Slovenija

'Treba je najti pravo pot, da ne bomo nikogar oškodovali in nikomur dali potuhe'

Ljubljana, 27. 08. 2022 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
97

Brezplačna malica trenutno pripada učencem iz družin, kjer mesečni prihodek na družinskega člana ni višji od 591 evrov. Ker gredo cene hrane navzgor, je Inštitut 8. marec predlagal brezplačna kosila v šolah za vse učence. To bi po ocenah šolskega ministrstva državni proračun stalo 88 milijonov letno. "Da bodo politiki našli pravo pot, da ne bomo nikogar oškodovali in da hkrati tistim, ki lahko zlahka obvladujejo situacijo, ne bi dajali potuhe," upa ravnatelj Marjan Gorup. "Vedno, ko določamo arbitrarno mejo, del tistih, ki so prikrajšani, odpade," medtem pravi Nika Kovač.

V začetku preteklega tedna je Inštitut 8. marec predstavil kampanjo z naslovom "Za otroke gre". V državni zbor so vložili predlog sprememb dveh zakonov – cilj je zagotoviti brezplačno kosilo za vse šoloobvezne otroke. Po njihovi oceni gre za ukrep, ki zmanjšuje posledice draginje in otrokom ponuja enake možnosti. 

Predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan medtem meni, da so taki ukrepi populistični. "Upam, da pri Inštitutu 8. marec, ki ga sicer zelo cenim in podpiram, ne gre za to," je dodal in pojasnil, da brezplačne prehrane ne potrebujejo vsi. A po drugi strani priznava, da so morali tudi na njihovi šoli v začetku leta za 10 odstotkov povišati cene malice. Zaradi draginje in brez ukrepov pa bodo primorani cene še povišati. 

Ministrstvo za šolstvo je sicer predlagalo, da bi zamrznili cene šolske malice in oskrbnin v dijaških domovih. Minister za izobraževanje je pojasnil, da so ta ukrep načrtovali že pred pobudo omenjenega inštituta. Razliko do tržne cene bi krila država. 

"Sistem subvencioniranja je izjemno slab in krivičen"

Da predlog nikakor ni populističen, pravi Nika Kovač iz Inštituta 8. marec, ki je svoje besede podprla z vsaj štirimi razlogi. "Prvič: V šolah obstajajo lačni otroci, ki si ne morejo privoščiti kosila. O tem poročajo nevladne organizacije. Sistem subvencioniranja je izjemno slab in krivičen. Zaradi Cerarjevega ukrepa se dogaja, da število otrok, ki jim pripada subvencionirana prehrana, pada," je bila kritična. Pojasnila je, da je leta 2017 subvencionirana prehrana štiričlanski družini z dvema otrokoma pripadala, če je živela s 148 evri nad stopnjo tveganja revščine, danes pa, če živi z 87 evri pod stopnjo tveganja revščine. "Dva starša z minimalno plačo, ki dobita regres, ne dobita subvencioniranega kosila," je dodala.  

Nika Kovač
Nika Kovač FOTO: Damjan Žibert

Kot drugi razlog je naštela draginjo in dodala, da ljudje ne vedo, kako bodo preživeli jesen. "Tretjič: ko smo oblikovali ta predlog, smo se zelo poglobili v argumente stroke, ki nenehno opozarjajo, da je šolska prehrana urejena kot tržna dejavnost. Mi jo definiramo kot pravico in urejamo kot javno službo. To pomeni, da šola iz tržnega dela ni več dolžna plačevati elektrike, plač in sestavin," je dejala. Glede na njihov predlog bi morala za plače kuharjev, učiteljev in drugih šolskih delavcev poskrbeti država. Kot četrti razlog je izpostavila, da za idejo brezplačnih kosil za vse otroke stojijo vse politične stranke. "Levica in SD imata to v programu, Svoboda se je k temu zavezala, tudi opozicija za tem stoji. Ko imaš zbrano takšno politično moč, lahko poskrbimo, da je učilnica skupnost in da se ta skupnost kaže tudi v dostopnosti brezplačnih kosil za vse," je dejala Kovačeva.  

"Delu populacije s tem pomagamo, del pa razvajamo"

"Družba se je od osamosvojitve naprej temeljito razslojila in mislim, da hrane ni smiselno subvencionirati vsem družbenim slojem," je na drugi strani prepričan Marjan Gorup, ravnatelj OŠ Prežihov Voranc. Meni, da bi morali brezplačna kosila omogočiti tistim, ki to zares potrebujejo. "Dvigniti bi morali cenzus in sofinancirati tudi druge aktivnosti v šolah, kot so ekskurzije in pripomočki," je dejal.  

Marjan Gorup
Marjan Gorup FOTO: POP TV

Po njegovem mnenju bi z brezplačno prehrano za vse nekaterim pomagali, nekatere pa bi razvajali. "Mislim, da ni prav, da tako ravnamo z davkoplačevalskim denarjem," je dejal. Glede lačnih otrok v šolah je dejal, da so v okviru Aktiva ljubljanskih ravnateljev, v katerega je vključenih 48 šol, vedno poskrbeli za vse otroke, ki so bili v kakršni koli stiski. "Ali v okviru subvencije, brezplačne hrane, ki je bila ponujena za vsakega, ki jo je želel vzeti, ali preko šolskega sklada. Obstaja torej več virov, s katerimi lahko pomagamo, je pa treba seveda vedeti, kateri otroci pomoč potrebujejo," je dejal.  

Po eni strani prehrane torej ne bi subvencioniral kar vsem, po drugi strani pa se nagiba k temu, da bi država poskrbela za to, da bi bila cena prehrane stabilna in dostopna vsem staršem. "To bi se dalo narediti tako, da ne bi financirali 160.000 kosil otrok, ampak bi 'dofinancirali' dodatnega kuharja, ne le za malico, ampak tudi kosila, s čimer bi se hrana lahko bistveno pocenila in postala bolj dostopna za uporabnike," je predlagal.  

"Vedno, ko določamo arbitrarno mejo, del tistih, ki so prikrajšani, odpade"

"Ravnatelj iz Kočevja je izpostavil, da zaradi trenutnega sistema veliko otrok obstaja brez kosila. Vedno, ko določamo arbitrarno mejo, en del tistih, ki so prikrajšani, odpade. Sistem ne upošteva, da nekateri starši plačujejo izjemno visoke najemnine, sistem ne upošteva, da si nekateri starši prikazujejo minimalno plačo prek svojih d.o.o.-jev in dobijo subvencijo, drugi pa ne," je dejala Kovačeva.  

V Inštitutu 8. marec se strinjajo, da bi morali odpraviti vse prikrite stroške osnovnih šol: od učbenikov, delovnih zvezkov pa do kulturnih dni in šol v naravi. "Prepričani smo, da lahkota otrok ne sme biti odvisna od dobre volje in dobrosrčnosti ravnateljev," je še dodala Kovačeva. Spomnila je, da vlada pripravlja davčno reformo. "Če želimo poskrbeti za pravičnejše razlike o dohodkih, lahko uvedemo pravičnejše davke. Osnovna šola pa naj postane popolnoma brezplačna in naj je prostor, kjer otroci niso stigmatizirani in se med seboj ne razlikujejo, vsaj pri obrokih ne," je še izpostavila.  

Šolska malica
Šolska malica FOTO: Shutterstock

Gorjup je dejal, da se s Kovačevo v veliko izhodiščih sicer strinja. "Izpostaviti pa sem želel to, da ne bi po nepotrebnem hranili prebogatih ljudi. Mislim, da bi bilo treba bolj temeljito pristopiti k razmisleku o tem, kako bi vsi, ki so socialno ogroženi oziroma prikrajšani, dobili brezplačne obroke in kako tisti, ki zlahka plačujejo, tega ne bi imeli povesem zastonj, ker lahko plačajo," je pojasnil Gorup.

Na koncu je za oddajo 24UR ZVEČER dejal še, da upa, da bodo politiki našli pravo pot, da ne bomo nikogar oškodovali in da hkrati tistim, ki lahko zlahka obvladujejo situacijo, ne bi dajali potuhe.  

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
28. 08. 2022 11.26
+0
Končno so ugotovili tudi ostali,da je 8 marec populističen....to pove vse...
prašek
27. 08. 2022 15.22
+0
frenk7 27.08.2022, 14:07:18 ............ Se tudi jaz tebi opravičujem, ampak Jože je napisal zelo star pregovor !!!!! Sem malo manj mlad, pa ga poznam že kar nekaj let !!!! Ne bom pa trdil ne Dnevnik ................
pekoči paradižnik
27. 08. 2022 21.54
+2
Prašek,.. pregovor tudi jaz poznam, že dolga leta, ampak tudi ves tekst v nadaljevanju, skupaj s pregovorom, do zadnje črke, je kopija prvega odstavka kolumne Leona Magdalenca v današnjem dnevniku, pod naslovom Urgentna deratizacija javne norišnice. V drugi objavi 27.08.2022, 13:05:27 je dodal samo Drugič: , vse ostalo pa je zopet do črke enako kot v avtorski kolumni in to je razlog moji reakciji. Ne rabiš se mi opravičevati, ti se raje v bodoče seznani s celim tekstom, potem pa ocenjuj oziroma zagovarjaj pisca teksta. Vse dobro želim in v bodoče bova vseeno skupaj tolkla po janševcih.
Jožajoža
27. 08. 2022 13.05
+0
Drugič:Pregovor je preprost: če bedak ali norec pride na grad, ne postane kralj, temveč grad postane norišnica. Tega smo se v preteklosti nagledali in načudili v politiki, zadnja leta pa to spremljamo na RTVS. Padejo na dvor kot politični izstrelki in naredijo totalno štalo. Dobesedno so tretjerazredni strankarski vojaki nacionalko spremenili v norišnico. Skratka, v nekaj popolnoma nenormalnega in nesprejemljivega. V bajto konfliktov in bajto bedarij.
perjad
27. 08. 2022 13.07
-4
joza joza kako si lahko tak bed.k? verjetno si levak
pekoči paradižnik
27. 08. 2022 13.55
+6
,... lahko bi bil toliko pošten, pa navedel vir oziroma avtorja teksta, ki ga dobesedno objavljaš, citiraš. Namesto tebe bom to storil jaz, zaradi zaščite avtorja, ki ga visoko cenim in sicer je to današnja kolumna v Dnevniku, avtor Leon M a g d a l e n c, naslov pa Urgentna deratizacija javne norišnice. oprosti, ampak pri takih stvareh pa ne poznam milosti, velikokrat sem tvojim tekstom dal plus, ampak tokrat pa se obnašaš v maniri janševcev, da se kitiš s tujim perjem.
pekoči paradižnik
27. 08. 2022 14.07
+5
joža joža,... citiral si odlomek kolumne v dnevniku, brez da bi navedel avtorja,... to je janševska manira, da se kitiš s tujim perjem.
Groucho Marx
27. 08. 2022 14.53
+1
Naš kvadratni joža je osvojil kopipejst funkcijo in zdaj navdušeno lepi en in isti tekst, kamor že pade. 🤣😂🤣😂
Jožajoža
27. 08. 2022 17.26
-3
No.namen dosežen.janßisyi ste ga prebrali,a ga še ga vedno ne razumete.
Groucho Marx
27. 08. 2022 20.24
+2
Opismeni se, kvadratni joža, opismeni se najprej...
kapljač1
27. 08. 2022 13.03
+3
Vsem zastonj hrano brez razlike ! Pomembno da se otrok ne ločuje na premožne in siromašne !
perjad
27. 08. 2022 13.08
-6
muslicem os zaseko na kruh za zajtrk 😀😀😀😀
gulmor
27. 08. 2022 12.59
+2
A ni to že bilo enkrat? In so potem bile polne kante šolske hrane, ki je otroci niso pojedli.
jank
27. 08. 2022 12.49
+4
Povprašajte ravnatelje in vam bodo povedali, da je najpogostejša tema na sestankih sveta staršev šolska prehrana. Vsi se na svoj način spoznajo na kuho in solijo s "strokovnimi" nasveti. Šole so dolžne sestavljati v skladu s strokovnimi smernicami o zdravi prehrani otrok. So dostopne ne netu. Priporoča se zdrava hrana, ki je potrebna in primerna za šolajočo populacija po vseh elementih (kaloričnost, maščobe, vitamini, beljakovine....). To ni nekaj kar bi si v šolah izmislijo. Težava pa je, ker se mnogih družinah nezdravo prehranjujejo in zato otroci niso navajeni na okuse zdrave prehrane. Pogosto lahko slišimo otroke, kosilo je bilo zanič, pelji me na burger ali pizzo. Posledice: povečana debelost , slabša imunska sposobnost, bolezni....staršev in otrok.
TheMedoNow
27. 08. 2022 12.10
-3
Pa poglejmo še drugo plat medalje: sem starš četrtošolca na neke vrste elitni osnovni šoli. In ker so seveda bio/eko super zdravi, je jedilnik iz leta 1972. Tako da se na jedilniku za kosilo redno pojavljajo boranja, kisla repa s cvirki, ajdova kaša z zelenjavo, ričet - kar so vse supr živila, nikakor pa ne spadajo v nabor okusov, ki ugajajo osnovnošolcem. Višek jedilika so špageti z ragu omako (bolognese). Zadnji šolski dan so postregli krompirjev golaž s hrenovko. Naslednje leto bomo kosilo odpovedali.
TheMedoNow
27. 08. 2022 12.14
+1
Ima pa Slovenija kar nekaj vrhunskih kulinaričnih strokovnjakov, ki bi lahko v sodelovanjem z ministrstvom za šolstvo oblikovali standardiziran nabor jedi/receptov, ki bi bil bolj privlačen za šolarje, ampak še vedno super zdrav!
jank
27. 08. 2022 12.39
+8
Po zaslugi takšnih in podobnih staršev bi njihovi otroci jedli predvsem vse mogoče burgerje, pizze, sladkarije, skratka jedi, ki niso priporočljive za nikogar, kaj šele za odraščajoče. Šole kuhajo v skladu s Smernicami o zdravi prehrani v šolah. Šolska prehrana v SLO spada med najbolje urejene v Evropi, tako po kakovosti in dostopnosti. Mnogi razvitejši nam zavidajo dosežen standard.
gregggegg2
27. 08. 2022 12.06
+3
ja to je res pravično… nekdo, ki več dela, da ima več denarja, ni upravičen do ničesar, medtem ko nekdo na sociali dobiva vse zastonj in na koncu meseca sta tam-tam… no razlika je da en doma leži, drug pa cel dan dela!
Celjan78
27. 08. 2022 12.05
+6
Če davkoplačevalci subvencioniramo pravnim osebam nakup električnega avtomobila, potem sploh ne vem zakaj debata o gratis malicah in kosilu za osnovnošolce. Dejansko podjetju ob nakupu Tesle vrnemo 10000€, ne računamo jim cestnega sklada, ter tistemu ki ga uporablja ne računamo bonitete na uporabo službenega vozila.
razumi če lahko
27. 08. 2022 11.30
+7
Potuho dajemo že vrsto let ko ene pripada vse druge pa nič razen dela !! Enkrat za vselej je treba naredit razliko tako ,da se bo splačalo delati in bo socialna dejansko samo miloščina !!
AlesX1X
27. 08. 2022 12.02
+3
Radovan Iztok
27. 08. 2022 11.24
-5
naša vlada vsako leta dela z miljoni izgube, a te kmeti bi ta dolg še povečali
jodr
27. 08. 2022 11.15
-3
Pri levakih najde denar pravo pot samo takrat, ko pristane na Metelkovi.
rogla
27. 08. 2022 11.11
-2
Bodimo pravični: bogati naj plačujejo malico, kosilo, potrebščine, res revni pa naj bodo oproščeni teh stroškov. Glejmo, da hrane ne bomo metali v smeti!
Apple73
27. 08. 2022 11.07
+17
Zaposlena sem v osnovni šoli. To pomeni tudi dežurstva v jedilnici. Otroci prevzamejo kosilo z elektronskim ključem. Zelo pogosto učenci z brezplačnim kosilom samo pridejo, se čipirajo, kot da so kosilo prevzeli in odidejo. Tako ne izgubijo bonitete, kosilo pa ostane... Verjamem, da bi ga kakšen starostnik z nizko pokojnino z veseljem sprejel. Koliko hrane se vrže proč... ne vem, če si kdo sploh predstavlja. Ker jim brezplačno kosilo pripada, ne moremo ukrepati. Ne, nisem za brezplačna kosila za vse otroke, ker ni odgovornosti, da kosilo odjaviš, če te ne bo, ni spoštovanja do hrane- posebej brezplačne. In ne, ne moremo jih spoštovanja naučiti v šoli, če ga niso prinesli niti trohico iz družine. Tudi njihove družine ravnajo po principu: vse mi pripada, za nič nisem odgovoren. Seveda, pa ni povsod tako. Veliko je družin, ki so resnično v stiski, pa pogosto niti ne zaprosijo za pomoč. Veljalo bi resnično temeljito pregledati in pretehtati ukrepe socialne države, ne kar tako z nekimi populističnimi ukrepi.
Castrum
27. 08. 2022 11.51
+8
jank
27. 08. 2022 13.30
+5
ODLIČNO NAPISANA DEJSTVA. JA, TAKO SE DOGAJA. Vprašajte šolnike, ne pa tiste, čeprav ne mislijo slabo, ki nekaj slišijo in imajo veliko moč v javnosti.
Nebodijetreba
27. 08. 2022 14.52
+2
Pocen jajc
27. 08. 2022 10.51
+0
Ocitno je v slo samo 18 % pridnih, marljivih in pohlevnih garacev imenovanih svecke 😆. Vsi ostali smo lenuhi na socialki 😅
jank
27. 08. 2022 13.31
+3
VikiKrema
27. 08. 2022 10.37
-1
Jožajoža
27. 08. 2022 10.36
+3
Pregovor je preprost: če bedak ali norec pride na grad, ne postane kralj, temveč grad postane norišnica. Tega smo se v preteklosti nagledali in načudili v politiki, zadnja leta pa to spremljamo na RTVS. Padejo na dvor kot politični izstrelki in naredijo totalno štalo. Dobesedno so tretjerazredni strankarski vojaki nacionalko spremenili v norišnico. Skratka, v nekaj popolnoma nenormalnega in nesprejemljivega. V bajto konfliktov in bajto bedarij.
Groucho Marx
27. 08. 2022 10.43
-4
Kvadratni joža, a si pomešal stvari? Članek je o tem, kako si neka tretjerazredna Nika z golobnjaško podporo uzurpira vladne kompetence.
Jožajoža
27. 08. 2022 11.52
+2
Groucho Marx
27. 08. 2022 12.00
+0
Hočeš reči, da si s tem izpolnil današnjo pingo kvoto. 😂🤣
Jožajoža
27. 08. 2022 13.04
+1
Moje poslanstvo je naredit janšiste pismene.
perjad
27. 08. 2022 13.12
-1
Groucho Marx
27. 08. 2022 14.51
-1
😂🤣😂😍😂 Polpismeni kvadratni joža, imaš sam s sabo še več kot zadosti dela.
User1629901
27. 08. 2022 10.18
+9
Če imajo zaporniki zastonj hrano, bi bilo prav (čeprav nimam otrok), da je zastonj tudi za otroke... Večji problem vidim v pomoči vseh ostalih. Država se obnaša kot, da lahko pomaga vsem. Pomoč mlajšim od 30 let, pomoč podjetjem, katera so v privatnih rokah, razni boni za turizem, elektronsko izobraževanje,... Če bi imeli toliko denarja kot Švica ali Norveška bi razumel, žal tega denarja ni in hodimo v vedno večji dolg. A naši politiki mislijo, da bodo slovenski dolg bankirji odpisali, kot solidarnostno pomoč? Ni dolgo nazaj, ko se je Grčija znašla v situaciji in ni bilo nobene solidarnosti do njih. Cela evropa je dvolično posojala denar za provračilo dolgov in s tem je Grčija postala nemška marioneta. S politiko razmetavanja denarja bomo kmalu spet hlapci. Žal naši politiki in to vsi neglede ali so levi ali desni premorejo toliko patriotizma, kolikor denarja lahko pokradejo in ga stlačijo v lastne žepe. Pomoč naj bo le za nujno potrebne ne pa za vse, ker to je nevzdržno in nas vodi v pogubo.
alesst
27. 08. 2022 10.02
+0
Ej ej ej... spet podpora za marsikoga, ki na tak ali drugafen nafin obbrafa sistem... tj. "lenuhom", ki so uradno brezposelni in na veliko delajo na črno, ali pa podjetnikom, ki znajo skrivati prihodke.... no, dobilo jih bo tudi nekaj takih, ki to res rabijo.... zelo pravično
AZ64
27. 08. 2022 09.55
+0
G. Pečan izgubili ste vso verodostojnost z izjavo da inštitut 8.marec zelo cenite in podpirate!!! Tega ne bi pričakoval od nekoga ki je razgledan in intelegenten, saj vemo, da takšni in podobni nevladniki “mešajo meglo” in gledajo predvsem na svojo korist!!! A ste seznanjeni koliko dobijo od države!??? Gre ti lahko samo na bruhanje!!!