Slovenija

Trgovci in delodajalci brez dogovora

Ljubljana, 10. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki delodajalcev pri Gospodarski zbornici Slovenije so predstavili svoje stališče do dodatka za nedeljsko delo in do referendumske pobude o obratovalnem času trgovin. Za zdaj njihova ponudba ostaja enaka kot prej, torej 60-odstotni dodatek za delo ob nedeljah. Sindikati pa ostajajo pri svoji odločitvi o razpisu predčasnega refernduma.

Trgovina
Trgovina FOTO: POP TV

Člani republiškega odbora Sindikata delavcev trgovine, ki naj bi se dogovoril o višini dodatka za nedeljsko delo, so se odločili, da bodo v ponedeljek, ko se bodo nadaljevala usklajevanja o višini dodatka za nedeljsko delo, delodajalcem sporočili, da se o tem ne bodo več pogajali. Sindikat je v začetku namreč zahteval 130 odstotni dodatek, kasneje pa 100 odstotnega. Že dopoldne pa so svoje stališče predstavili tudi predstavniki delodajalcev pri Gospodarski zbornici Slovenije. Ti pravijo, da njihova ponudba za nedeljsko delo ostaja enaka, kar je 60 odstotkov.

Konfederacija novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost ne podpira pobude za razpis referenduma o obratovalnem času prodajaln, ki jo je vložil Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Odpiralni čas po mnenju Neodvisnosti namreč ne sodi v področje dela sindikatov, ampak je to stvar uprave in lastnikov trgovin.

Stanislav Brodnjak iz združenja za trgovino Gospodarske zbornice Slovenije je meni, da bil bilo pogajanja pametno končati z dogovorom o dodatku v višini nekje okoli teh 60 odstotkov. Kar bi pomenilo, tako Brodnjak, da bi podpisali spremembo kolektivne pogodbe in nadaljevali pogajanja. Če do tega ne bo prišlo, bodo predstavniki delodajalcev premislili, v kateri smeri nadaljevati pogajanja. Brodnjak je prepričan, da želijo sindikati ukiniti nedeljsko delo, na pa se pogajati o ceni dela. Kot je poudaril Brodnjak, se morajo delodajalci zavedati, da jih v pogajanjih voditi predvsem to, da delodajalci imajo tržno nišo v nedeljskih nakupovanjih.

Bogomir Kovač
Bogomir Kovač FOTO: POP TV

Ekonomist Bogomir Kovač opozarja, de je referendum o tem vprašanju vse bolj kot pametna odločitev. Kovač meni, da je manevrski prostor pri pogajanjih o ceni dela veliko boljša pot, ki bi prej pripeljala do nekega kompromisa.

S trgovino na drobno se v Sloveniji ukvarja okoli 11 tisoč prodajaln, kjer je zaposlenih skupaj 50 tisoč delavcev. Stopnja zaposlenosti v trgovinah se je v enem letu 0,6 odstotka zvišala na 1,3. Če bi trgovine ob nedeljah zaprli, pa bi morali veliko število delavcev odpustiti, opozarjajo pri združenju za trgovino.

Sindikat, ne glede na odločitev ustavnega sodišča, namerava nadaljevati s postopkom za razpis referenduma. Poslanci so sicer v sredo na izredni seji izrazili, da se bodo delodajalci in delojemalci le uskladili o višini nedeljskega dodatka. Vendar so člani odbora predsedniku sindikata Francu Lavraču dali le pooblastilo za izvedbo referenduma. Trgovine bi radi ob nedeljah zaprli, cena dela pa jih ne zanima. Ustavno sodišče jih mora v osmih dneh odločiti ali je referendumsko vprašanje ustrezno in če bo odločilo, da je bo državni zbor sindikatu razpisal rok za zbiranje 40 tisoč podpisov potrebnih za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA