Slovenija

Trgovine bodo zaprte

Ljubljana, 20. 12. 2005 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Od januarja 2006 bo ob nedeljah zaprta večina trgovin. Seveda bo nekaj izjem – tudi v turističnih in romarskih centrih.

Večina trgovin bo ob nedeljah zaprta
Večina trgovin bo ob nedeljah zaprta FOTO: POP TV
Poslanke in poslanci so na predlog koalicijskih poslanskih skupin med izjeme uvrstili prodajalne na pokopališčih in v turističnih središčih.

Poslanci so z 48 glasovi za in 18 glasovi proti potrdili spremembe zakona o trgovini, po katerih bodo od 1. januarja prihodnje leto, razen določenih izjem, posamezne trgovine lahko odprte le deset nedelj v letu.

Novela zakona o trgovini, pri katerega pripravi je vlada v celoti sledila referendumski volji in upoštevala usmeritve ustavnega sodišča, bistveno omejuje odpiralni čas trgovin ob nedeljah. Novela tako določa, da trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen prodajaln za nujne življenjske artikle, ki so lahko odprte največ do deset nedelj v letu.

Prodajalne z nujnimi življenjskimi artikli bodo, razen izjem, lahko odprte le do deset nedelj v letu
Prodajalne z nujnimi življenjskimi artikli bodo, razen izjem, lahko odprte le do deset nedelj v letu FOTO: POP TV

Določene pa so tudi izjeme, ki so lahko odprte brez omejitev. Gre za prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinski servisih, v starih mestnih in trških jedrih, naravno-, kulturno-zgodovinskih in romarskih centrih, smučarskih centrih, marinah, kampih, zdraviliščih, turističnih središčih, bolnišnicah, pokopališčih, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah.