum izveden že septembra.

Lavrač je ob tem še povedal, da obstaja tudi možnost, da od zahteve za referendum odstopijo. "Odstopimo samo v primeru, če dobimo pisno zagotovilo poslancev, da bo sprejet tak zakon, ki se nanaša na naše vprašanje. Hočemo pisno garancijo," je poudaril Lavrač. Kot je še povedal, pričakujejo, da jim bo Pahor omogočil 60-dnevni rok za zbiranje podpisov, saj predlog zakona o spremembi zakon o trgovini še ni bil obravnavan v državnem zboru.