Slovenija

Trgovci dopolnili pobudo

Ljubljana, 04. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikat delavcev trgovine je po seji izvršnega odbora v državni zbor poslal dodatno obrazložitev referendumskega vprašanja za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma, v zvezi s predlogom sprememb zakona o trgovini.

Referendumsko vprašanje naj bi se glasilo: "Ali ste za to, da se v predlogu zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?"

V sindikatu se v dodatni obrazložitvi sklicujejo na ugotovitve inšpektorata za delo, ki je ugotovil, da je več kršitev obveznosti v tistih prodajalnah, ki poslujejo ponoči, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh. Po njihovem prepričanju je zato trgovcem, ki kršijo te obveznosti, treba omejiti poslovanje v navedenem času.

Prav tako je po mnenju sindikatov v zvezi z ugotovitvami inšpektorata treba omejiti nadurno delo in zagotoviti delavcem en dan počitka v tednu, kar bi dosegli s tem, da bi obratovanje ob nedeljah, praznikih in drugih dela prostih dneh omejili.

S predlaganim referendumskim vprašanjem, v katerem postavljajo kot pravilo obratovanje trgovin na največ deset nedelj v letu, je izražen javni interes, da se tudi z normativno ureditvijo obratovalnega časa trgovin dejansko zagotovijo temeljne pravice delavcev do dnevnega in letnega počitka, menijo v sindikatu.