Slovenija

Tretji program že novembra?

Ljubljana, 27. 09. 2005 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakon o RTVS bo začel veljati novembra, gledalci pa bodo lahko spremljali tretji program v najkrajšem možnem času.

Minister za kulturo je dejal, da bomo tretji program lahko spremljali ''če ne že ob uveljavitvi zakona v začetku novembra, pa upam, da v najkrajšem možnem času''.
Minister za kulturo je dejal, da bomo tretji program lahko spremljali ''če ne že ob uveljavitvi zakona v začetku novembra, pa upam, da v najkrajšem možnem času''. FOTO: Dare Čekeliš

Novi zakon o RTV Slovenija bo začel veljati nekje od 10. do 12. novembra, je dejal minister za kulturo Vasko Simoniti in poudaril, da je za ministrstvo zadeva končana, saj je bil zakon na referendumu potrjen. Kot pravi, je treba počakati le, da stopi zakon v veljavo.

Republiška volilna komisija bo uradne rezultate nedeljskega referenduma objavila 14. oktobra, nato pa bo Državni zbor zakon poslal v podpis predsedniku Janezu Drnovšku. Tako naj bi zakon začel veljati nekje 10. ali 12. novembra, je pojasnil Simoniti.

S tem bodo začeli teči tudi roki za nekatera opravila, denimo 60-dnevni rok za konstituiranje programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija. Javni poziv za predlaganje kandidatov v oba sveta bo po njegovih besedah objavila pristojna parlamentarna komisija.

Nadzorni svet mora sicer v šestih mesecih po ustanovitvi sprejeti nov statut javnega zavoda, medtem ko mora programski svet v 90 dneh po ustanovitvi določiti programske standarde nacionalne RTV hiše. Kot je še povedal Simoniti, mora programski svet po ustanovitvi v 15 dneh razpisati mesto generalnega direktorja javnega zavoda.

Rop: Spremljali bomo uresničevanje obljub

Predsednik LDS Rop je napovedal, da bo LDS spremljala, kako bo vlada držala obljube
Predsednik LDS Rop je napovedal, da bo LDS spremljala, kako bo vlada držala obljube FOTO: POP TV

Predsednik LDS Anton Rop je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani napovedal, da bodo v stranki spremljali, ali in kako bosta vlada in koalicija držali obljube, ki sta jih dali v kampanji pred nedeljskim referendumom o zakonu o RTV Slovenija. Še zlasti je pri tem izpostavil obljubo o zagotavljanju svobode in neodvisnosti novinarstva.

Predstavniki vlade in koalicije poudarjajo, da zakon pomeni večjo svobodo in neodvisnost novinarjev na RTVS. Pričakujemo, da bosta ta svoboda in neodvisnost zagotovljena, je dejal Rop. Poleg tega pa bodo pozorno spremljali tudi uresničevanje obljub za bolj kakovosten program in za nižji RTV prispevek.

Spremljali bodo še izvajanje zakona, npr. glede imenovanj programskega in nadzornega sveta ter generalnega direktorja RTVS. Poudaril je, da smo dobili slab zakon, ker "v polni meri omogoča politični prevzem in kontrolo nad RTV Slovenija". Zdaj pa je na vladajoči koaliciji in vladi, ali bo zakon zlorabila v nasprotju s svojimi obljubami, je menil Rop.

SORODNI ČLANKI